Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Linecká kolečka a srdíčka se prodávají v cukrárnách po celý rok, nejvíc si je ale stejně spojujeme s vánočními svátky. Křehké cukroví s červenou marmeládou se řadí k nejoblíbenějším druhům a spousta lidí je peče podle rodinných receptů. Pokud takový nemáte, ten podle slavného cukráře Lukáše Skály je sázkou na jistotu. 

Cukroví od cukráře

Lukáš Skála se řadí k našim nejznámějším a nejlepším cukrářům. Jeho cukrárny nazvané prostě a jednoduše Cukrář Skála najdete v Praze na dvou místech - ve Šporkovském paláci a v Dlouhé ulici.

Obě pobočky lákají zákazníky po celý rok na tradiční i moderní zákusky, před vánočními svátky pak nabízejí i možnost objednání jejich vynikajícího cukroví. V balíčku najdete 12 tradičních druhů, mezi nimiž nesmí chybět ani klasika v podobě lineckého cukroví, které Lukáš Skála slepuje višňovým džemem. 

Oblíbené linecké 

Právě linecké cukroví má v oblibě snad každý a patří mezi trojici nejtradičnějších druhů, které se pečou téměř v každé domácnosti. I když je považujeme za své, má původ v Rakousku a často se dává do souvislosti s lineckým koláčem, který se ovšem peče z trochu jiného těsta. V Rakousku je ale dodnes populární podobné pečivo zvané Linzer Augen, neboli linecká očka, které se rovněž dělá po celý rok. 

Jak na těsto na linecké?

Linecké cukroví se peče z poměrně jednoduchého těsta, přičemž základem úspěchu je držet se poměru surovin 3:2:1, který znamená, že na tři díly mouky použijete dva díly tuku (nejlépe másla) a jeden díl cukru.

Kromě toho se přidávají žloutky a vanilka a citronová kůra na dochucení. Z těsta se pak vykrajují různé tvary, které se slepují marmeládou, nejčastěji rybízovou (případně jakoukoliv jinou kyselejší). Ta totiž hezky barevně i chuťově kontrastuje se světlým a jemným máslovým těstem. 

Kdy péct a slepovat linecké?

Linecké patří k těm druhům cukroví, které je lepší péct s dostatečným předstihem, aby se stihlo rozležet. Je totiž nutné nejprve upéct samotné sušenky, pak je nechat tak týden rozležet a teprve pak slepit.

Další čas na rozležení potřebuje obvykle i již slepené cukroví, jen tak se propojí chutě marmelády a sušenek, které díky ní krásně zvláční.  Ani promazávání ale není dobré uspěchat, stačí s ním začít až týden před Vánoci, v opačném případě hrozí, že džem vyschne, získá gumovitou konzistenci a cukroví pak bude hodně tvrdé. 

Recept na linecké Lukáše Skály

Pokud cukroví objednávat nechcete a již nyní víte, že linecké letos rozhodně péct budete, jen si nejste jisti, podle jakého receptu, můžete vyzkoušet třeba rovnou to podle Lukáše Skály. Slavný cukrář k němu rovnou připojil i recept na višňový džem, který se do lineckého rovněž výborně hodí. A jak tedy na to? 

Na linecké těsto budete potřebovat: 750 g hladké mouky, 250 g moučkového cukru, 500 g másla, 1 vejce, kůru z ½ citronu. Na džem budete potřebovat: 1250 g mražených višní, 250 ml vody, 600 g cukru krupice, 30 g celé skořice, 5 g mleté skořice, 23 g pektinu NH (speciální druh pektinu, k dostání třeba na Pastry.cz), šťávu z 1 a půl limetky.

  1. Na linecké těsto nakrájejte máslo na kostky a nechte změknout při pokojové teplotě. V míse ho promíchejte, přidejte cukr, vejce a citronovou kůru. Vše spojte a postupně přimíchejte prosátou mouku. Vypracujte hladké těsto.
  2. Těsto rozdělte na cca centimetrové placky, zabalte do fólie a uložte přes noc do lednice. Druhý den postupně vyvalujte na pláty silné cca 3 mm a z nich vykrajujte požadované tvary. Přeneste je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 170 °C 9 až 10 minut dozlatova.
  3. Na džem dejte višně do hrnce, přidejte k nim 500 gramů cukru a mletou i celou skořici a vodu. Přiveďte k varu a vařte na mírném plamenu cca 30 minut. Poté odstavte a nechte ještě 30 minut stát. Vyjměte celou skořici, přidejte pektin promíchaný se 100 gramy cukru a směs rozmixujte na požadovanou konzistenci (jemnější je vhodnější na cukroví). Na závěr vmíchejte limetkovou šťávu. 
  4. Hotový džem přelijte do sklenic nebo jej můžete rovnou používat po vychlazení na promazávání upečeného lineckého cukroví. Podle chuti můžete ještě hotové linecké obalit v moučkovém cukru.

Na to, jak vypadají zákusky i cukroví cukráře Skály, anebo na mistra samotného se můžete podívat v naší galerii: 

Fotogalerie - Výrobky cukráře Skály a cukrář Skála

Ukázat 8 fotografií

Náš tip: Chcete-li se trochu naladit na sváteční pečení, můžete vyzkoušet i linecký koláč s tvarohem a marmeládou podle našeho videoreceptu

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku