Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Guláš má být voňavý, sytý a hustý tak, že drží na knedlíku.
Zdroj: Toprecepty.cz

Voňavý, silný a akorát hustý guláš potěší už na první pohled a ještě víc při prvním soustu. Jak zahustit guláš, aby byl sytý a plný chuti? Zkuste některý z těchto osvědčených způsobů a připravte vynikající pokrm, který přiláká mlsné strávníky.

Jak zahustit guláš

Guláš patří mezi jídla, u nichž je hustota omáčky velmi důležitá pro výsledný dojem. Konzistence má být taková, aby omáčka obalovala maso či zeleninu, ale nebyla ani řídká, ani příliš těžká. Dobře drží na knedlíku či těstovinách, a tak lze guláš velmi pohodlně jíst a vychutnat si v jednom soustu maso, omáčku i přílohu. 

Hustota omáčky je pro guláš zásadní, ať už vaříme klasický hovězí, bramborový, fazolový nebo třeba houbový. Omáčka má být hladká, bez hrudek a dostatečně chuťově výrazná, aby dobře propojovala celý pokrm.

Různé způsoby zahuštění guláše

  • Jíška – klasická metoda české kuchyně pro zahuštění pokrmů. Jíšku odstavíme z plotny a mícháme, aby se nepřipálila. Zároveň do ní vlijeme třetinu studené tekutiny a mícháme dohladka. Když je tekutina teplá, rychle vše zhoustne. Přidáváme postupně další díly tekutiny a stále mícháme. Rozmíchanou jíšku naléváme do hotového guláše. Pak ho provaříme ještě 10 minut pro odstranění moučné chuti jíšky.
  • Mouka - zahušťování záklechtkou (moukou rozmíchanou ve vodě) je také velice běžné v české kuchyni. Přidáváme ji až do hotového guláše. Důležité je jeho delší provaření (alespoň 20 minut), aby zmizela moučná chuť.
  • Cibule – pomalu restovaná cibule je základem většiny gulášů. Po rozvaření vytvoří přirozeně hustou omáčku a dodá jí sladkost. V masových guláších by mělo být množství cibule poměrově 1:1 k masu.
  • Chléb – rozdrobená střídka chleba v guláši ho hezky zahustí, pokud se dobře rozmíchá a provaří alespoň 10 minut. Guláši dodá lehce nakyslý tón.
  • Brambory – zahustí omáčku díky svému přirozenému obsahu škrobu. Syrové brambory je třeba oloupat, nastrouhat, vmíchat a provařit alespoň 15 minut. 
  • Luštěniny – fazole či čočka pustí při vaření škrob a omáčku samy zahustí. Část luštěnin lze rozmačkat nebo rozmixovat a vmíchat zpět do guláše. Omáčka pak bude hustší. 
  • Škrob – spíše bramborový než kukuřičný rozmíchaný ve studené vodě je další možností, jak dosáhnout hladké a lesklé omáčky. I škrob je třeba povařit alespoň 5 minut. 
  • Redukce tekutiny – dlouhé pomalé vaření guláše bez pokličky vede k pozvolnému odpařování tekutiny a k přirozenému zhoustnutí. Trvá to delší dobu, ale není třeba používat žádná zahušťovadla.

Jak připravit klasický hospodský guláš

Na 4 porce budete potřebovat: 500 g hovězího masa na guláš (nejlépe kližku), 500 g cibule, 3 lžíce sádla, 2 lžíce sladké mleté papriky, 4 stroužky česneku, 1 lžičku mletého nebo drceného kmínu, 1 malý rajčatový protlak (20 g), mletý černý pepř, sůl, 1 lžíci sušené majoránky, vodu na podlévání a cibuli na ozdobu.
Jak na to? 

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V kastrole na středním stupni rozehřejte sádlo a cibuli na něm restujte dohněda, trvá to asi 15 minut.
  2. Maso nakrájejte na 3cm kousky. Opečenou cibuli posypte paprikou, dobře promíchejte a krátce orestujte (10–15 vteřin), aby paprika nezhořkla. Přidejte kousky masa, ze všech stran je opečte a dobře míchejte (guláš se má přichytávat ke dnu hrnce, ale ne připalovat). Když je maso opečené, osolte ho (cca 10 špetek) a opepřete.
  3. Přidejte rajčatový protlak, dobře promíchejte a zalijte malým množstvím vody (stačí zhruba 200 ml). Do základu přisypte kmín a prolisujte oloupaný česnek a nechte dusit při co nejnižší teplotě.
  4. Guláš stále hlídejte a občas míchejte. Přilévejte vodu po menších částech, protože jak již bylo řečeno, měl by se přichytávat, ovšem nikoli připalovat.
  5. Po cca hodině a půl maso ochutnejte a pokud je měkké, přidejte v dlaních rozemnutou majoránku a povařte ještě 5 minut.
  6. Guláš nemusíte zahušťovat, postará se o to rozvařený cibulový základ. Pokud byste ho přesto potřebovali zahustit, rozdrobte do něj střídku chleba a povařte 10 minut. 
  7. Podávejte posypané čerstvě nakrájenou cibulí, nejlépe s houskovým knedlíkem, případně s bramboráčky nebo těstovinami.

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli