Nejlepší cukrová poleva na perníčky: Aby byla hladká, hustá tak akorát a chuťově dobrá, je třeba dodržet dva zásadní kroky
20. 11. 2025 Vaření
Perníčky bez polevy nikdy nemohou mít takové kouzlo jako ty pomalované. Díky ní působí mnohem svátečněji, vypadají jako lehce zasněžené a právě ona jim dodává typický vánoční šmrnc. Ovšem jen za předpokladu, že se povede, což vám můžeme od nynějška zaručit.
Na polevu stačí jen tři ingredience
Vánoční perníčky lze dozdobit i jinými způsoby, třeba barvami, netradičními dekory nebo jen mandlemi. Nejlépe se na nich ale stejně vyjímá bílá nebo barevná cukrová poleva. Právě ona jim dodá sváteční charakter a také o trochu sladší chuť.
I když se na první pohled může jevit jako poměrně snadná, neboť se připravuje z pouhých tří ingrediencí, ve skutečnosti to není tak jednoduché. Z bílků, moučkového cukru a citronové šťávy je třeba ji vymíchat dohladka a zároveň hustou a sladkou tak akorát.
Mohlo by vás zajímat
Důležitá je správná hustota
Příprava polevy vyžaduje trochu cviku, aby vypadala tak, jak má. Jen tak se nebude poleva trhat, odlepovat ani praskat, bude krásně hladká a lesklá a hlavně bude na perníčcích dobře držet.
Poleva by ale hlavně měla být jemná a bez hrudek, které by ucpávaly otvor ve zdobicím sáčku. Musí být také akorát tak hustá – jen tak bude možné s ní na perníčky malovat. Pokud by byla hodně řídká, hrozí, že z nich bude stékat. Hustá by zase tvořila silnou vrstvu, která by se po zatuhnutí mohla drolit. A jak tedy dosáhnout ideální konzistence?
Jak udělat bílkovou polevu
- Důležité je zvolit správný poměr surovin. Každé vejce ale bývá jinak velké, proto je lepší cukr přisypávat postupně. Pokud by vám poleva připadala stále moc řídká, nechte ji chvíli odstát, teprve pak případně ještě přidejte cukr.
- Bílky vyndejte z lednice předem, aby měly pokojovou teplotu. Takové pak lépe houstnou.
- Moučkový cukr je třeba nadvakrát prosít. Starší cukr prosejte klidně i třikrát. Díky tomu se provzdušní a zbaví se krystalků, které by mohly vytvářet v polevě hrudky. Případně můžete rovnou použít pudrový cukr, který je jemnější.
- Bílky s cukrem je třeba třít ručně vařečkou nebo metličkou, dokud směs nezhoustne a nepřipomíná hladký krém. Důležité je vše promíchávat jemně, aby se do polevy nedostaly vzduchové bubliny. Ty způsobují trhání polevy při zdobení.
- Hustota polevy záleží i na tom, co chcete na perníčcích vytvářet. Na plochy by měla být poleva řidší, na tečky zase hustší.
- Do polevy se často pro lepší a svěžejší chuť přidává citronová šťáva. Nesmí jí být ale moc, aby to nenarušilo konzistenci polevy. Šťávu je vhodné před přidáním do směsi přecedit.
- Někdy se do polevy přidává i trocha škrobu pro lepší konzistenci. Poleva díky němu tolik nestéká a lépe drží. Pokud ale správně vše vymícháte, není škrob nutný.
Recept na polevu na perníčky
A jak tedy bílkovou polevu na perníčky správně připravit? Podle našeho postupu se určitě podaří.
Budete potřebovat: 1 bílek (čerstvý), 200 g moučkového cukru, 1 lžíci vymačkané šťávy z citronu.
- Moučkový cukr natřikrát prosejte do mísy. Přidejte k němu bílek a šťávu z citronu, kterou jste předem přecedili.
- Vše míchejte metličkou tak dlouho, až je poleva tuhá a nestéká ze lžíce.
- Polevou naplňte sáček na zdobení nebo pevný igelitový sáček. Ustřihněte růžek a perníčky ozdobte podle fantazie.
- Polevu nechte zaschnout, perníčky urovnejte do krabic a nechte odležet.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více