Snadné pohoštění z listového těsta: Pizza šneky, spirálky se šunkou nebo slané záviny nadchnou každou návštěvu
27. 11. 2025 Vaření
Přelom roku je obdobím rodinných návštěv, setkání s přáteli a silvestrovských oslav. A pokud se vám nechce vymýšlet složité pohoštění, sázkou na jistotu je listové těsto. Z něj rychle a jednoduše připravíte zajímavé a chutné občerstvení k pivu i vínu.
Co víme o listovém těstě?
Listové těsto patří ke stálicím české kuchyně. Určitě i proto, že je za přijatelnou cenu běžně k dostání v obchodech a většina domácností si ho kupuje do zásoby, „kdyby bylo na něco potřeba“. Jeho domácí příprava je totiž docela zdlouhavá, což může odradit.
Základními surovinami jsou mouka, voda, máslo, sůl, vejce, ocet. Na přípravu tohoto těsta je zapotřebí dvou druhů těst, která se na konci procesu spojí dohromady. Je pravda, že najdeme i recepty na jednodušší varianty. Ať už zvolíme domácí nebo kupované listové těsto, snadno z něj vykouzlíme skvělé chuťovky.
Mohlo by vás zajímat
Záviny
Slané záviny jsou nejjednodušší klasikou z listového těsta. Lze je totiž plnit vším, „co dům dá“. Záviny je dobré před pečením potřít rozšlehaným vejcem a posypat buď kmínem, oreganem, směsí koření na pizzu nebo jiným kořením podle preferencí.
- Masové
Masoužroutům zabalíme do těsta jakékoli čerstvé mleté maso, okořeníme podle chuťových preferencí (základem je sůl, pepř, může být sladká i pálivá paprika, někdo dává kmín a majoránku, přidává se prolisovaný česnek i mletý sýr) a upečeme. Variantou je závin se šunkou, využít lze i zbylé pečené nebo vařené maso, které se umele a ochutí. - Zeleninové
V tomto případě se často využívá špenát a zelí. Na špenátovou náplň stačí mražený špenát, i když chutnější je čerstvý. Smíchaný s ricottou má jemnou krémovou chuť. Zelí je vhodné kysané, před použitím je třeba ho vymačkat a nechat vykapat přebytečný lák. Vynikající je kombinace s uzeným masem. - Sýrové
Zapomenout nesmíme ani na sýry. Většinou se jimi doplňuje maso nebo špenát, vynikající náplň je z 1 balení nivy, 100 g strouhaného eidamu či čedaru, 2 balení lučiny a 1 vejce. Stačí jen dobře promíchat, vložit na plát listového těsta, zavinout, potřít šlehaným vejcem a posypat lehce kmínem. O výraznou chuť se postará kombinace sýrů.
Mohlo by vás zajímat
Šátečky, tyčinky a kolečka
Možná jsou šátečky o něco pracnější než záviny, ale určitě skvěle doplní mísu s pohoštěním. Stejně jako záviny je můžeme plnit masem, sýrem, zelím nebo jejich kombinací. Strávníky příjemně překvapí náplň lučiny, oliv a česneku, variace a la pirožky s lečem a cuketou nebo s náplní ze směsi vařených brambor.
Na stole se také dobře vyjímají tyčinky, ty nejjednodušší upečené tyčinky jsou hotové do 20 minut, jen o něco víc času zaberou spirálky ochucené šunkou a sýrem.
Z rozváleného listového těsta vykrojíme i kolečka nebo jiné kousky. Těsto se upečením nafoukne, proto před pečením spodní část propíchneme vidličkou, nafoukne se tak jen vrchní plát a vytvoří se mistička. Po upečení ji naplníme například šunkovou pěnou, skvěle chutná také pěna ze zbylého pečeného kuřecího masa nebo ostřejší pěna z brynzy. Milovníky výrazných chutí (a vůní) potěší pěna vytvořená z olomouckých tvarůžků, klasikou je ta uherská.
Pomocí sáčku nazdobíme vychladlé kousky zvolenou pomazánkou, navrch se pak hodí např. půl cherry rajčete, kousek kyselé okurky, proužek papriky i snítky čerstvé petrželky či jiných bylinek.
Náš tip: Efektně vypadají i pizza šneky z listového těsta, které si můžete snadno připravit podle našeho video receptu.
Témata
Silvestr a vítání nového roku
Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace.
Inspirujte se:
Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více