

Džem z dýně a jablek
Suroviny
- 750 g dýně
- 1/2 kg želírovacího cukru
- (nebo Gelfix Extra 2:1 a půl kila normálního krystalu)
- 2 ks citronů
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 kg jablek
- zázvor
- 2 dcl vody
Postup přípravy receptu
Dýni oloupeme. Vyjmeme semínka, odstraníme všechna vlákna a dužinu nakrájíme na kostičky.
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a také nakrájíme.
Jablka a dýni vložíme do kastrolu, podlijeme vodou, přidáme citronovou šťávu, citronovou kůru a zázvor nastrouhaný na jemno. Směs vaříme na mírném ohni pod poklicí až do změknutí.
Pak vmícháme cukry se skořicí a pokračujeme v mírném varu do zhoustnutí, zhruba 20 minut.
Pak džem z dýně stáhneme z ohně.
Džemem naplníme jednotlivé sklenice se šroubovacím uzávěrem a dobře uzavřeme.
Do dýňového džemu můžeme použít místo jablek i pomeranče.
Poznámka od kuchařky
Já jsem vše vařila asi 10 min. v tlakovém hrnci, vypla a nechala dojít. Pak jsem směs rozmixovala ponorným mixérem.
Zdroj- Vaření.cz paní Lenka Vlčková
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Džem z dýně a jablek
-
Monika: Ale já nikde nepíšu, že bych marmeládu zavařovala
-
Ivana Coneva: marmelády nikdy nezavařuji ani neotáčím dnem vzhůru. Zkazí se něco jen opravdu minimálně. Spíš ojediněle.
-
tina1025: Super, díky
-
Jana Remkova: teď už je to úplně nejlepší
-
hosta: Opravila jsem to. Je to tak srozumitelnější??
-
Jana Remkova: No, tak to máš opravdu napsáno "divně", když máš přímo v surovinách větu "Pokud použijete klasický želírovací cukr, přidejte ještě 400g krystalu."
-
Jana Remkova: Jani, děkuji..možná by tedy bylo dobré z toho receptu vymazat Poznámku i těch 400 g krystalu přímo z receptu, aby se zase někdo neptal
-
tina1025: Tak, jak píše spagetka. želírovací cukr 1/2 kg -nebo Gelfix Extra 2: a plus půl kg krystalu
-
tina1025: vycházej z toho, že máš cca 1,5 ovoce (750 dýně, 500 jablka, 200 voda+citron). Želírovací cukr Dr.Oetker extra je určen na 1 kg ovoce, proto tam asi je psaný ten cukr navíc. Stejně tak u Gelfixu. Z uvedeného množství povař s želírovacím cukrem či gelfixem podle návodu na sáčku, ochutnej a dosladit můžeš průběžně. Želírovací přípravek určitě i na toto množství stačí, protože jablka mají dost pektinu.
-
spagetka: jenže dole je napsané, že: Pokud použijete klasický želírovací cukr, přidejte ještě 400g krystalu....
-
spagetka: Děkuji
To by bylo asi příliš přecukrováno..
-
tina1025: ne, mrkněte se znova, autorka to má v závorce, čili volba buď anebo. Ale souhlasím, autorka to nemá moc jasně napsané, prostě dejte želírovák a další cukr ne.
-
Nevím, jestli jsem to pochopila správně: když dám 1/2 kg toho želírovacího cukru, dávám ještě 400 g krystalu? děkuji
-
spagetka:Diky moc, slo mi prave o tu vahu pomerancu
!
-
mirka79: Mirko já dostala od kamarádky, dělala dýni + pomeranč + zázvor, hned jsem si od ní vzala recept a příští rok udělám. jen musím dát želírovák pro diabetiky, ale je skvělý
- Dělala z 2 kg dýně a 1 kila pomerančů - vše čistá váha. Kus zázvoru a citr.šťávu ale podle chuti, ten tam prý být nemusí. Někdo rád kyselejší třeba.