Likérové špičky s vaječným koňakem

Mireli Kuchařka: Mireli

Doba přípravy: cca 6 hodin 50 ks Moučníky , Dezerty, zákusky, poháry 13 názorů

Suroviny

Hmota na buflery (větší piškoty):
65 g cukru krupice
150 g bílků (ze 4-5 vajec dle velikosti)
90 g žloutků (ze 4-5 vajec dle velikosti)
40 g vody
90 g hladké mouky
15 g bramborového škrobu
Krémová čokoládová hmota:
500 ml mléka
2 sáčky vanilkového pudinku
200 g cukru krupice
400 g čokolády na vaření
70 g kakaa
400 g margarínu (nejlépe s máslovou příchutí )
400 ml vaječného likéru
Čokoládová poleva:
cca 600 g čokolády na vaření
cca 150 g 100% tuku
Recept si zatím oblíbilo 33 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vyšleháme bílky s cukrem, zvlášť vyšleháme žloutky s vodou, následně obě hmoty spojíme. Postačí zlehka zamíchat metličkou a nakonec přimíchat mouku se škrobem. Hmotu naplníme do sáčku s hladkou špičkou (průměr cca 1 cm). Na plech vyložený pečícím papírem nastříkáme buflery o velikosti cca 4 cm a vložíme do předem vyhřáté trouby cca na 150-170 °C na cca 20 min.

  2. Po upečení NEsloupáváme buflery z papíru. Lépe se na ně nanáší krémová hmota.

  3. Připravíme čokoládovou polevu. Cca 600 g čokolády rozpustíme ve vodní lázni a postupně přidáváme rozpuštěný 100% tuk. Dobře promícháme, nesmí být příliš hustá, ani příliš řídká.

  4. Buflery potřeme čokoládovou polevou. Tento krok zamezí pozdějšímu prosáknutí vaječného likéru do piškotu.

  5. Uvaříme tužší pudink a následně do něj zamícháme čokoládu a cukr. Oboje se v horkém pudinku rozpustí a vznikne hladká hmota. Šleháme a postupně přidáváme zvlášť rozmíchaný margarín s kakaem (margarín přidáváme do částečně vychlazeného pudinku). Šleháme do úplného vychladnutí.

  6. Hmotu naplníme do sáčku se širokou špičkou určenou na likérové špičky. Část krému odložíme stranou na uzavření špiček. Nastříkáme základní tělo zákusku o výšce cca 6 cm a necháme ztuhnout v ledničce. cca 1 hodinu

  7. Poté naplníme vaječným likérem cca do 2/3. Následně použijeme sáček s řezanou špičkou a zákusky uzavřeme. Opět necháme dobře ztuhnout v lednici, cca 2-3 hodiny.

  8. Takto připravené zákusky odlepujeme z pečícího papíru. Uchopíme za spodní část bufleru a otočíme špičkou dolů, ponoříme do čokolády , necháme lehce okapat a pokládáme na rošt nebo desku s hliníkovou folii nebo pečícím papírem.

Poznámka

Kovová špička má z boku díru, kterou prochází vzduch. Po vložení této špičky do sáčku je nutné, aby boční otvor zůstal volný (můžeme v tomto místě propíchnout sáček).

Na čokoládovou polevu je lepší zvolit hrnec menšího průměru a větší výšky, tak aby při potahováni čokoládou, špička nesahala na dno.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 3 147 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Likérové špičky s vaječným koňakem

  • Mireli Mireli(autorka receptu)

    srettka: Poprvé jsem máslo použila, vždy mu dávám přednost, ale byl to docela boj nastříkat. Nechtěly držet tvar, proto jsem po druhé použila margarín alespoň s máslovou příchutí, a šlo to dobře.

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    Lenunka: :-D:-D:-D

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka

    mika59: :-D:-D:-D:-D jo :-K, jako hrobník, ten, když jsou brambory s rumem, se cpe jen omáčkou :-D:-D:-D (Šimek&Grossmann)

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    casino: Tak to je škody..raději dám plnku.. bez špičky..:-D

    Odpovědět

  • casino casino

    srettka:
    Ten margarín je nezbytný, že aby relativně tenké stěny duté špičky udržely tvar :-)
    No a ten margarín je také důvod, proč ze špiček vycucávám pouze onu likérovou plnku :-8:-):-D

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    srettka: autorka možná upřesní, ale já si myslím, že margarin se chová jinak než máslo a že jeho použití má v receptu určitý význam...

    Edit...jéééé...kukla jsem na Tvé portfolio dortů...tak to je můj příspěvek fakt mimo:-D

    Odpovědět

  • srettka srettka

    Jako od cukráře:yes:Jen bych ten margarín vyměnila za poctivé máslo, Aby to nemělo ten margarinový chuťový ocásek. Jinak krásný poctivý recept:yes:

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Já už netrpělivě čekám na další recept:-K

    Odpovědět

  • Hambro Hambro

    To je nádhera, hned bych si dala. Fotopostup :yes:
    Jsou vážně jako z cukrárny :yes: :yes: :yes: :-K

    Odpovědět

  • Mireli Mireli(autorka receptu)

    Eja57: Děkuji :-)

    Odpovědět

  • Mireli Mireli(autorka receptu)

    Lenunka: Děkuji :-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Lenunka: já jen čumím:-O
    Hezký fotopostup:yes:

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka

    teda ty jsou, jako z cukrárny :-):yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: kolik likéru do likérové špičky zákusek konak špičky

Zapomněl/a jsem heslo