Pirožky od Božky

yanull Kuchařka: yanull

Slané pečivo 17 názorů

Suroviny

chlazené listové těsto
vejce
sezam
kmín
sůl
hladká mouka
brambory vařené
uzenina
česnek
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Listové těsto - 500 g, rozdělíme na 3 části, každou z nich trochu podsypeme hladkou moukou a vyválíme na plát o síle cca 4 mm.

  2. Vykrájíme kolečka, doprostřed dáme náplň a pomocí formičky stiskneme do tvaru pirohu.

  3. Náplň: vychladlé uvařené brambory a uzeninu, v tomto případě nějakou obyčejnou, nastrouháme na hrubší nudličky, osolíme, opepříme, přidáme drcený kmín a prolisovaný česnek, vše promícháme. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, posolíme a posypeme sezamem smíchaným s drceným kmínem.

  4. Pečeme v dobře vyhřáté troubě, na plechu vypláchnutém studenou vodou.

Poznámka

Brambory v nádivce nejsou v tomto případě z úsporných důvodů, ale proto, že tu náplň dělají pěkně vláčnou a dobrou. A v dalším případě i z důvodů zdravotních, protože nepozřeme zbytečně tuk :-) Při pečení je třeba mít hodně vyhřátou troubu, protože to těsto pak pěkně naskočí, což je patrno na fotografiích. Výborné jsou hned čerstvé, ale i vychladlé a nebo se dají v případě potřeby zase rozpéci, tedy pokud ještě nějaké zbudou :-))Ten název receptu jsem si vymyslela, aby se rýmoval, ale je to můj vlastní nápad, co mě jednu "napad" a na tu náplň jsem přišla náhodou, když jsem měla málo uzeniny, tak jsem přistrouhala brambory a od té doby to tak dělám stále, protože to je moc dobré. A pokud byste brambory nastrouhali na jemno, tak ani nikdo nepozná, že tam jsou. Do náplně se dají také zpracovat zbytky pečeného nebo vařeného masa, když by bylo pouze vařené, ochutila bych nádivku grilovacím kořením.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 10 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pirožky od Božky

  • zizala zizala

    Jani, moc děkuju za recept, jsou fakt výborné. Dnes jsem je dělala z dvojí dávky na zítra do práce. Neodolala jsem a jeden ochutnala a zbytek jsem raději honem musela zabalit, tak moc byly dobré :-p:yes:

    Odpovědět

  • Midla Midla

    Taky dělávám, mohu doporučit i z vařeného masa z polévky. Rozemelu maso i s vařenou zeleninou (do polévky pak dávám osmahnutou novou). Náplň se přikoření a s tou zeleninkou je vláčná a daleko jedlejší než maso v polévce. To je naše oblíbená kombinace - boršč a tyto pirohy.

    Odpovědět

  • thomassinno thomassinno

    Lomačka:
    Taky si myslím, že to byly spíš tyto: http://www.toprecepty.cz/recept/7136-slovenske-pir...
    Taky je mám rád a občas spáchám ... a dávám si na ně povidla ... mňam:-8

    Odpovědět

  • yanull yanull(autorka receptu)

    Lomačko, ale to určitě nebyly pirožky z listového těsta, ty by vařit nešly, tedy já jsem to aspoň nikdy nezkoušela :-);-) Mamika asi dělala těsto nudlové nebo bramborové, ne? Ty jsou také moc dobré :-p

    Odpovědět

  • yanull yanull(autorka receptu)

    Když melu, tak holt melu :-D Tomáši, meleš moc hezky, mám ráda lidi, kteří vyrostli na vtipné kaši :yes::-K

    Odpovědět

  • thomassinno thomassinno

    Ted jsem četl význam názvu Pirožky od Božky ... hezká rýmovačka :-8
    Já bych dal spíš Pirohy pro Bohy, abychom i my svatí mohli tuto dobrotu jíst :-D
    Ale nic, už radši mlčím, melu nesmysly :-)):-p

    Odpovědět

  • Saimi Saimi

    ty se ti povedly:yes:

    Odpovědět

  • lomačka lomačka(neregistrovaná)

    Pirohy jsou pěkné:-O.Mmoje mamka je taky dělávala, ale jsme je vařili v osolené vodě a zelí nebo špenát a maštěný uzenýma škvarečkama:yes::yes::-p

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Na pohoštění fakt super, já soice neochutnám, ale co bych pro rodinu neudělala. A jako v receptu Štrúdl 2v1, i tady máš perfektní popis i foto :yes::yes:

    Odpovědět

  • yanull yanull(autorka receptu)

    Jani, můžu potvrdit, žravé opravdu jsou, řekla bych, až moc :-))

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Jani, to je krása!! To musí být super pohoštění, vypadá to nádherně "žravě":-p:yes:

    Odpovědět

  • jana73 jana73

    Móóóc pěkné:-p, dávám 5 bod:yes:

    Odpovědět

  • yanull yanull(autorka receptu)

    Tome, až mi bude znít v uších, budu cítit, že se blížíš :-))

    Odpovědět

  • thomassinno thomassinno

    Jani, myslím že začnu zvažovat výlet na Vysočinu, zní to moc lákavě :-8

    Odpovědět

  • pipre pipre

    :-p:yes::yes:+4 Pirožky vypadají fakt dobře.:yes:

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: pirožek pyrožky pečené pirohy slané pirohy pirožky z listového těsta pirohy z listového těsta slané pirožky pyrošky birožky pirožek recept pečené pirôžky velikonoční pirožky smažené pirožky varene pirohy pirošky vařené pirožky pirožky s povidly pirohy pečené lirožky pirošky recept

Zapomněl/a jsem heslo