Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Valašská kyselica ze Vsetína

Hodnocení receptu je 5,0 (45×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

bublinkahanka

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 45 min

60 min (15 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Hospodyňky ze Vsetína vědí, jak připravit opravdu skvostnou valašskou kyselicu. Vydatná polévka z kysaného zelí, brambor a uzeniny vás nepochybně zahřeje i zasytí, což oceníte zejména v zimě.

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 922 kJ /
937 kcal
Bílkoviny18,60 g
Tuky61,54 g
Vláknina26,66 g
Cholesterol 200 mg
Sodík 4,08 g
Sůl10,20 g
Sacharidy67,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ještě před vařením zelí prolijeme vodou, aby nebylo tolik kyselé. Krok 2: Do vyššího hrnce dáme vařit kysané zelí s oloupanou a nadrobno nakrájenou cibulí, osolíme, opepříme (může být i celý pepř), dále přidáme nové koření, bobkový list, nakrájené klobásky a vaříme. Krok 3: Do jiného hrnce dáme vařit oloupané brambory pokrájené na kostičky a ochutíme je solí a drceným kmínem. Krok 4: Uvařené brambory slijeme, ale necháme v nich trochu vody. Když je zelí měkčí, brambory k němu přidáme. Krok 5: Nakonec přilijeme smetanu, ve které rozmícháme mouku, abychom pokrm zahustili. Krok 6: Vaříme ještě alespoň 15 minut, aby se mouka provařila. Pak dochutíme majoránkou. Krok 7: Nakonec přidáme prolisovaný česnek.

TIP: Domácí kysané zelí - návod

Zveřejněno 10. 8. 2010 10:18

Poznámka autorky bublinkahanka

Polévka je trochu hustší. Může se jíst i jen s chlebem. Recept mám od mamky, je ze Vsetína, takže tam to vaří často.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Valašská kyselica ze Vsetína

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/AM3P

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Valašská kyselica ze Vsetína

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/AM3P

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (39)

Tak ale toto si nechám líbit! <3 jednoduchá, rychlá, ukládám a těším se až ji uvařím!

Erica: Já myslel, že na Moravě.

:-K
iroot:
Kdysi jsem četl vyjádření nějakého akademika, že kysané zelí by se vůbec vařit nemělo...
Citaci se mi nedaří dohledat, ale znělo to asi takto:
"Vařit kysané zelí??? Jedině na hnůj :-! ;-)

Jak dlouho vaříte zelí do přidání brambor? Někde jsem četl, že by to nemělo být příliš dlouho, kvůli vitamínu C. Díky Pav.

Zlato55: Ano, tak ji znám i já, jak mě učil kuchař ze skansenu v Rožnově p.R. - uvařit uzené maso, pokrájet a vrátit do vývaru, přidat brambory, houby, koření, klobásku, nakonec povařit chvilku kyselé zelí - nakonec proto, protože brambory už neztvrdnou a chvilku proto, abych nezničila vimamín C - a zalít smetanou s moukou, takzvanou záklechtkou. Nakonec možno přidat kopr.:-8

Vyzkoušeno:yes:<3<3

Kyselici mě naučila před více než 30 lety moje zlatá tchyně. Vařím z kvalitního uzeného a dlouho,aby byl dobrý vývar, nedávám brambory vůbec. Zelí neproplachovat, stačí trochu slít a případně pak podle chuti dolévat. A po odstavení trochu majoránky a osmaženou cibulku, česnek nedávám. A vždycky se po ní jen zapráší a všichni se jen oblizují. :-8

Výborná, právě dovařená, jen jsem přidala zakysku, máme ji rádi.

Kyselica je super. Jen ji delam malinko jinak, brambory necham osmahnout na vypecene slanine s cibili a cesnekem. Kdyz se orestujou, pak v tom kyselym neztvrdnou. Klobasku nenechavam restovat, ale davam ji az po zaliti vyvarem, chci, aby se mi uvarila a pustila chut do polivkym ne aby se mi zatahla pri restovani. A nakonec nepridavam smetanu ale zakysanou smetanu. Když je to kyselica :o). Mimochodem tež su z Valašska.:-)

Jam: Toto taky vyzkouším :-)

vojta : asi moc nevaříš, nebo si vždy vařil brambory první; ale ! v kyselé vodě brambory neuvaříš - ztvrdnou a dostanou chuť citrónu. Mám vlastní zkušenost, když sem vařil kulajdu, dle p.KUCHAŘE na netu!!! 8-(:no: Teď už nevím, podle kterého, ale dost mě to překvapilo....byl to opravdu renomovaný kuchař.

:-?:-?:-?:-?:-?:-?:-?:-?:-?:-?:-?proc vařit brambor zvlášt?

vojta : Protože by jinak brambory byly tvrdé.

jsem z Valašského Meziříčí a u nás se dávají sušené hříbky a nedává se majoránka ani česnek,pepř se dává celý,jinak stejně,taky ji někdy dělám z vývaru z uzeného masa,mňam:-)

Na Slovensku se vaří bez smetany, ale se sušenými dubáky. Nivnická kyselica ze Slovácka je stím vším, ale navíc s fazolí.

Drahomíra 10. 12. 2015 20:19
Taky ji tak dělám - zelňačku. Ale úplně mě dojal onen kytičkovaný talíř:yes: Tak ten pochází z keramických závodů ve Znojmě, kde jsem se dávno tomu dávno vyučila keramičkou a tyto talíře jsem tkzv. linkovala. Kdyby mi někdo takový daroval nebo prodal, moc bych byla ráda.d.urbaskova@centrum.cz

moc dobrá mám najetou jinou zelnačku,ale tahle mě opravdu oslovila
vařím pro více lidí a moc moc chutnala!
ja tam ješte přidala domácí paprikový špek a pikatní klobásu (něco na zpusob choriza-TAKOVÝ rádoby polský salám ) preferuji české farmářské výrobky dobré kvality,ale jak komu chutná!
dávám palec nahoru
příloha fakt čerstvý chléb a nahradilo to celé hlavní jídlo
:yes::-p:-))

Načíst další komentáře (15)

Články s tímto receptem

Tématické fráze:
valašská kyselica s uzeným masem, dobrá domácí kyselice, dobrá domácí kyselice, valašská kyselica s uzeného masa, kyselica s uzeným, zelňačka s uzeným masem, domácí kyselica, valašská kyselica, kyselice s klobásou, kyselice, kyselice recept, kyselica s uzeným masem, kyselice s uzenym masem, dobrá domácí kyselica, kyselice s uzeným, valasska kyselica recept, domaci kyselice, valašská kyselice, vynikající zelňačka s uzeným masem, valašská kyselica s uzenym

Suroviny:
zelí kysané, klobása, cibule, brambory, smetana ke šlehání, mouka hladká, koření nové koření, pepř mletý, bobkový list, majoránka, česnek, sůl, kmín drcený

Přidat fotografie receptu