Valašská kyselica ze Vsetína

bublinkahanka Kuchařka: bublinkahanka

Doba přípravy: cca 1 hod. 6 porcí Polévky 34 názorů

Suroviny

500 g kysaného zelí
2-3 klobásky
2 cibule
3 brambory
1 šlehačka
hladká mouka
nové koření
pepř
2 bobkové listy
majoránka
2 stroužky česneku
Recept si zatím oblíbilo 35 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do vyššího hrnce dám vařit kysané zelí s nadrobno nakrájenou cibulí, osolím, opepřím (můžou být i kuličky pepře), nové koření, bobkový list a ještě nakrájené klobásky a vařím.

  2. Ještě před vařením zelí proliji vodou, aby nebylo tolik kyselé.

  3. Do vedlejšího hrnce dám vařit nakrájené brambory na kostičky (přidám sůl a kmín drcený).

  4. Až je zelí měkčí, přidám brambory (jak se slijí, tak v nich nechám trochu vody z brambor navíc pro lepší chuť).

  5. Nakonec přidám šlehačku s rozmíchanou moukou na zahuštění.

  6. To vliji do hrnce, přisypu majoránku a ještě chvíli vařím, aby se provařila mouka.

  7. Nakonec přidám prolisovaný česnek.

Poznámka

Polévka je sice trochu hustší, ale může se jíst i jen s chlebem. Recept mám od mamky je ze Vsetína, takže tam to vaří často :)

Množství uvedených surovin je orientační, dle množství porcí. Vše můžete libovolně upravovat dle chuti.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 639 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Valašská kyselica ze Vsetína

  • Koubkova Koubkova

    Vyzkoušeno:yes:<3<3

    Odpovědět

  • bledulka bledulka(neregistrovaná)

    Kyselici mě naučila před více než 30 lety moje zlatá tchyně. Vařím z kvalitního uzeného a dlouho,aby byl dobrý vývar, nedávám brambory vůbec. Zelí neproplachovat, stačí trochu slít a případně pak podle chuti dolévat. A po odstavení trochu majoránky a osmaženou cibulku, česnek nedávám. A vždycky se po ní jen zapráší a všichni se jen oblizují. :-8

    Odpovědět

  • Lucajdad Lucajdad

    Výborná, právě dovařená, jen jsem přidala zakysku, máme ji rádi.

    Odpovědět

  • Lucajdad Lucajdad

    Jam: Toto taky vyzkouším :-)

    Odpovědět

  • Jam Jam(neregistrovaný)

    Kyselica je super. Jen ji delam malinko jinak, brambory necham osmahnout na vypecene slanine s cibili a cesnekem. Kdyz se orestujou, pak v tom kyselym neztvrdnou. Klobasku nenechavam restovat, ale davam ji az po zaliti vyvarem, chci, aby se mi uvarila a pustila chut do polivkym ne aby se mi zatahla pri restovani. A nakonec nepridavam smetanu ale zakysanou smetanu. Když je to kyselica :o). Mimochodem tež su z Valašska.:-)

    Odpovědět

  • Abygail Abygail(neregistrovaný)

    vojta : asi moc nevaříš, nebo si vždy vařil brambory první; ale ! v kyselé vodě brambory neuvaříš - ztvrdnou a dostanou chuť citrónu. Mám vlastní zkušenost, když sem vařil kulajdu, dle p.KUCHAŘE na netu!!! 8-(:no: Teď už nevím, podle kterého, ale dost mě to překvapilo....byl to opravdu renomovaný kuchař.

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    vojta : Protože by jinak brambory byly tvrdé.

    Odpovědět

  • vojta vojta (neregistrovaný)

    :-?:-?:-?:-?:-?:-?:-?:-?:-?:-?:-?proc vařit brambor zvlášt?

    Odpovědět

  • Zlato55 Zlato55(neregistrovaný)

    jsem z Valašského Meziříčí a u nás se dávají sušené hříbky a nedává se majoránka ani česnek,pepř se dává celý,jinak stejně,taky ji někdy dělám z vývaru z uzeného masa,mňam:-)

    Odpovědět

  • Samo Samo(neregistrovaný)

    Na Slovensku se vaří bez smetany, ale se sušenými dubáky. Nivnická kyselica ze Slovácka je stím vším, ale navíc s fazolí.

    Odpovědět

  • Drahomíra Drahomíra(neregistrovaná)

    Taky ji tak dělám - zelňačku. Ale úplně mě dojal onen kytičkovaný talíř:yes: Tak ten pochází z keramických závodů ve Znojmě, kde jsem se dávno tomu dávno vyučila keramičkou a tyto talíře jsem tkzv. linkovala. Kdyby mi někdo takový daroval nebo prodal, moc bych byla ráda.d.urbaskova@centrum.cz

    Odpovědět

  • Ywory Ywory(neregistrovaný)

    moc dobrá mám najetou jinou zelnačku,ale tahle mě opravdu oslovila
    vařím pro více lidí a moc moc chutnala!
    ja tam ješte přidala domácí paprikový špek a pikatní klobásu (něco na zpusob choriza-TAKOVÝ rádoby polský salám ) preferuji české farmářské výrobky dobré kvality,ale jak komu chutná!
    dávám palec nahoru
    příloha fakt čerstvý chléb a nahradilo to celé hlavní jídlo
    :yes::-p:-))

    Odpovědět

  • jaroušek jaroušek(neregistrovaný)

    postrádám tam hříbky, jinak bezva!:yes:

    Odpovědět

  • Erica Erica(neregistrovaná)

    Ja pochodim taky ze Vsetinska a bydlim uz delsi dobu v Holandsku. Tuto Kyselicu varim casto, muj holadsky pritel ji miluje. Delam ji uplne stejne, tak, jak je tady v napsanem receptu, protoze presne tak jsem se ji naucila od moji babicky a maminky. Jenom tam davam vice cesneku. Na Vsetinsku Kyselicu nema zadna z polevek. :yes::yes::yes: A ten obrazek s tim kytickovanym talerkem, to je fakt NADHERA. Kraaaasneeeee vzpominky na babicku v cesku.

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    dnes byla k obědu, akorát bez smetany, tak jak ji dělávala moje babička;-)

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: valašská kyselica s uzeným masem valašská kyselica s uzeného masa dobrá domácí kyselice dobrá domácí kyselice kyselica s uzeným zelňačka s uzeným masem domácí kyselica kyselice s klobásou valašská kyselica kyselice kyselice recept dobrá domácí kyselica kyselice s uzeným valasska kyselica recept kyselica s uzeným masem valašská kyselice vynikající zelňačka s uzeným masem kyselice s uzenym masem domaci kyselice valašská kyselica s uzenym

Zapomněl/a jsem heslo

Právě probíhá vánoční soutěž! Přidávejte fotky k receptům a vyhrajte vybavení do kuchyně. Zúčastnit se

Zavřít