Recept na slepované linecké podle cukráře Skály: S pikantním ovocným džemem chutná božsky a ani nepotřebuje uležení
12. 11. 2025 Rozhovory a reportáže
Linecká kolečka a srdíčka se prodávají v cukrárnách po celý rok, nejvíc si je ale stejně spojujeme s vánočními svátky. Křehké cukroví s červenou marmeládou se řadí k nejoblíbenějším druhům a spousta lidí je peče podle rodinných receptů. Pokud takový nemáte, ten podle slavného cukráře Lukáše Skály je sázkou na jistotu.
Cukroví od cukráře
Lukáš Skála se řadí k našim nejznámějším a nejlepším cukrářům. Jeho cukrárny nazvané prostě a jednoduše Cukrář Skála najdete v Praze na dvou místech - ve Šporkovském paláci a v Dlouhé ulici.
Obě pobočky lákají zákazníky po celý rok na tradiční i moderní zákusky, před vánočními svátky pak nabízejí i možnost objednání jejich vynikajícího cukroví. V balíčku najdete 12 tradičních druhů, mezi nimiž nesmí chybět ani klasika v podobě lineckého cukroví, které Lukáš Skála slepuje višňovým džemem.
Mohlo by vás zajímat
Oblíbené linecké
Právě linecké cukroví má v oblibě snad každý a patří mezi trojici nejtradičnějších druhů, které se pečou téměř v každé domácnosti. I když je považujeme za své, má původ v Rakousku a často se dává do souvislosti s lineckým koláčem, který se ovšem peče z trochu jiného těsta. V Rakousku je ale dodnes populární podobné pečivo zvané Linzer Augen, neboli linecká očka, které se rovněž dělá po celý rok.
Jak na těsto na linecké?
Linecké cukroví se peče z poměrně jednoduchého těsta, přičemž základem úspěchu je držet se poměru surovin 3:2:1, který znamená, že na tři díly mouky použijete dva díly tuku (nejlépe másla) a jeden díl cukru.
Kromě toho se přidávají žloutky a vanilka a citronová kůra na dochucení. Z těsta se pak vykrajují různé tvary, které se slepují marmeládou, nejčastěji rybízovou (případně jakoukoliv jinou kyselejší). Ta totiž hezky barevně i chuťově kontrastuje se světlým a jemným máslovým těstem.
Kdy péct a slepovat linecké?
Linecké patří k těm druhům cukroví, které je lepší péct s dostatečným předstihem, aby se stihlo rozležet. Je totiž nutné nejprve upéct samotné sušenky, pak je nechat tak týden rozležet a teprve pak slepit.
Další čas na rozležení potřebuje obvykle i již slepené cukroví, jen tak se propojí chutě marmelády a sušenek, které díky ní krásně zvláční. Ani promazávání ale není dobré uspěchat, stačí s ním začít až týden před Vánoci, v opačném případě hrozí, že džem vyschne, získá gumovitou konzistenci a cukroví pak bude hodně tvrdé.
Recept na linecké Lukáše Skály
Pokud cukroví objednávat nechcete a již nyní víte, že linecké letos rozhodně péct budete, jen si nejste jisti, podle jakého receptu, můžete vyzkoušet třeba rovnou to podle Lukáše Skály. Slavný cukrář k němu rovnou připojil i recept na višňový džem, který se do lineckého rovněž výborně hodí. A jak tedy na to?
Na linecké těsto budete potřebovat: 750 g hladké mouky, 250 g moučkového cukru, 500 g másla, 1 vejce, kůru z ½ citronu. Na džem budete potřebovat: 1250 g mražených višní, 250 ml vody, 600 g cukru krupice, 30 g celé skořice, 5 g mleté skořice, 23 g pektinu NH (speciální druh pektinu, k dostání třeba na Pastry.cz), šťávu z 1 a půl limetky.
- Na linecké těsto nakrájejte máslo na kostky a nechte změknout při pokojové teplotě. V míse ho promíchejte, přidejte cukr, vejce a citronovou kůru. Vše spojte a postupně přimíchejte prosátou mouku. Vypracujte hladké těsto.
- Těsto rozdělte na cca centimetrové placky, zabalte do fólie a uložte přes noc do lednice. Druhý den postupně vyvalujte na pláty silné cca 3 mm a z nich vykrajujte požadované tvary. Přeneste je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 170 °C 9 až 10 minut dozlatova.
- Na džem dejte višně do hrnce, přidejte k nim 500 gramů cukru a mletou i celou skořici a vodu. Přiveďte k varu a vařte na mírném plamenu cca 30 minut. Poté odstavte a nechte ještě 30 minut stát. Vyjměte celou skořici, přidejte pektin promíchaný se 100 gramy cukru a směs rozmixujte na požadovanou konzistenci (jemnější je vhodnější na cukroví). Na závěr vmíchejte limetkovou šťávu.
- Hotový džem přelijte do sklenic nebo jej můžete rovnou používat po vychlazení na promazávání upečeného lineckého cukroví. Podle chuti můžete ještě hotové linecké obalit v moučkovém cukru.
Na to, jak vypadají zákusky i cukroví cukráře Skály, anebo na mistra samotného se můžete podívat v naší galerii:
Náš tip: Chcete-li se trochu naladit na sváteční pečení, můžete vyzkoušet i linecký koláč s tvarohem a marmeládou podle našeho videoreceptu.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více