Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Karlovarské knedlíky vypadají krásně a chutnají výborně. Jsou nadýchané a lehké.
Zdroj: Toprecepty.cz

Mramorované plátky jsou ozdobou talíře a obyčejnou pečeni povýší na slavnostní pokrm. Dokonalý karlovarský knedlík drží tvar při krájení, krásně nasákne omáčku a zároveň zůstane vláčný a nadýchaný. S naším návodem krok za krokem si přesně takový připravíte i doma.

Karlovarský knedlík

Při přípravě svíčkové nebo jiné tradiční české omáčky chceme, aby příloha byla stejně poctivá jako masový základ. Právě tehdy sáhneme po pravém karlovarském knedlíku – lehkém, nadýchaném a s jemnou chutí pečiva a petrželky.

Tento tradiční knedlík patří k nejvyhledávanějším přílohám české kuchyně, a proto je důležité ho umět připravit tak, aby byl opravdu výborný. Zjistěte, jak na to.

Jak se dělá karlovarský knedlík

Pokud chceme perfektní karlovarský knedlík, potřebujeme pečivo, vejce, mléko, menší množství mouky a čerstvou petrželku. Tato varianta houskových knedlíků je typická tím, že mouka hraje jen podpůrnou roli.

Díky tomu je výborný karlovarský knedlík nadýchaný, jemný a má výraznou chuť pečiva. Nezbytné je, aby housky nebo rohlíky nebyly mokré ani tvrdé, ale jen lehce nasáklé – příliš vlhké kostky pečiva způsobí hutné těsto.

Perfektní karlovarský knedlík krok za krokem 
  • Při přípravě směsi hlídáme její konzistenci. Pečivo necháme oschnout – minimálně několik hodin na vzduchu, případně přes noc. Nemáme-li čas, můžeme zapnout troubu na 100 °C a pečivo krátce vysušit. 
  • Rozšleháme mléko a žloutky metličkou nebo vidličkou. Přidáme mouku a vytvoříme hladké těstíčko. Mírně ho osolíme a dochutíme muškátovým květem.
  • Pak opatrně vmícháme pevný sníh z bílků. Poslouží jako výborné kypřidlo.
  • Pokud je směs příliš suchá, knedlík se drolí; při přílišné vlhkosti bude hutný.
  • Šišku tvarujeme zabalenou do potravinové fólie nebo obalu na tlačenku. Tím z těsta vytlačujeme vzduch a pevně ho utahujeme, aby se knedlík nerozpadal při krájení. Zároveň ale těsto nestlačujeme nadměrně, abychom neztratili nadýchanost.

Jak dlouho se vaří karlovarský knedlík ve vodě?

Šišku karlovarského knedlíku o průměru zhruba 8–10 cm vaříme přibližně 20 minut. V prvních 10 minutách ji vaříme pevně zavinutou, poté povolíme uzly, aby měl knedlík prostor zvětšit objem. Pokud je knedlík menší, může stačit 15–18 minut; větší potřebuje déle. Voda musí mít mírný var – příliš prudké bublání může narušit tvar, naopak malý var prodlouží čas a hrozí rozmočení knedlíku.

Chceme-li mít jistotu, že jsou knedlíky hotové, provedeme test: po vytažení knedlíku lehce prstem zatlačíme na povrch šišky. Pokud je pružná a nelepí, měla by být hotová. Uvnitř nesmí být mokrá moučná hmota ani vlhký střed. Hotový knedlík by měl mít pravidelnou pórovitou strukturu a pevnost, která drží tvar při krájení, ale není tuhá.

Sváteční/Nedělní

Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se…

Perfektní karlovarský knedlík krok za krokem

Na 4 porce potřebujete: 7 rohlíků nebo housek, 2 vejce, 175 ml mléka, 100 g hrubé mouky (+1 lžička), 2 lžíce nasekané petrželky, 2 špetky muškátového květu a sůl.
Jak na to? 

  1. Pečivo nakrájejte na malé kostičky, nasypte na plech a nechte oschnout.
  2. Po několika hodinách ho pokropte třemi lžícemi mléka a promněte. Petrželku nasekejte a přisypte k pečivu.
  3. Do zvláštní misky nalijte zbylé mléko, přidejte žloutky, prošlehejte a přisypte hrubou mouku. Vytvořte hladké těstíčko, lehce ho osolte a přidejte muškátový květ.
  4. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh.
  5. Těstíčko zlehka promíchejte s pečivem a bylinkami, aby se spojily a vytvořily kompaktní směs. Na závěr zlehka přimíchejte tuhý sníh.
  6. Do velkého kastrolu dejte vařit vodu.
  7. Na kuchyňskou linku rozprostřete plát potravinové fólie a naneste na něj polovinu směsi.
  8. Zaviňte, zamotejte a systematickým vytlačováním vzduchu a formováním vytvořte tvar podlouhlého knedlíku.
  9. Okraje svažte tak, aby měl provázek dostatečnou délku pro následné rozvázání. Za těmito uzlíky zavažte okraj fólie ještě jednou, tentokrát 2 cm dál k okraji. Druhou část těsta připravte a zformujte stejně jako první. Takto připravené knedlíky vložte do vroucí vody.
  10. Po 10 minutách varu rozvažte provázek a odstraňte první uzlíčky, aby měly knedlíky prostor k nabývání.
  11. Vařte dalších 10–15 minut (podle velikosti šišek – o průměru 10 cm a délce 20 cm se vaří celkem 20 minut), pak knedlíky vyjměte a vybalte z fólie.
  12. Ještě horké je pomocí režné nitě rozkrájejte na plátky

Náš tip: Připravte si karlovarské knedlíky podle našeho videoreceptu. 

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli