Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Houbová polévka se připravuje na Vánoce třeba na Valašsku. Zkuste její snadnou verzi s nočky, chutná skvěle
Zdroj: Toprecepty, maris

Nechutná vám rybí polévka? A co třeba zkusit houbovou? Štědrovečerní menu může mít mnoho podob, hlavní chod bývá vesměs stejný, jen kapra někde nahrazují řízkem, mnohem víc se experimentuje s polévkou. Místo té z kapra v mnoha rodinách připravují třeba tu z hub.  

Houbová polévka jako předchůdce rybí

Rybí polévka je považována za tradiční součást současného vánočního menu. Má to i svou logiku, pokud kupujete celého kapra, ze zbytků snadno připravíte chutný vývar. Polévka z kapra však nebyla na menu vždy, stejně jako se v minulosti chyběl na svátečním stole i smažený kapr.

Ten byl ještě v 18. století poměrně vzácnou rybou, kterou si mohli dovolit jen nejbohatší vrstvy. Ve venkovských chalupách byly tradiční pokrmy na Štědrý den mnohem chudší. Vedle houbového kuby se často jedla pučálka neboli naklíčený hrách, muzika ze sušených švestek a jablek nebo hubník neboli houbovník (pokrm z hub podobný velikonoční nádivce). Polévka se vařila často levnější hrachová, na některých místech i zelňačka nebo právě houbová polévka.

Houby do hubníku i do černého kuby

Houby byly ostatně za starých časů oblíbenou ingrediencí nejen ve vánočních pokrmech. Byly ceněné pro svou vynikající chuť i jako snadno dostupná ingredience, kterou si každý mohl nasbírat v lese a nasušit na zimu. I v chudých domácnostech byla štědrovečerní večeře poměrně bohatá a sestávala se rovnou z několika chodů. Na stole totiž muselo být devatero jídel, které symbolizovaly plodnost a hojnost – česnek, med, kroupy a také houby.

Různé verze houbové polévky

Houbové polévky se připravovaly už v minulosti různé. Nejprostší byla bramboračka s houbami, v Podkrkonoší se vařila místní polévka kyselo z kvásku a houby se přidávaly i do rybí polévky nebo do zelňačky. Na Valašsku se zase dělala bohatá a štědrá polévka štědračka, v níž kromě hub byly i brambory, pohanka nebo sušené švestky. A právě na Valašsku se tradice dávat si před kaprem houbovou polévku udržela až dodnes a v mnoha rodinách si jí dávají i nyní nebo ji připravují zároveň s tou rybí.

Recept na vánoční houbovku s noky

Pokud máte doma nasušeno dostatek hub a nevíte, co s nimi, můžete si zpestřit vánoční menu právě houbovou polévkou. Zkusit můžete třeba vánoční houbovku s noky, která se kdysi připravovala v Pojizeří. A jak ji připravíte?

Budete potřebovat: 1,5 l vody, 250 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 250 g brambor, hrst sušených hub, 2 vejce, 1 lžíci másla, sůl, pepř, majoránka, 1 stroužek česneku, mouka a tuk na jíšku.

Postup: Kořenovou zeleninu, omyjte, očistěte a nakrájejte na malé kousky. V hrnci přiveďte k varu vodu a přidejte zeleninu a na kostičky nakrájené oloupané brambory a sušené houby a vařte doměkka. Mezitím si v jiném hrnci z másla a mouky usmažte světlou jíšku. Tu pak vmíchejte do polévky. Přidejte stroužek česneku rozetřeného se solí a pepř. V misce prošlehejte vejce, přidejte k nim lžíci másla a  tolik mouky, aby vám vzniklo tuhé těsto, z něhož bude možné tvarovat noky. Lžičkou namočenou v polévce vykrajujte z těsta noky a zavařte je do polévky. Povařte a nakonec ochuťte majoránkou.

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více