Kuře na paprice na způsob paprikáše

Suroviny 4 porce

1 kuře
sůl
pepř
1 větší cibule
2 lžíce mleté papriky
50 g uzené slaniny
1 plná lžíce sádla
1 bobkový list
3 kuličky nového koření
vývar na podlití
1-2 lžíce mouky (používám polohrubou, neudělá hrudky)
1 smetana na vaření (může být i ta ke šlehání)

Postup přípravy receptu

  1. Kuře překrojíme na 4 porce a úplně, nebo alespoň částečně, vykostíme a odstraníme kůži. Kosti hned dáme vařit do slané vody na vývar na podlití. Kuřecí porce osolíme, opepříme a než se uvaří vývar, dáme do ledničky.

  2. Zatím připravíme k ruce ostatní ingredience a pokrájíme uzenou slaninu a cibuli. Když máme vývar hotový, v kastrolu osmahneme na sádle a slanině jemně nakrájenou cibuli a porce kuřete opečeme do červena. Rychle přimícháme červenou papriku a díly kuřecího masa podlijeme vývarem z kostí. Přidáme bobkový list a nové koření a dusíme pod pokličkou, až je kuře měkké.

  3. Maso vyjmeme na talíř, omáčku zalijeme smetanou, ve které rozkvedláme mouku. Povaříme nejméně 10-15 minut a pak do hrnce vrátíme prohřát kuřecí díly. Podáváme s rýží, noky či těstovinami, u nás v Česku jsou k této omáčce velice oblíbené i knedlíky.

  4. Pokud používám na omáčku kuřecí stehna, nevykosťuji je a omáčku podlévám vodou. I tak vznikne silná a dobrá omáčka.

Poznámka od kuchařky

Maďar by si ještě asi přidal pálivou papriku a rajčatový protlak nebo rajče, já jsem to chtěla přiblížit naším českým zvyklostem a chutím. Nechci tvrdit, že se tento paprikáš na různých místech jak na Slovensku, tak i v Maďarsku vaří právě takto, je to spíše počeštěná verze.

Komentáře k receptu Kuře na paprice na způsob paprikáše

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    SilviaD: tak tak, u nás cokoli s omáčkou s přílohou na talíř zásadně bez kostí a kůže ( čuníci si pak dojedou v kastrole dle chuti - dočistí kosti, někdo i třeba kůžičku, ale na talíř ne....)...u pečeného kuřete s brkaší to nevadí, ale s omáčkou ano

    Odpovědět

  • SilviaD SilviaD

    U nás sa paprikáš z kurčaťa tiež varí s kožou ale po uvarení kurča oberiem a do paprikáša dám len kúsky mäsa lebo rozmaznaní členovia našej domácnosti :-) ho inak nechcú. Inak musím sa priznať, že ja ju tiež nemám rada.

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    rihana: :-K Děkuji za komentář! ;-):-8 Já ty kůže mám také ráda, ale někdo je nesnáší. Přitom je ten kolagen zdravý na klouby. No mne klouby fakt nevržou! :-D :-8;-) Dík a přeji krásný den! :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • rihana rihana

    Já si tu kůži nechává pro sebe, miluju ji. Rodina ji nechce.

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    casino: Zase jste mně rozesmál! Trefil jste hřebíček na hlavičku! :-D:-K Já také nesundavám kůži, ale někdo to nemá rád, tak proto! ;-):-8 Já vařila ale s kůží a ona mi mrška sama sklouzla ze stehýnka (v kastrole, těsně před servírováním na talíř). :-D Ale to nevadí, pejska nemám, zato ty kůžičky "obětavě" s omáčkou sním! ;-) Ale neříkejte to na mně, já to tutlám! ;-):-D Dík za komentář a zdravím! :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • casino casino

    "... odstraníme kůži."
    A proč:-?
    Já kůži neodstraňuji, neb právě glutin z kůže vyvařený dodá krmi plnější chuť :yes:
    Když už se ale vaří pár kostiček na vývar, tak proč nevařit i s kuřecím kožuchem, proč? ;-)
    No, možná kvůli cholesterolu, že...:-8

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    Jaromíra18: Děkuji za milý komentář! :-8:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Jaromira18 Jaromira18

    :yes::yes: Dobrůtka.

    Odpovědět