Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jakou mouku zvolit na bramboráky? Aby byl výsledek nejlepší, poradíme, který druh vybrat a kolik mouky použít
Zdroj: Toprecepty.cz

Bez křupavé voňavé pochoutky z nastrouhaných brambor by to snad nebyl ani pravý podzim. Nevíte, jaká mouka se dává do bramboráků a čím ji případně nahradit? Máme rady, po které sáhnout a navíc i osvědčený recept.

Jaká mouka se dává do bramboráků

Je podzim, sychravo, a tak dost možná dostaneme chuť na vynikající bramboráky. Bez nich se toto roční období téměř neobejde.

Každý ho dělá trochu jinak – někdo dává víc česneku, jiný majoránku, další přidá dokonce škvarky nebo uzené. Jedno však má většina receptů společné: těsto potřebuje mouku. Jenže jakou?

Hladká, polohrubá nebo hrubá?

  • Hladkou mouku používáme nejčastěji a je do bramboráků ideální. Dobře se spojí s nastrouhanými bramborami a vytvoří soudržné, jemné těsto. Díky tomu se bramborák při smažení nerozpadá.
  • Polohrubá mouka je ale v některých rodinách tradiční volbou. Těsto je trochu hutnější a bramboráky mají lehce křupavější kůrku.
  • Hrubá mouka rovněž není špatná volba, ala je vhodnější ji kombinovat s jinými druhy. 

Kolik mouky do těsta přidat?

Mouky by mělo být tak akorát, aby těsto drželo, ale nebylo příliš hutné. Obvykle se přidává na 1 kg brambor asi 3—4 lžíce mouky.

Pokud jsou brambory hodně vodnaté, přeceďte je a škrob usazený na dně mísy využijte do těsta taky. 

Proč se někdy přidává strouhanka?

  • Nasákne přebytečnou vodu. Pokud jsou brambory hodně vodnaté, těsto by se rozpadalo. Strouhanka vlhkost pohltí a pomůže vytvořit správnou konzistenci a výraznější chuť bramboráků.
  • Křupavější výsledek. Oproti mouce dodá bramborákům trochu jinou strukturu. Okraje bývají více křupavé. Ale pozor, se strouhankou se to nesmí přehánět a je spíše vhodné ji kombinovat třeba s hladkou moukou. Na kilo brambor bohatě stačí 1 lžíce strouhanky. 

Bramborák zcela bez mouky

Bramboráky bez mouky či strouhanky jsou další variantou, kterou můžeme využít. Takto jsou přirozeně bezlepkové a může to prospět i chuti. Bramborák bez mouky je jemnější, více vynikne chuť brambor, česneku a majoránky.

Nastrouhané brambory mají v sobě dost škrobu, který dokáže těsto spojit. Pokud použijeme škrobovatější (starší) brambory, vymačkáme z nich část vody, usazený škrob na dně použijeme a mouka pak není vůbec potřeba.

S těstem bez mouky se ale malinko hůř pracuje a chce to při smažení zkušenost. Jinou možností je péct bramboráky bez mouky na plechu v troubě, to pak jde skoro samo. 

Zároveň platí, že mouka v těstě na bramboráky dodá objem a z menšího množství brambor se tak zasytí více strávníků. Proto je volba vždy na každém z nás.

Podzimní

Podzim po parném létě přináší první chladné dny i deštivé počasí, které ale rozhodně není na škodu. Právě díky vlhku totiž v lesích raší houby. A Češi houbaření milují! Bedly, hříbky, babky - to…

Jak připravit bramboráky

Na bramboráky pro tři strávníky potřebujete: 5-8 stroužků česneku (dle chuti), 8 velkých brambor, 1 vejce, 50 ml mléka (není nutné), 1 lžíci polohrubé mouky (je-li potřeba), 1 lžíci majoránky (dle chuti), drcený kmín, sůl a olej na smažení.
Jak na to? 

  1. Stroužky česneku oloupejte a utřete. Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Pokud pustí hodně vody, část jí odlijte a případný škrob využijte do těsta.
  2. Ve vhodné míse brambory smíchejte s vajíčkem, rozetřeným česnekem a trochou mléka (lez vynechat), přidejte majoránku, drcený kmín a sůl.
  3. Je-li hmota příliš řídká, můžete ji ještě lehce zaprášit moukou.
  4. Těsto vkládejte naběračkou nebo lžící do rozehřátého oleje a smažte z obou stran dočervena.

Náš tip: Usmažte si bramboráky podle našeho videoreceptu: 

 

Recepty k tomuto článku