

Kuře na paprice na způsob paprikáše
Suroviny 4 porce
- 1 kuře
- sůl
- pepř
- 1 větší cibule
- 2 lžíce mleté papriky
- 50 g uzené slaniny
- 1 plná lžíce sádla
- 1 bobkový list
- 3 kuličky nového koření
- vývar na podlití
- 1-2 lžíce mouky (používám polohrubou, neudělá hrudky)
- 1 smetana na vaření (může být i ta ke šlehání)
Postup přípravy receptu
Kuře překrojíme na 4 porce a úplně, nebo alespoň částečně, vykostíme a odstraníme kůži. Kosti hned dáme vařit do slané vody na vývar na podlití. Kuřecí porce osolíme, opepříme a než se uvaří vývar, dáme do ledničky.
Zatím připravíme k ruce ostatní ingredience a pokrájíme uzenou slaninu a cibuli. Když máme vývar hotový, v kastrolu osmahneme na sádle a slanině jemně nakrájenou cibuli a porce kuřete opečeme do červena. Rychle přimícháme červenou papriku a díly kuřecího masa podlijeme vývarem z kostí. Přidáme bobkový list a nové koření a dusíme pod pokličkou, až je kuře měkké.
Maso vyjmeme na talíř, omáčku zalijeme smetanou, ve které rozkvedláme mouku. Povaříme nejméně 10-15 minut a pak do hrnce vrátíme prohřát kuřecí díly. Podáváme s rýží, noky či těstovinami, u nás v Česku jsou k této omáčce velice oblíbené i knedlíky.
Pokud používám na omáčku kuřecí stehna, nevykosťuji je a omáčku podlévám vodou. I tak vznikne silná a dobrá omáčka.
Poznámka od kuchařky
Maďar by si ještě asi přidal pálivou papriku a rajčatový protlak nebo rajče, já jsem to chtěla přiblížit naším českým zvyklostem a chutím. Nechci tvrdit, že se tento paprikáš na různých místech jak na Slovensku, tak i v Maďarsku vaří právě takto, je to spíše počeštěná verze.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kuře na paprice na způsob paprikáše
-
SilviaD: tak tak, u nás cokoli s omáčkou s přílohou na talíř zásadně bez kostí a kůže ( čuníci si pak dojedou v kastrole dle chuti - dočistí kosti, někdo i třeba kůžičku, ale na talíř ne....)...u pečeného kuřete s brkaší to nevadí, ale s omáčkou ano
-
U nás sa paprikáš z kurčaťa tiež varí s kožou ale po uvarení kurča oberiem a do paprikáša dám len kúsky mäsa lebo rozmaznaní členovia našej domácnosti
ho inak nechcú. Inak musím sa priznať, že ja ju tiež nemám rada.
-
rihana:
Děkuji za komentář!
Já ty kůže mám také ráda, ale někdo je nesnáší. Přitom je ten kolagen zdravý na klouby. No mne klouby fakt nevržou!
Dík a přeji krásný den!
-
Já si tu kůži nechává pro sebe, miluju ji. Rodina ji nechce.
-
casino: Zase jste mně rozesmál! Trefil jste hřebíček na hlavičku!
Já také nesundavám kůži, ale někdo to nemá rád, tak proto!
Já vařila ale s kůží a ona mi mrška sama sklouzla ze stehýnka (v kastrole, těsně před servírováním na talíř).
Ale to nevadí, pejska nemám, zato ty kůžičky "obětavě" s omáčkou sním!
Ale neříkejte to na mně, já to tutlám!
Dík za komentář a zdravím!
-
"... odstraníme kůži."
A proč
Já kůži neodstraňuji, neb právě glutin z kůže vyvařený dodá krmi plnější chuť
Když už se ale vaří pár kostiček na vývar, tak proč nevařit i s kuřecím kožuchem, proč?
No, možná kvůli cholesterolu, že... -
Jaromíra18: Děkuji za milý komentář!
-
Dobrůtka.