Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Milujete ze všech druhů cukroví úplně nejvíc perníčky? Pokud vás nebaví těsto rozvalovat a vykrajovat, určitě si zamilujete perníčky podle receptu Josefa Maršálka. Jsou měkké, voňavé a na jazyku se krásně rozplývají.

Retro rumové perníčky 

Pamatujete si perníčky ruměnky? Mívaly tvar barev hracích karet nebo bochánků, byly měkké a zalité rumovou glazurou. Dřív se běžně prodávaly v průhledném sáčku v každém obchodě, postupně ale vymizely, případně jsou k dostání v trochu jiné podobě. Pokud by se vám po nich zastesklo, můžete si je ale snadno upéct doma. Jejich předností je, že jsou krásně měkké a vláčné a úžasně se v nich propojuje vůně perníkového koření a rumu

Pardubánky podle slavného cukráře

Tyto perníkové bochánky mají blízko k pardubickým slepovaným perníčkům, ne nadarmo je cukrář Josef Maršálek označuje jako pardubánky. Naše cukrářská hvězda prý na ně dostala recept od přátel z Ruska, odkud údajně tyto perníčky původně pocházejí, a říká se jim tam pryaniky.

Josef Maršálek si ale recepturu trochu upravil, aby víc odpovídala českým perníčkům, na které jsme zvyklí. Do perníčků kromě pšeničné mouky přidává i žitnou, která byla pro perníkové těsto vždy typická. Jako sladidlo používá kromě cukru i med, jenž je rovněž běžným sladidlem do perníčků.

Rumová poleva na ozdobu 

V každém případě je hlavní předností těchto perníčků opravdu snadná příprava. Nemusíte totiž rozvalovat těsto, vykrajovat z něj tvary, a ani pak perníčky zdobit bílkovou polevou. Půvab jim zajišťuje již samotná rumová glazura, kterou navíc dozdobil sušenými růžovými kvítky, což rumovým perníčkům dodává luxusní nádech. A jak tedy ruměnky uděláte? 

Budete potřebovat: 100 g moučkového cukru, 60 g změklého másla, 80 g medu, 2 vejce velikosti „M“, 6 g jedlé sody, 5 g skořice, 3 g mletého hřebíčku, 3 g mletého zázvoru, 2 g soli, 275 g hladké pšeničné mouky, 75 g hladké žitné mouky. Na polevu si připravte: 300 g moučkového cukru, 70 g rumu, 15 g oleje, plátky sušených růží (nebo jiných kvítků – levandulí nebo chrpů) na ozdobu. 

  1. Do mísy rozklepněte vejce, přisypejte k nim moučkový cukr a přilijte med. Vše společně prošlehejte jen zlehka metlou, aby se suroviny propojily. Po rozmíchání přidejte na menší kousky pokrájené změklé máslo. Opět jen lehce promíchejte. 
  2. Pak přidejte koření – mletý zázvor, mletou skořici a mletý hřebíček, dále sůl, jedlou sodu a žitnou i pšeničnou mouku. Ingredience nejprve promíchejte pomocí cukrářské stěrky, pak rukama vypracujte hladké těsto. 
  3. Těsto nechte asi 30 minut odpočinout v uzavřené dóze v lednici, aby neoschlo. Pokud byste použili tekutější máslo, je lepší nechat těsto odpočinout přes noc.
  4. Potom těsto vyndejte a rozdělte je na kousky o váze asi 10 g. Z těchto kousků rukama vyválejte malé kuličky. Ty přendejte na plech vyložený pečicím papírem v dostatečných rozestupech. Perníčky totiž nabudou na objemu. Plech vložte do trouby předehřáté na 160 °C a perníčky pečte asi 12–15 minut. 
  5. Mezitím si připravte rumovou polevu. Na ni dejte do mísy moučkový cukr, rum a olej. Po upečení namáčejte perníčky v rumové polevě. Celé je ponořte do misky s polevou a vidličkou vytáhněte ven. Nechte je okapat a před zaschnutím vršek perníčků ještě ozdobte sušenými kvítky růží. 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku