Které ořechy jsou na pečení vánočního cukroví nejlepší? Při výběru si všímejte těchto tří věcí
12. 11. 2025 Vaření
Těšíte se na krásné, drobné, voňavé, křehké a chuťově výborné vánoční cukroví? O výsledku rozhoduje nejen správný recept a vaše zručnost, ale i kvalita surovin. A zejména u ořechů se vyplatí dávat obzvlášť bedlivý pozor. Poradíme vám, čeho si při výběru všímat.
Ořechy ve vánočním cukroví
Ořechy patří mezi suroviny, bez kterých si vánoční pečení jen těžko představíme. Dodávají těstu chuť, aroma i strukturu a mají zásadní vliv na to, jak jemné, hutné nebo křehké budou jednotlivé druhy cukroví. Každý druh ořechů se přitom chová v těstě trochu jinak, a proto je dobré vědět, kdy po kterých sáhnout.
Kromě samotné chuti se u ořechů díváme i na jejich stav a kvalitu. Čerstvé, správně usušené a dobře skladované ořechy mají stabilní aroma a při pečení se chovají předvídatelně.
Mohlo by vás zajímat
Které ořechy jsou na pečení vánočního cukroví nejlepší?
Když vybíráme ořechy do těsta, sledujeme jejich chuť, obsah tuku i spojení s ostatními surovinami. Chceme, aby držely strukturu těsta, tvary jednotlivých kousků a projevily se chutí i vůní. Jak se jednotlivé druhy ořechů liší?
- Mandle
Mají nejširší možnosti použití. Vynikají jemnou, neutrální chutí a vůní. Obsah tuku mají nižší než jiné druhy, díky tomu těsto drží tvar a neroztéká se. To je důvodem, proč se používají do drobných druhů jako jsou vanilkové rohlíčky nebo linecké. Skvěle poslouží i jako ozdoba a jsou nedílnou složkou marcipánu.
Tip: Neloupané mandle jsou levnější a doma je snadno spaříme, oloupeme a dál připravíme podle potřeby. - Vlašské ořechy
Díky letošní dobré sezoně je vlašských ořechů dostatek. Na rozdíl od mandlí jsou aromatičtější a mají výraznější chuť. Někdy mohou být mírně nahořklé. Do cukroví raději nedáváme výrazně hnědé kusy, mohou mít špatnou kvalitu. Vlašské ořechy by měly být světlé či lehce nahnědlé. Důležité je počítat s tím, že kvůli vysokému obsahu tuku těsto s vlašskými ořechy hůře drží tvar.
O to víc se vlašáky hodí na zdobení, do nepečeného cukroví, nebo do ořechových náplní, kde jejich chuť krásně vynikne. - Lískové ořechy
Lískové oříšky mají přirozeně sladkou chuť a dobře se kombinují s kakaem i čokoládou. Ještě lépe chutnají nasucho opražené, protože vynikne jejich jemně zemité aroma.Díky stabilnějšímu tuku nehořknou tak rychle jako vlašské ořechy, což je při přípravě vánočního cukroví výhoda. Těsto zjemňují a to se tolik neroztéká. Hodí se do různých druhů křehkých těst, oříškových koleček, čokoládových náplní, krémů i nepečeného cukroví. Můžeme je využít v Masarykově cukroví, ale také jako ozdobu.
- Pistácie
Chuťově jsou výrazné, výborně fungují v těstě, které se s nimi neroztéká, a jejich zelená barva vypadá luxusně. Pistácie jsou hitem letošní sezony. Jedinou nevýhodou je vysoká cena.
Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…
Jak připravit išelské cukroví
Do išelského cukroví se výborně hodí vlašské ořechy, které chuťově báječně doplňují kakao a skořici. Jednoduché vyšší tvary se neroztékají a na použité oříšky odkazuje i zdobení na čokoládové polevě.
Na jednu dávku išelského cukroví potřebujete: Na těsto: 420 g hladké mouky, 40 g kakaa, 140 g moučkového cukru, 280 g povoleného másla, 80 g mletých vlašských ořechů, 1 vejce, strouhanou citronovou kůru (podle chuti) a 1 špetku mleté skořice. Na krém: 250 g másla, 3 vejce a 150 g cukru krupice. Na ozdobení: čokoládovou polevu, máslo a vlašské oříšky (nebo mandle).
Jak na to?
- Plech vyložte pečicím papírem.
- Mouku s cukrem prosejte a smíchejte s ostatními surovinami. Vypracujte těsto.
- Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte 30 minut v chladu odpočinout.
- Předehřejte troubu na 170 °C.
- Z těsta vyválejte plát silný 3–4 mm a vykrajujte z něj kolečka, která dávejte na připravený plech.
- Plech vložte do předehřáté trouby a pečte asi 10 minut.
- Upečená kolečka nechte vychladnout.
- Na krém vyšlehejte vejce s cukrem nad párou do hustého krému. Mísu s krémem odstavte z vodní lázně a šlehejte do zchladnutí.
- Ve druhé míse vyšlehejte máslo do pěny, a postupně do něj přišlehávejte zchladlou vaječnou směs.
- Do cukrářského sáčku vložte kulatou nebo řezanou špičku a naplňte ho krémem.
- Upečená kolečka po dvou spojte připraveným krémem. Uložte do lednice, aby krém ztuhnul.
- Čokoládovou polevu rozpusťte s máslem ve vodní lázni. Míchejte, dokud se poleva nerozpustí.
- Vychlazená kolečka namáčejte v polevě a zdobte oříšky nebo mandlemi.
Náš tip: Upečte si vynikající išelské cukroví podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více