KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v tradičních specialitách světových kuchyní? Co jedí Řekové a kdo připravuje empanadas
18. 10. 2025 Ostatní
Světová gastronomie nabízí nepřeberné množství chutí, postupů a surovin. Mnoho pokrmů, které mají své pevné kořeny v konkrétních regionech, často spojujeme s nesprávnými zeměmi. Pokud chcete zjistit, jak dobře se orientujete v původu známých jídel, můžete si své znalosti ověřit v našem kvízu.
Suroviny a způsob přípravy
Rozmanitost mezinárodních receptů je často určena vlivem klimatických podmínek i dostupností surovin. V pobřežních oblastech se běžně využívají ryby a mořské plody, zatímco v pevninských regionech převládají obiloviny, luštěniny nebo různé druhy masa. V některých zemích se klade důraz na pomalé dušení, jinde na rychlou úpravu při vysoké teplotě.
Liší se i používání koření – zatímco v Evropě se většinou pracuje s jemným dochucením, v Asii nebo na Blízkém východě se často kombinuje několik výrazných směsí koření.
Mohlo by vás zajímat
Rozdílné způsoby konzumace
Další zásadní rozdíl spočívá v přístupu ke stolování. Zatímco některé kultury preferují společné sdílení pokrmů uprostřed stolu, jiné si zakládají na individuálním servírování. V mnoha zemích je běžné jíst rukama, jinde se používají výhradně příbory nebo hůlky. I samotné rozdělení dne na jednotlivá jídla se výrazně liší – někde je nejdůležitější snídaně, jinde večeře.
Kolik toho víte?
Znalost zahraničních specialit často pomáhá lépe porozumět místním zvyklostem a tradicím. Základní orientace v národních pokrmech tak může být praktická stejně jako zábavná. Pokud vás toto téma zajímá, otestujte si svou orientaci v gastronomii v připraveném kvízu. Stačí přiřadit správnou zemi ke každému pokrmu a hned uvidíte, jak na tom jste.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Odměna pro TOP autory receptů
Všichni se už těšíme ven, na čas strávený s přáteli, třeba u dobrého jídla z grilu. Na Topreceptech jsme moc rádi za každého z vás, kdo své… Číst více
Průvodce přidáváním receptu
Recepty nekopírujte z jiných webů bez souhlasu autora: pokud se nějakým receptem inspirujete, napište jeho zdroj stručně do Poznámky, kde jste… Číst více
Administrátorský panel
Statistiky štítkování a kategorizace Číst více
Jak uchovat a zpracovat brokolici. Bez zmražení dlouho nevydrží
Brokolice je velice oblíbená zdravá zelenina zajímavého tvaru, příbuzná květáku nebo také kapustě. Pěstuje se a prodává v zelené (nebo sytě fialové)… Číst více
Jak založit žitný kvásek. Stačí k tomu jen dvě suroviny
Kvásek většinou zakládáme z žitné celozrnné mouky. Ta obsahuje části obalů zrna, na kterých je největší výskyt spících spor potřebných mikroorganismů… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více