Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: Domácí jsou nejlepší, příprava je přitom snadná
18. 10. 2025 Vaření
Nemusíte si je kupovat mražené, když na ně dostanete chuť. Domácí plněné bramborové knedlíky s uzeným masem vyžadují jen trochu zručnosti. Máme pro vás osvědčený recept i návod na jejich přípravu, abyste si pochutnali hned napoprvé.
Plněné bramborové knedlíky
Podzim si bez brambor v kuchyni snad ani neumíme představit. Nastává jejich sklizeň a je jich všude dostatek. Jsou levné a využít je můžeme na bramborové kaše, polévky, placky, šišky, noky i knedlíky.
Bramborové knedlíky chutnají skvěle jako příloha, ale můžeme je i plnit. Nejčastěji se používá uzené maso, hitem poslední doby je maso trhané nebo křupavá slanina, nabízejí se i škvarky, mleté maso, restované zelí nebo houby.
K hotovým plněným bramborovým knedlíkům většinou přidáváme dušené zelí a osmaženou cibulku (jak je to navrženo v níže uvedeném receptu), někdy i vypražené kostičky slaniny.
Mohlo by vás zajímat
Na co si dát pozor při přípravě bramborového těsta
- Správný varný typ brambor
Do těsta volíme brambory s vyšším obsahem škrobu a nižším podílem vody. Díky tomu se po uvaření snadno rozpadnou a vytvoří kompaktní, soudržné těsto, které se při vaření nerozvaří. Volíme proto moučnaté, škrobovité brambory – varný typ C. Variantou jsou i brambory „univerzální“ tedy varný typ B, které mají méně škrobu. Hustotu těsta pak doladíme pomocí mouky. - Brambory uvařené předem
Než se pustíme do přípravy těsta, uvaříme si předem brambory. Brambory vaříme ve slupce, těsto má pak výraznější bramborovou chuť. Necháme je vychladnout a pak je oloupeme. Nejsnazší je uvařit je večer předem. - Vhodná mouka do těsta
Hrubá mouka, případně kombinace hrubé mouky a dětské krupičky (nebo hrubé krupice) zajistí pevné těsto. Knedlíky se tak snadno nerozvaří. Obvykle dáváme poloviční množství mouky, než je množství brambor. Přidáváme ji však opatrně, záleží na obsahu vody v bramborách a jejich savosti. Přidání většího množství mouky může vést k tužšímu těstu. - Drobná náplň
Uzené maso krájíme na malé kostičky, které lze snadno zabalit. Nejlépe se knedlíky balí, když uzené maso nameleme. - Žádné otálení
Těsto nenecháváme zbytečně stát a hned s ním pracujeme. Bramborové těsto delším stáním řídne. Do hrnce proto dáme vařit vodu těsně před přípravou těsta a hotové knedlíky vkládáme po dávkách do vroucí vody. Pokud potřebujeme připravit větší množství knedlíků, vypracujeme dávky těsta postupně.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit bramborové knedlíky plněné uzeným masem
Na 5 porcí potřebujete: 750 g brambor uvařených ve slupce, 300 g hrubé mouky, 100 g dětské krupičky, 1 velké vejce (nebo 2 malá), 250 g uzeného masa, sůl a mouka na podsypání.
Jak na to?
- Uzené maso nakrájejte na drobné kostičky nebo ho namelte.
- Vařené brambory oloupejte, nastrouhejte najemno a osolte.
- Přidejte vejce, krupici a mouku a vypracujte hladké těsto. Pokud se těsto lepí, přisypávejte postupně ještě mouku.
- Rozdělte těsto na dvě poloviny, aby se s ním lépe pracovalo. Postupně vyválejte každou část na lehce pomoučené ploše na větší plát, kulatým vykrajovátkem vykrájejte kolečka a ta ještě trochu vyválejte.
- Placky plňte uzeným masem, zhruba 1 malá lžička stačí na kolečko o průměru 6 cm. Těsto zabalte a vyválejte v dlaních do kuličky.
- Knedlíky vložte do vroucí osolené vody. Až vyplavou na povrch, jsou hotové. Trvá to zhruba 15 minut.
- Uvařené knedlíky vyjměte a podávejte s osmaženou cibulkou a dušeným zelím.
Náš tip: Připravte si plněné bramborové knedlíky s uzeným masem podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat