Poctivá slovenská kapustnica je voňavá a hustá tak, že v ní stojí lžíce: Zahřeje i zasytí a skvěle se hodí i pro sváteční večer
4. 12. 2025 Vaření
U nás si na Štědrý den pochutnáváme nejčastěji na rybí polévce, to naši sousedé na Slovensku si sváteční večeři nedokážou představit bez kapustnice. Tradiční zelná polévka je mnohem bohatší než naše zelňačka, takže rozhodně stojí za to jí dát šanci, ať už přímo na Vánoce nebo někdy jindy.
Kysané zelí – oblíbená zimní ingredience
Pokrmy z kysaného zelí bývaly za starých časů tradiční součástí jídelníčku hlavně v chudých rodinách a podhorských oblastech, kde se jiným plodinám moc nedařilo. V průběhu zimy totiž představovalo jeden z mála zdrojů vitaminů a dalších živin.
Obvykle se kysané zelí kombinovalo s bramborami hlavně v různých plackách, v zimě se z něj často dělávaly vydatné a husté polévky. Ty se podávaly obvykle jako hlavní chod, neboť zasytily a navíc dokázaly pořádně zahřát.
Mohlo by vás zajímat
Různé druhy zelňaček
Zelných polévek je tak celá řada. Připravují se nejen na Slovensku a u nás, ale i v Polsku, Maďarsku, na Ukrajině nebo v Rusku. Každá zelná polévka vypadá trochu jinak. Některým dodává červenou barvu mletá paprika, jiné jsou světlé spojením se smetanou, další zahuštěné jíškou nebo syté díky bramborám.
U nás se polévce s kysaným zelím říká prostě a jednoduše zelňačka, v Podkrkonoší couračka, na Moravě kyselice a na Slovensku kapustnica podle slovenského názvu pro zelí – kapusta.
Sváteční kapustnica
Kapustnicu dělají v jednodušší verzi na Slovensku po celý rok, ke Štědrému dni ale patří ta vylepšená, do níž se kromě zelí používá vývar z masa, uzené, houby a navíc klobása. Někdy se do ní přidávají ještě sušené švestky nebo dokonce ořechy. Polévka se servíruje jako součást sváteční večeře, hned po oplatkách, které se na Slovensku tradičně jedí s česnekem a s medem. Po ní pak následuje obvykle klasický kapr s bramborovým salátem jako u nás.
Jak na pravou štědrovečerní kapustnicu
Ti, kteří rybí polévku moc nemusejí a nelákají je ani její alternativy jako hrachovka nebo houbová polévka, si mohou zpestřit štědrovečerní večeři třeba právě kapustnicí podle našeho receptu. Jak na ni?
Budete potřebovat: 300 g uzeného masa, 300 g kysaného zelí, 200 g paprikové pikantní klobásy, 150 g dobře prorostlé slaniny, 1 cibuli, 10 g sádla, 10 g sušených hřibů, 2 bobkové listy, 1 lžíci hladké mouky, mletý pepř (dle chuti) a sůl (dle potřeby).
- Sušené houby nejprve namočte do studené vody a nechte je změknout. Uzené maso vložte do hrnce s mírně osolenou vodou a vařte je zhruba 30 minut, dokud nezměkne. Poté maso vyjměte a po částečném zchladnutí je nakrájejte na kousky. Vzniklý uzený vývar odložte stranou.
- Zelí nakrájejte na menší kousky. Pokud je příliš kyselé, propláchněte ho nejprve studenou vodou. Pak je vložte do hrnce, přidejte k němu předem namočené houby a bobkové listy, zalijte menším množstvím vody a uvařte téměř doměkka.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Slaninu nakrájejte na malé kousky a na pánvi ji nechte částečně vyškvařit. Pokud by slanina uvolnila málo tuku, můžete k ní přidat navíc malý kousek sádla.
- Připravenou cibuli přidejte ke slanině a osmahněte dozlatova. Poté přisypejte lžíci mouky a za stálého míchání usmažte světlou jíšku.
- Když je zelí téměř měkké, přidejte k němu vývar z uzeného masa a trochu mletého pepře. Připravenou jíšku rozmíchejte s trochou vody nebo s částí odloženého uzeného vývaru, pokud ho máte dostatek, a touto směsí zahustěte zelí s vývarem.
- Klobásu nakrájejte na kolečka, krátce ji orestujte na sádle (klobása se rozvoní a pustí barvu) a vše poté přidejte do polévky. Tu pak ještě na mírném stupni vařte asi 20 až 30 minut, až je zelí úplně měkké.
- Nakonec do polévky vložte nakrájené uzené maso. Krátce povařte a případně ještě dosolte a opepřete podle chuti.
Náš tip: Moravskou světlou zelnou polévku kyselici můžete udělat podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více