Valašská kyselica ze Vsetína
Hospodyňky ze Vsetína vědí, jak připravit opravdu skvostnou valašskou kyselicu. Vydatná polévka z kysaného zelí, brambor a uzeniny vás nepochybně zahřeje i zasytí, což oceníte zejména v zimě.
Suroviny pro 6 porcí
6 porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 1 482 kJ / 354 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 13,80 g |
Tuky | 1,54 g |
Vláknina | 26,66 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 4,02 g |
Sůl | 10,00 g |
Sacharidy | 61,10 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Polévka je sice trochu hustší, ale může se jíst i jen s chlebem. Recept mám od mamky, je ze Vsetína, takže tam to vaří často :)
Množství uvedených surovin je orientační, dle počtu porcí. Vše můžete libovolně upravovat dle chuti.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
3. 5. 2022 21:06
iroot:
Kdysi jsem četl vyjádření nějakého akademika, že kysané zelí by se vůbec vařit nemělo...
Citaci se mi nedaří dohledat, ale znělo to asi takto:
"Vařit kysané zelí??? Jedině na hnůj
3. 5. 2022 19:08
Jak dlouho vaříte zelí do přidání brambor? Někde jsem četl, že by to nemělo být příliš dlouho, kvůli vitamínu C. Díky Pav.
21. 11. 2021 00:37
Zlato55: Ano, tak ji znám i já, jak mě učil kuchař ze skansenu v Rožnově p.R. - uvařit uzené maso, pokrájet a vrátit do vývaru, přidat brambory, houby, koření, klobásku, nakonec povařit chvilku kyselé zelí - nakonec proto, protože brambory už neztvrdnou a chvilku proto, abych nezničila vimamín C - a zalít smetanou s moukou, takzvanou záklechtkou. Nakonec možno přidat kopr.
18. 5. 2017 10:38
Vyzkoušeno
23. 4. 2017 13:57
Kyselici mě naučila před více než 30 lety moje zlatá tchyně. Vařím z kvalitního uzeného a dlouho,aby byl dobrý vývar, nedávám brambory vůbec. Zelí neproplachovat, stačí trochu slít a případně pak podle chuti dolévat. A po odstavení trochu majoránky a osmaženou cibulku, česnek nedávám. A vždycky se po ní jen zapráší a všichni se jen oblizují.
26. 7. 2016 13:59
Výborná, právě dovařená, jen jsem přidala zakysku, máme ji rádi.
26. 7. 2016 12:34
Jam: Toto taky vyzkouším
7. 7. 2016 12:44
Kyselica je super. Jen ji delam malinko jinak, brambory necham osmahnout na vypecene slanine s cibili a cesnekem. Kdyz se orestujou, pak v tom kyselym neztvrdnou. Klobasku nenechavam restovat, ale davam ji az po zaliti vyvarem, chci, aby se mi uvarila a pustila chut do polivkym ne aby se mi zatahla pri restovani. A nakonec nepridavam smetanu ale zakysanou smetanu. Když je to kyselica :o). Mimochodem tež su z Valašska.
5. 7. 2016 15:46
vojta : asi moc nevaříš, nebo si vždy vařil brambory první; ale ! v kyselé vodě brambory neuvaříš - ztvrdnou a dostanou chuť citrónu. Mám vlastní zkušenost, když sem vařil kulajdu, dle p.KUCHAŘE na netu!!! Teď už nevím, podle kterého, ale dost mě to překvapilo....byl to opravdu renomovaný kuchař.
11. 5. 2016 22:20
vojta : Protože by jinak brambory byly tvrdé.
11. 5. 2016 16:52
proc vařit brambor zvlášt?
26. 4. 2016 18:32
jsem z Valašského Meziříčí a u nás se dávají sušené hříbky a nedává se majoránka ani česnek,pepř se dává celý,jinak stejně,taky ji někdy dělám z vývaru z uzeného masa,mňam
23. 4. 2016 13:00
Na Slovensku se vaří bez smetany, ale se sušenými dubáky. Nivnická kyselica ze Slovácka je stím vším, ale navíc s fazolí.
10. 12. 2015 20:19
Taky ji tak dělám - zelňačku. Ale úplně mě dojal onen kytičkovaný talíř Tak ten pochází z keramických závodů ve Znojmě, kde jsem se dávno tomu dávno vyučila keramičkou a tyto talíře jsem tkzv. linkovala. Kdyby mi někdo takový daroval nebo prodal, moc bych byla ráda.d.urbaskova@centrum.cz
26. 11. 2015 13:30
moc dobrá mám najetou jinou zelnačku,ale tahle mě opravdu oslovila
vařím pro více lidí a moc moc chutnala!
ja tam ješte přidala domácí paprikový špek a pikatní klobásu (něco na zpusob choriza-TAKOVÝ rádoby polský salám ) preferuji české farmářské výrobky dobré kvality,ale jak komu chutná!
dávám palec nahoru
příloha fakt čerstvý chléb a nahradilo to celé hlavní jídlo
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Ovocné želé bonbony
Přidáno před 5 hodinami

Fazolová směs s bramborem
Přidáno před 7 hodinami

Čachochbili
Přidáno před 10 hodinami

Nanuky z ostružin
Přidáno 19. 5. 2022 15:07

Vepřová plec ve smetanové znojemské omáčce
Přidáno 19. 5. 2022 10:19

Toust v omeletě
Přidáno 19. 5. 2022 10:17
Právě bylo uvařeno:

Drobenkový koláč s tvarohem a ovocem
uvařil/a Brumaire
před 46 minutami

Nepečený cheesecake s borůvkami
uvařil/a JelenCizinska91
před 1 hodinou


Hrníčkový borůvkový koláč na plechu
uvařil/a beban
před 4 hodinami

Pečené plněné papriky
uvařil/a Jan Nemec
před 5 hodinami


Zapečené gnocchi se žampiony, kuřecím masem a uzeno - sýrovou omáčkou
uvařil/a Petulice
před 5 hodinami

Moravanské kuřecí nudličky
uvařil/a Dosire
před 5 hodinami

Pomazánka na obložené chlebíčky z vařených brambor
uvařil/a Fitulka
před 5 hodinami

Rillettes (rijet)
uvařil/a Fitulka
před 5 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: valašská kyselica s uzeným masem dobrá domácí kyselice dobrá domácí kyselice valašská kyselica s uzeného masa kyselica s uzeným zelňačka s uzeným masem domácí kyselica valašská kyselica kyselice s klobásou kyselice kyselice recept kyselica s uzeným masem kyselice s uzenym masem dobrá domácí kyselica kyselice s uzeným valasska kyselica recept domaci kyselice valašská kyselice vynikající zelňačka s uzeným masem valašská kyselica s uzenym
Suroviny: zelí kysané, klobása, cibule, brambory, šlehačka, mouka hladká, koření nové koření, pepř, bobkový list, majoránka, česnek
Valašská kyselica ze Vsetína
Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/AM3P
37 názorů