Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem zaženou hlad i chmury.
Zdroj: Toprecepty.cz

Nemusíte si je kupovat mražené, když na ně dostanete chuť. Domácí plněné bramborové knedlíky s uzeným masem vyžadují jen trochu zručnosti. Máme pro vás osvědčený recept i návod na jejich přípravu, abyste si pochutnali hned napoprvé.

Plněné bramborové knedlíky

Podzim si bez brambor v kuchyni snad ani neumíme představit. Nastává jejich sklizeň a je jich všude dostatek. Jsou levné a využít je můžeme na bramborové kaše, polévky, placky, šišky, noky i knedlíky. 

Bramborové knedlíky chutnají skvěle jako příloha, ale můžeme je i plnit. Nejčastěji se používá uzené maso, hitem poslední doby je maso trhané nebo křupavá slanina, nabízejí se i škvarky, mleté maso, restované zelí nebo houby. 

K hotovým plněným bramborovým knedlíkům většinou přidáváme dušené zelí a osmaženou cibulku (jak je to navrženo v níže uvedeném receptu), někdy i vypražené kostičky slaniny. 

Na co si dát pozor při přípravě bramborového těsta

  • Správný varný typ brambor
    Do těsta volíme brambory s vyšším obsahem škrobu a nižším podílem vody. Díky tomu se po uvaření snadno rozpadnou a vytvoří kompaktní, soudržné těsto, které se při vaření nerozvaří. Volíme proto moučnaté, škrobovité brambory – varný typ C. Variantou jsou i brambory „univerzální“ tedy varný typ B, které mají méně škrobu. Hustotu těsta pak doladíme pomocí mouky. 
  • Brambory uvařené předem
    Než se pustíme do přípravy těsta, uvaříme si předem brambory. Brambory vaříme ve slupce, těsto má pak výraznější bramborovou chuť. Necháme je vychladnout a pak je oloupeme. Nejsnazší je uvařit je večer předem. 
  • Vhodná mouka do těsta
    Hrubá mouka, případně kombinace hrubé mouky a dětské krupičky (nebo hrubé krupice) zajistí pevné těsto. Knedlíky se tak snadno nerozvaří. Obvykle dáváme poloviční množství mouky, než je množství brambor. Přidáváme ji však opatrně, záleží na obsahu vody v bramborách a jejich savosti. Přidání většího množství mouky může vést k tužšímu těstu.
  • Drobná náplň
    Uzené maso krájíme na malé kostičky, které lze snadno zabalit. Nejlépe se knedlíky balí, když uzené maso nameleme
  • Žádné otálení 
    Těsto nenecháváme zbytečně stát a hned s ním pracujeme. Bramborové těsto delším stáním řídne. Do hrnce proto dáme vařit vodu těsně před přípravou těsta a hotové knedlíky vkládáme po dávkách do vroucí vody. Pokud potřebujeme připravit větší množství knedlíků, vypracujeme dávky těsta postupně. 

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit bramborové knedlíky plněné uzeným masem

Na 5 porcí potřebujete: 750 g brambor uvařených ve slupce, 300 g hrubé mouky, 100 g dětské krupičky, 1 velké vejce (nebo 2 malá), 250 g uzeného masa, sůl a mouka na podsypání.
Jak na to? 

  1. Uzené maso nakrájejte na drobné kostičky nebo ho namelte. 
  2. Vařené brambory oloupejte, nastrouhejte najemno a osolte.
  3. Přidejte vejce, krupici a mouku a vypracujte hladké těsto. Pokud se těsto lepí, přisypávejte postupně ještě mouku. 
  4. Rozdělte těsto na dvě poloviny, aby se s ním lépe pracovalo. Postupně vyválejte každou část na lehce pomoučené ploše na větší plát, kulatým vykrajovátkem vykrájejte kolečka a ta ještě trochu vyválejte.
  5. Placky plňte uzeným masem, zhruba 1 malá lžička stačí na kolečko o průměru 6 cm. Těsto zabalte a vyválejte v dlaních do kuličky.
  6. Knedlíky vložte do vroucí osolené vody. Až vyplavou na povrch, jsou hotové. Trvá to zhruba 15 minut. 
  7. Uvařené knedlíky vyjměte a podávejte s osmaženou cibulkou a dušeným zelím.

Náš tip: Připravte si plněné bramborové knedlíky s uzeným masem podle našeho videoreceptu.

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli