Vánoce s Josefem Maršálkem: Rumové perníčky jsou hned měkké a krásně voňavé, navíc se snadno připravují
10. 11. 2025 Vaření
Milujete ze všech druhů cukroví úplně nejvíc perníčky? Pokud vás nebaví těsto rozvalovat a vykrajovat, určitě si zamilujete perníčky podle receptu Josefa Maršálka. Jsou měkké, voňavé a na jazyku se krásně rozplývají.
Retro rumové perníčky
Pamatujete si perníčky ruměnky? Mívaly tvar barev hracích karet nebo bochánků, byly měkké a zalité rumovou glazurou. Dřív se běžně prodávaly v průhledném sáčku v každém obchodě, postupně ale vymizely, případně jsou k dostání v trochu jiné podobě. Pokud by se vám po nich zastesklo, můžete si je ale snadno upéct doma. Jejich předností je, že jsou krásně měkké a vláčné a úžasně se v nich propojuje vůně perníkového koření a rumu.
Mohlo by vás zajímat
Pardubánky podle slavného cukráře
Tyto perníkové bochánky mají blízko k pardubickým slepovaným perníčkům, ne nadarmo je cukrář Josef Maršálek označuje jako pardubánky. Naše cukrářská hvězda prý na ně dostala recept od přátel z Ruska, odkud údajně tyto perníčky původně pocházejí, a říká se jim tam pryaniky.
Josef Maršálek si ale recepturu trochu upravil, aby víc odpovídala českým perníčkům, na které jsme zvyklí. Do perníčků kromě pšeničné mouky přidává i žitnou, která byla pro perníkové těsto vždy typická. Jako sladidlo používá kromě cukru i med, jenž je rovněž běžným sladidlem do perníčků.
Rumová poleva na ozdobu
V každém případě je hlavní předností těchto perníčků opravdu snadná příprava. Nemusíte totiž rozvalovat těsto, vykrajovat z něj tvary, a ani pak perníčky zdobit bílkovou polevou. Půvab jim zajišťuje již samotná rumová glazura, kterou navíc dozdobil sušenými růžovými kvítky, což rumovým perníčkům dodává luxusní nádech. A jak tedy ruměnky uděláte?
Budete potřebovat: 100 g moučkového cukru, 60 g změklého másla, 80 g medu, 2 vejce velikosti „M“, 6 g jedlé sody, 5 g skořice, 3 g mletého hřebíčku, 3 g mletého zázvoru, 2 g soli, 275 g hladké pšeničné mouky, 75 g hladké žitné mouky. Na polevu si připravte: 300 g moučkového cukru, 70 g rumu, 15 g oleje, plátky sušených růží (nebo jiných kvítků – levandulí nebo chrpů) na ozdobu.
- Do mísy rozklepněte vejce, přisypejte k nim moučkový cukr a přilijte med. Vše společně prošlehejte jen zlehka metlou, aby se suroviny propojily. Po rozmíchání přidejte na menší kousky pokrájené změklé máslo. Opět jen lehce promíchejte.
- Pak přidejte koření – mletý zázvor, mletou skořici a mletý hřebíček, dále sůl, jedlou sodu a žitnou i pšeničnou mouku. Ingredience nejprve promíchejte pomocí cukrářské stěrky, pak rukama vypracujte hladké těsto.
- Těsto nechte asi 30 minut odpočinout v uzavřené dóze v lednici, aby neoschlo. Pokud byste použili tekutější máslo, je lepší nechat těsto odpočinout přes noc.
- Potom těsto vyndejte a rozdělte je na kousky o váze asi 10 g. Z těchto kousků rukama vyválejte malé kuličky. Ty přendejte na plech vyložený pečicím papírem v dostatečných rozestupech. Perníčky totiž nabudou na objemu. Plech vložte do trouby předehřáté na 160 °C a perníčky pečte asi 12–15 minut.
- Mezitím si připravte rumovou polevu. Na ni dejte do mísy moučkový cukr, rum a olej. Po upečení namáčejte perníčky v rumové polevě. Celé je ponořte do misky s polevou a vidličkou vytáhněte ven. Nechte je okapat a před zaschnutím vršek perníčků ještě ozdobte sušenými kvítky růží.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více