Sedm nejlepších způsobů, jak připravit rybí filé: Smažená klasika, na asijský způsob i zapečené se sýrem zachutná všem
18. 9. 2025 Vaření
Rybí filé patří mezi oblíbenou klasiku naší kuchyně. Je snadné na přípravu a díky absenci kostí si je zamilují i děti. Pojďte si dnes s námi připomenout nejoblíbenější recepty, s nimiž vykouzlí parádní večeři i začátečník.
Rybí filé jako hvězda kuchyně
Kdo sledoval poslední díl pořadu Hell's Kitchen Česko, tak ví, že soutěžící měli za úkol udělat dobré jídlo z mraženého rybího filé. Různí účastníci se s tím popasovali různě, ale nový moderátor a šéf pekelné kuchyně Jan Punčochář tímto zadáním „oprášil“ možná trochu pozapomenutou surovinu v naší kuchyni.
A to je dobře! Ryby by se v našem jídelníčku měly objevovat nejméně jednou týdně, nikoliv jen na Vánoce. Rybí filé je navíc z pohledu přípravy asi jedna z nejsnazších surovin. Není potřeba je vykosťovat, ani zbavovat kůže, v mrazničce je můžeme mít stále k dispozici a tak je večeře, oběd nebo i svačinka na stole doslova během mžiku.
Klasikou mezi všemi je smažené rybí filé. Možností je však mnohem více, pojďme si je tedy dnes připomenout.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit filé na jakýkoliv recept
Mražené rybí filé je pro většinu receptů třeba nejdříve rozmrazit. Jak na to? Rybu vyndejte z mrazničky a nechte ji v obalu na talíři přes noc v lednici. Ryba pomalu povolí a bude připravena pro další úpravu. Proces lze urychlit - rybu nechte na lince při pokojové teplotě. Zhruba za hodinku až dvě bude povolená.
Pro ještě rychlejší rozmrazení lze zabalenou rybu vložit do vlažné vody a nechat ji tam zhruba 20 minut.
Naopak nedoporučujeme ani horkou vodu, ani mikrovlnku. V obou případech hrozí, že se ryba na některých částech začne „vařit“ a jinde bude ještě syrová.
Pokud chceme smažit filé na přírodní způsob (tedy bez trojobalu), nemusíme je rozmrazovat vůbec. Porce stačí položit na středně rozpálenou pánev s trochou oleje, dochutit a opéct z obou stran.
Rybu bychom měli připravenou, tak pojďme na recepty.
- Rybí filé smažené jako řízek
Stačí povolenou rybu osušit kuchyňskou papírovou utěrkou, osolit, obalit v trojobalu (mouka, vejce, strouhanka) a smažit v pánvi na rozehřátém oleji z obou stran dozlatova. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory. - Rybí filé v pivním těstíčku
Pro ty, kteří milují smažená jídla, tady máme ještě jednu verzi. Rybí filé v těstíčku voní česnekem a pivem a chutná fantasticky. Recept najdete tady. - Rybí filé z jednoho pekáčku
Recept skoro bez práce, to je rybí filé pečené v jednom pekáčku s máslem, cibulí a česnekem. Jednoduché a moc dobré. Podrobný recept najdete zde. - Filé na asijský způsob
Uspokojí všechny milovníky asijské kuchyně. Jídlo voní chilli, zázvorem a sójovkou a křupavý efekt zajišťují arašídy. Kdo by odolal? Nejlepší přílohou je rýže, která se v tomto případě k rybě skvěle hodí. - Polévka z rybího filé
Kdo má rád krémové, jemné polévky, ten si tady užije. Polévka je zjemněná žloutkem a dochutit ji můžete klidně i špetkou muškátového oříšku. Celý recept je velice snadný. - Pomazánka z rybího filé
Potřebujete do ratolestí dostat rybu a nevíte, jak ji do jídla propašovat? Zkuste pomazánku! Pečenou, vařenou nebo dušenou rybu stačí jen vidličkou rozmělnit, dochutit solí, přidat pomazánkové máslo a trochu majolky nebo jogurtu, a pomazánka je na světě! - Zapečené filé
Profíci by asi protestovali, ale ryba se sýrem může fungovat dobře, když máte dobrý recept. A ten my máme! Rybí filé zapečené pod peřinkou z nivy a rozšlehaných vajíček, to je dobrota nacpaná bílkovinami k prasknutí. Zkuste a nebudete litovat!
A kdybyste ryb ještě neměli dost, můžete si podle našeho receptu připravit rybí pomazánku, tentokrát ze sardinek:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více