Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Příjemně kořeněný dýňový džem se hodí na chleba i do buchet a koláčů.
Zdroj: Toprecepty.cz

Dýně nepatří jen do polévky nebo nakrájená na dílky na plech. Překvapit nás může i ve sladké podobě – jako jemný a dýňový džem. Díky své neutrální chuti se skvěle kombinuje s kyselými citrusy, aromatickým zázvorem či voňavým hřebíčkem. Báječně chutná samotný i v dezertech.

Dýňový džem

Když se řekne džem, většině z nás se vybaví sladké jahody, meruňky nebo švestky. Podzim ale přináší i jiné možnosti. Třeba právě dýni, ze které sice obvykle chystáme polévku, pyré nebo pečenou přílohu, ale své místo má i ve sladké kuchyni. A právě dýňový džem je skvělým příkladem.

Proč vlastně dělat džem z dýně, když nemá sama o sobě příliš výraznou chuť? Právě v tom je její kouzlo. Dýně je skvělým základem, který můžeme dochutit na mnoho způsobů. 

Dýňový džem můžeme namazat na pečivo, skvěle se hodí i k lívancům, na palačinky, na vafle či do jogurtu. Pokud rádi pečeme, můžeme ho použít jako náplň do koláčů, buchet či závinu. A ti, kdo milují kombinaci sladkého a slaného, ocení dýňový džem i na sýrech nebo k pečenému masu. Zajímavě funguje i jako ozvláštnění dezertů, třeba natřený na cheesecake nebo vmíchaný do náplně.

Jak chutná dýně a s čím ji kombinovat

Dýňová dužina má neutrální chuť, a proto ji můžeme dobře kombinovat s ostatními surovinami. Skvěle si rozumí s citrusy – nejčastěji s pomerančem nebo citronem, ale i s exotickým ananasem. Díky nim získá šmrnc a příjemnou svěžest.

Pokud chceme džemu dodat podzimní náladu, sáhneme po skořici, badyánu, hřebíčku nebo muškátovém oříšku. Vznikne tak jemně kořeněná dobrota, která nám připomene, že podzim má i sladkou stránku. Dýni ale můžeme zkombinovat i s jablky, hruškami nebo brusinkami.

Na džem se hodí více druhů dýní. Oblíbená je hokaido – má krásně oranžovou barvu a výraznější kořeněnou chuť se sladkými tóny. Nemusí se loupat, stačí jen vyjmout semena a dužinu nakrájet. Dobře funguje i máslová dýně, která je přirozeně sladší a jemnější. Pokud chceme experimentovat, můžeme sáhnout po muškátové dýni, která má aromatické tóny a dá se výborně kombinovat s exotickým ovocem. 

Dýně

Podzim si žádá husté, vydatné polévky. Sychravé, jaksi šedé podzimní počasí navíc krásně rozčísne jasná barva na talíři. Z obou těchto důvodů je v tomto ročním období dýně královnou mezi zeleninami.…

Jak připravit dýňový džem

Na jednu dávku potřebujete: Na džem: 1,8 kg dýně, 500 ml vody, 1 pomeranč, 3 citrony, 5cm kousek čerstvého zázvoru a 5 hřebíčků. Na sirup: 250 ml vody, 400 g cukru krupice a 150 ml octa. 
Jak na to? 

  1. Dýni omyjte a pokud nemáte dýni hokaido, tak ji i oloupejte. Vydlabejte semínka.
  2. Pomeranče a citrony omyjte, nastrouhejte z nich kůru a vymačkejte šťávu. 
  3. Dýňovou dužinu nakrájejte na kostky, přidejte kůru a šťávu z citronů a pomerančů, hřebíčky a oloupaný nastrouhaný zázvor.
  4. Podlijte vodou a duste doměkka.
  5. Hřebíčky vyjměte a směs propasírujte nebo rozmixujte dohladka.
  6. V čistém kastrůlku svařte sirup z uvedených surovin do konzistence řidšího medu a smíchejte s dýňovým pyré.
  7. Dýňové pyré se sirupem vařte do zhoustnutí, stále míchejte, aby se zavařenina nepřipálila.
  8. Hustý horký džem plňte do čistých skleniček, očistěte hrdla, uzavřete a obraťte dnem vzhůru. Takto nechte zcela vychladnout.

Náš tip: Kromě dýňového džemu můžete připravit i dýňový kompot. Přichystejte si ho podle našeho videoreceptu:

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli