Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramboráky s kysaným zelím v těstě: Zelí bramboráky odlehčí, dodá jim nakyslou chuť a díky němu jsou i šťavnatější
Zdroj: Toprecepty, Kroupovka

Brambory jsou po celý rok důležitou součástí našeho jídelníčku. Bramborové placky nebo bramboráky patří mezi kulinární poklady tradiční české kuchyně a dají se připravit na řadu způsobů.

Proč dát do bramboráku kysané zelí

Brambory patří k základním potravinám, které máme většinou doma. Dá se z nich uvařit sytá polévka, zapékají se, smaží, mohou z nich být i placky. Stejně tak kysané zelí v našich kuchyních není nijak výjimečné. 

Kombinace bramboráku a kysaného zelí je regionální variantou klasické verze. Ať už zelí dáváme navrch nebo ho zapracujeme do těsta, získáme příjemně nakyslou chuť tohoto pokrmu. 

Jak se liší zelňáky a bramboráky s kysaným zelím

Zelňáky a bramboráky se zelím mají řadu ingrediencí společných, přesto se významně liší. V případě zelňáků totiž významně převládá zelí, zatímco u bramboráků je více brambor. V některých variantách zelňáků brambory dokonce chybí.

Jaké brambory na bramboráky

Na bramboráky se výborně hodí varný typ C. Tyto brambory jsou moučnaté a těsto pak lépe drží pohromadě. Když brambory nastrouháme nahrubo, budou křupavější na rozdíl od obvyklé jemné verze. Ta zase lépe drží pohromadě a je hutnější.

Večeře

Večeře je jídlo, na které je čas. Které je oslavou úspěšného dne a které má být vychutnáváno. U večeře se často schází rodina, randí u ní milenci, anebo se prostě doplňuje se oblíbeným televizním…

Jak připravit bramboráky s kysaným zelím v těstě

Na bramboráky s kysaným zelím budete potřebovat: 8 větších brambor, 1 větší cibuli, 4-5 lžic polohrubé mouky, 1 vejce, 5 stroužků česneku, 1 sáček kysaného zelí, majoránku, pepř, sůl a olej nebo sádlo na smažení.

Jak na to? Brambory očistěte a nastrouhejte je nahrubo do mísy a chvíli nechte odstát, aby z nich pustila přebytečná tekutina. Rukama pak brambory stlačte a nechte odstraňte z nich vodu. Do mísy rozklepněte vajíčko, přisypte mouku, sůl, pepř, dlaní promněte majoránku. Česnek očistěte a rozmačkejte, přidejte ke směsi a vše promíchejte. Kysané zelí slijte a pokrájejte najemno. Přidejte ho do mísy a znovu důkladně promíchejte.

Pánev rozpalte a na olej dávejte lžící těsto, ze kterého vytvořte tenčí placičky. Počkejte, než se vytvoří pevný kraj bramboráku, pak ho můžete obrátit. Osmažte i z druhé strany dozlatova. Hotové bramboráky dávejte na papírové ubrousky a nechte odkapat olej.

Náš tip: Připravte si šumavský bramborák, do kterého se k česneku a majoránce přidává ještě lovecký salám, podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více