

Pirožky od Božky
Suroviny
- chlazené listové těsto
- vejce
- sezam
- kmín
- sůl
- hladká mouka
- brambory vařené
- uzenina
- česnek
Postup přípravy receptu
Listové těsto - 500 g, rozdělíme na 3 části, každou z nich trochu podsypeme hladkou moukou a vyválíme na plát o síle cca 4 mm.
Vykrájíme kolečka, doprostřed dáme náplň a pomocí formičky stiskneme do tvaru pirohu.
Náplň: vychladlé uvařené brambory a uzeninu, v tomto případě nějakou obyčejnou, nastrouháme na hrubší nudličky, osolíme, opepříme, přidáme drcený kmín a prolisovaný česnek, vše promícháme. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, posolíme a posypeme sezamem smíchaným s drceným kmínem.
Pečeme v dobře vyhřáté troubě, na plechu vypláchnutém studenou vodou.
Poznámka od kuchařky
Brambory v nádivce nejsou v tomto případě z úsporných důvodů, ale proto, že tu náplň dělají pěkně vláčnou a dobrou. A v dalším případě i z důvodů zdravotních, protože nepozřeme zbytečně tuk :-) Při pečení je třeba mít hodně vyhřátou troubu, protože to těsto pak pěkně naskočí, což je patrno na fotografiích. Výborné jsou hned čerstvé, ale i vychladlé a nebo se dají v případě potřeby zase rozpéci, tedy pokud ještě nějaké zbudou :-))Ten název receptu jsem si vymyslela, aby se rýmoval, ale je to můj vlastní nápad, co mě jednu "napad" a na tu náplň jsem přišla náhodou, když jsem měla málo uzeniny, tak jsem přistrouhala brambory a od té doby to tak dělám stále, protože to je moc dobré. A pokud byste brambory nastrouhali na jemno, tak ani nikdo nepozná, že tam jsou. Do náplně se dají také zpracovat zbytky pečeného nebo vařeného masa, když by bylo pouze vařené, ochutila bych nádivku grilovacím kořením.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Pirožky od Božky
-
Jani, moc děkuju za recept, jsou fakt výborné. Dnes jsem je dělala z dvojí dávky na zítra do práce. Neodolala jsem a jeden ochutnala a zbytek jsem raději honem musela zabalit, tak moc byly dobré
-
Taky dělávám, mohu doporučit i z vařeného masa z polévky. Rozemelu maso i s vařenou zeleninou (do polévky pak dávám osmahnutou novou). Náplň se přikoření a s tou zeleninkou je vláčná a daleko jedlejší než maso v polévce. To je naše oblíbená kombinace - boršč a tyto pirohy.
-
Lomačka:
Taky si myslím, že to byly spíš tyto: http://www.toprecepty.cz/recept/7136-slovenske-pir...
Taky je mám rád a občas spáchám ... a dávám si na ně povidla ... mňam -
Lomačko, ale to určitě nebyly pirožky z listového těsta, ty by vařit nešly, tedy já jsem to aspoň nikdy nezkoušela
Mamika asi dělala těsto nudlové nebo bramborové, ne? Ty jsou také moc dobré
-
Když melu, tak holt melu
Tomáši, meleš moc hezky, mám ráda lidi, kteří vyrostli na vtipné kaši
-
Ted jsem četl význam názvu Pirožky od Božky ... hezká rýmovačka
Já bych dal spíš Pirohy pro Bohy, abychom i my svatí mohli tuto dobrotu jíst
Ale nic, už radši mlčím, melu nesmysly -
ty se ti povedly
-
Pirohy jsou pěkné
.Mmoje mamka je taky dělávala, ale jsme je vařili v osolené vodě a zelí nebo špenát a maštěný uzenýma škvarečkama
-
Na pohoštění fakt super, já soice neochutnám, ale co bych pro rodinu neudělala. A jako v receptu Štrúdl 2v1, i tady máš perfektní popis i foto
-
Jani, můžu potvrdit, žravé opravdu jsou, řekla bych, až moc
-
Jani, to je krása!! To musí být super pohoštění, vypadá to nádherně "žravě"
-
Móóóc pěkné
, dávám 5 bod
-
Tome, až mi bude znít v uších, budu cítit, že se blížíš
-
Jani, myslím že začnu zvažovat výlet na Vysočinu, zní to moc lákavě
-
+4 Pirožky vypadají fakt dobře.