Likérové špičky s vaječným koňakem

Mireli Kuchařka: Mireli

Doba přípravy: cca 6 hodin 50 ks Moučníky , Dezerty, zákusky, poháry 20 názorů

Suroviny

Hmota na buflery (větší piškoty):
65 g cukru krupice
150 g bílků (ze 4-5 vajec dle velikosti)
90 g žloutků (ze 4-5 vajec dle velikosti)
40 g vody
90 g hladké mouky
15 g bramborového škrobu
Krémová čokoládová hmota:
500 ml mléka
2 sáčky vanilkového pudinku
200 g cukru krupice
400 g čokolády na vaření
70 g kakaa
400 g margarínu (nejlépe s máslovou příchutí )
400 ml vaječného likéru
Čokoládová poleva:
cca 600 g čokolády na vaření
cca 150 g 100% tuku
Recept si zatím oblíbilo 35 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vyšleháme bílky s cukrem, zvlášť vyšleháme žloutky s vodou, následně obě hmoty spojíme. Postačí zlehka zamíchat metličkou a nakonec přimíchat mouku se škrobem. Hmotu naplníme do sáčku s hladkou špičkou (průměr cca 1 cm). Na plech vyložený pečícím papírem nastříkáme buflery o velikosti cca 4 cm a vložíme do předem vyhřáté trouby cca na 150-170 °C na cca 20 min.

  2. Po upečení NEsloupáváme buflery z papíru. Lépe se na ně nanáší krémová hmota.

  3. Připravíme čokoládovou polevu. Cca 600 g čokolády rozpustíme ve vodní lázni a postupně přidáváme rozpuštěný 100% tuk. Dobře promícháme, nesmí být příliš hustá, ani příliš řídká.

  4. Buflery potřeme čokoládovou polevou. Tento krok zamezí pozdějšímu prosáknutí vaječného likéru do piškotu.

  5. Uvaříme tužší pudink a následně do něj zamícháme čokoládu a cukr. Oboje se v horkém pudinku rozpustí a vznikne hladká hmota. Šleháme a postupně přidáváme zvlášť rozmíchaný margarín s kakaem (margarín přidáváme do částečně vychlazeného pudinku). Šleháme do úplného vychladnutí.

  6. Hmotu naplníme do sáčku se širokou špičkou určenou na likérové špičky. Část krému odložíme stranou na uzavření špiček. Nastříkáme základní tělo zákusku o výšce cca 6 cm a necháme ztuhnout v ledničce. cca 1 hodinu

  7. Poté naplníme vaječným likérem cca do 2/3. Následně použijeme sáček s řezanou špičkou a zákusky uzavřeme. Opět necháme dobře ztuhnout v lednici, cca 2-3 hodiny.

  8. Takto připravené zákusky odlepujeme z pečícího papíru. Uchopíme za spodní část bufleru a otočíme špičkou dolů, ponoříme do čokolády , necháme lehce okapat a pokládáme na rošt nebo desku s hliníkovou folii nebo pečícím papírem.

Poznámka

Kovová špička má z boku díru, kterou prochází vzduch. Po vložení této špičky do sáčku je nutné, aby boční otvor zůstal volný (můžeme v tomto místě propíchnout sáček).

Na čokoládovou polevu je lepší zvolit hrnec menšího průměru a větší výšky, tak aby při potahováni čokoládou, špička nesahala na dno.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 3 158 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Likérové špičky s vaječným koňakem

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Mireli: Byla to fuška. Semo tamo, nějaký koňak vytekl, než jsem zaplácla dírku v krému. Semo tamo, se nějaký vypečený piškot, ke své škodě napil vaječňáku, jistě ho bolí hlava doteď, pač sem do něj přidala 2 dcl. skvělého rumu z Rakous! Aby to mělo chuť, tak jsem přidala do vanilkového pudinku vanilkový lusk. Ale nejhorší, bylo koupání v čokoládě, hezky po jednom, namydlit, opláchnot a nechat odtéct........:-D:-D:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • Mireli Mireli(autorka receptu)

    Veronika.Hrozna: Jsem ráda, že se našel někdo, kdo recept vyzkoušel. Zároveň děkuji za zaslané foto. Tento zákusek a celkově jeho tvorba je plná záludností, jste odvážná, že jste se do něj pustila. Pobavila jste mě, svými přirovnáními k jeho tvorbě. :-D Musíte být veselá osoba. Výsledek možná není jako od cukráře, ale oceňuji Vaši snahu.:yes:

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Mireli: Krém velmi dobrý , těsto také ! Celkově s troškou fantazie uděláno a ofoceno. Zákusek je skvostný, ale není od profíka, tak promiň za to foto!

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Veronika.Hrozna: Dneska zkouším recept. Ten pudink s tou čokoškou, to je "hmota"! :-O To vypadalo, jako něco, v čem váleli , čarodějnice, před uložením do peřin! :-D :-D:-D Krém se chladí, aby nebyl moc řídký ! Udělám polevu, namažu upečené piškoty a budu zkoušet udělat špičky.

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Mireli: Moc děkuji za odpověď. Heru máslovou mám v mrazáku vždycky. :yes:

    Odpovědět

  • Mireli Mireli(autorka receptu)

    Veronika.Hrozna: Může být Hera nebo třeba Stela cukrářská s máslovou příchutí.

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Mireli: Chci tvůj recept realizovat a nevím jaký margarín na to použít ?

    Odpovědět

  • Mireli Mireli(autorka receptu)

    srettka: Poprvé jsem máslo použila, vždy mu dávám přednost, ale byl to docela boj nastříkat. Nechtěly držet tvar, proto jsem po druhé použila margarín alespoň s máslovou příchutí, a šlo to dobře.

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    Lenunka: :-D:-D:-D

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka(moderátorka)

    mika59: :-D:-D:-D:-D jo :-K, jako hrobník, ten, když jsou brambory s rumem, se cpe jen omáčkou :-D:-D:-D (Šimek&Grossmann)

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    casino: Tak to je škody..raději dám plnku.. bez špičky..:-D

    Odpovědět

  • casino casino

    srettka:
    Ten margarín je nezbytný, že aby relativně tenké stěny duté špičky udržely tvar :-)
    No a ten margarín je také důvod, proč ze špiček vycucávám pouze onu likérovou plnku :-8:-):-D

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    srettka: autorka možná upřesní, ale já si myslím, že margarin se chová jinak než máslo a že jeho použití má v receptu určitý význam...

    Edit...jéééé...kukla jsem na Tvé portfolio dortů...tak to je můj příspěvek fakt mimo:-D

    Odpovědět

  • srettka srettka

    Jako od cukráře:yes:Jen bych ten margarín vyměnila za poctivé máslo, Aby to nemělo ten margarinový chuťový ocásek. Jinak krásný poctivý recept:yes:

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Já už netrpělivě čekám na další recept:-K

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: čokoládové likérové špičky likérové špičky recept špičky recept likérové spičky likérová špička recept recept na likérové špičky recept na špičky bombičky s vaječným koňakem špičky s válečným likerem likér do špiček řezy s vaječným koňakem likerové likérové špičky čokoládové špičky s s vaječným koňakem špičky s vaječným likérem v čokoládě vaječný likér do spicek recept bombičky s vaječným konakem čokoládové špičky s vaječným koňakem špičky s vaječný likerem recept na špičky recepty likérové likérové špičky

Zapomněl/a jsem heslo