Ovládněte dokonale přípravu masa: Šéfkuchař Mirek Kalina vás naučí perfektní panenku, lahodné kuře i božský steak
26. 11. 2025 V kuchyni s VIP
V jedinečném Extrakurzu, který čtenářům webu Toprecepty.cz nabízíme, vás šéfkuchař Mirek Kalina naučí připravit pokrmy, které potěší každého milovníka kvalitního masa. Pod jeho vedením zvládnete lahodný roastbeef, perfektní kuře i kachnu nebo oblíbenou vepřovou panenku.
Profesionál s mezinárodními zkušenostmi
Miroslav Kalina je výrazná osobnost české gastronomie. Jako šéfkuchař získal zkušenosti v pražské restauraci U Zlatého hada, odkud pokračoval do kuchyní po celé Evropě. Stáže absolvoval v Německu, Norsku i Francii a pracoval po boku kuchařů oceněných třemi michelinskými hvězdami, například v Les Prés d’Eugénie.
Po návratu do České republiky se vyprofiloval jako odborník na přípravu ryb a zvěřiny. Ve vaření se opírá o tradiční českou kuchyni, kterou doplňuje vlastními postupy a současným pojetím. Dnes působí v pražských Stodůlkách, kde provozuje foodtruck HQ Pippi Grill. Nabízí v něm grilovaná kuřata ve třech příchutích, porchettu, sendvič s lanýžovou omáčkou, pastrami a další jídla.
Miroslav Kalina byl také porotcem soutěže MasterChef Česko a spoluvlastnil restauraci Kalina Cuisine & Vins. Ta se zařadila mezi deset nejlepších podniků v zemi a objevovala se v doporučeních průvodce Michelin Guide.
Mohlo by vás zajímat
Co se v Extrakurzu naučíte
Mirek Kalina v rámci Extrakurzů pro čtenáře webu Toprecepty.cz připravil recepty, jejichž základem je kvalitní maso. Naučíte se upéct výborný roastbeef, vepřovou panenku nebo kachní prsa a navíc se stanete i mistry dokonalých steaků.
Celý kurz je rozdělen do 11 kapitol, v nichž se nejen seznámíte s Mirkem Kalinou a obsahem videí, ale hlavně, rovnou se naučíte připravovat to nejpodstatnější z české kuchyně.
Těšte se tedy na tyto epizody:
Tepelné úpravy steaků
Milujete steaky? Šéfkuchař Mirek Kalina podrobně ukáže, jak správně připravit steak ve všech pěti úpravách, od well done až po rare, aby vynikla jeho textura i celková chuť.
Anglický steak se sázeným vejcem
Na ostrovní specialitě kromě steaku medium rare nesmí chybět opečená uzená pancetta, sázené vejce a hořčičná omáčka z demi glace s medem a šalotkou, které vytvoří vyváženou kombinaci chutí.
Roastbeef s béarnskou omáčkou
Tenké plátky lahodného roastbeefu s francouzskou omáčkou z bílého vína, estragonu a čerstvých bylinek uspokojí i ty nejnáročnější chuťové buňky a nabídnou elegantní spojení masa a omáčky.
Kachní prsa s čekankovým salátem
Připravte si společně originální salát ze dvou druhů čekanky, ořechů a rozinek, který výborně doplňuje křupavá pečená kachní prsa, a dohromady tak vznikne harmonický a svěží pokrm.
Kuřecí supreme se žampionovou omáčkou
Kuřecí prsa jinak, tentokrát i s kůží a kostí, přinášejí bohatší chuť masa, kterou podtrhuje smetanová žampionová omáčka s bílým vínem a bylinkami pro jemný, ale výrazný charakter.
Vepřová panenka s nádivkou ze sušených švestek
Zřejmě nejoblíbenější maso v českých domácnostech připravíte pod taktovkou Mirka Kaliny plněné rafinovanou švestkovou nádivkou a servírovat ho můžete hned ve dvou chuťově odlišných variantách.
Jehněčí hřebínky s bylinkovou krustou
Jehněčí kotletky s bylinkovou krustou z tymiánu, česneku a petržele přinášejí skvělý kulinářský zážitek a zvýrazní jemnost masa, které je ceněno pro svou specifickou, avšak delikátní chuť.
Telecí saltimbocca
Vynikající rychlá italská specialita „skoč do úst“ z toho nejjemnějšího masa s parmskou šunkou a šalvějí nabízí jednoduchou přípravu, ale zároveň překvapí intenzivní a čistou chutí.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více