Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Linecké cukroví se tradičně plní marmeládou, ale stejně chutné jsou i jiné náplně.
Zdroj: Toprecepty

Linecké nesmí na svátečním stole chybět. Kolečka, srdíčka, květinky či další tvary ze světlého těsta, v jejichž středu prosvítá červená zavařenina, se řadí k nejoblíbenějším. Existují ale i další možnosti, čím linecké cukroví naplnit. 

Linecké lze upéct v předstihu

Linecké je hned po perníčcích jedním z prvních druhů cukroví, do jehož přípravy se v předvánočním čase pouštíme. S pečením se doporučuje začít asi tři týdny před svátky, ale jsou i hospodyňky, které mají již napečeno.

Samotné sušenky vydrží dlouho, tedy za podmínky, že jsou dobře uskladněné v chladu (při teplotách do 20 °C) a temnu a nejlépe třeba v plechové dóze bez přístupu vzduchu, aby se nezkazil tuk v těstě. 

Kdy plnit linecké cukroví?

To, co by se ale rozhodně nemělo uspěchat, je plnění cukroví. Na promazávání a spojování jednotlivých tvarů byste se měli vrhnout nejdříve týden před svátky. Pokud byste s plněním cukroví začali příliš brzy, hrozí, že linecké ztvrdne a zavařenina (pokud ji používáte) vyschne a získá gumovitou konzistenci. Na poslední chvíli to ale také úplně nenechávejte – cukroví potřebuje čas, aby se rozleželo a prolnuly se všechny chutě. 

Jakou vybrat zavařeninu?

Nejklasičtější náplní do lineckého je červená zavařenina. Obvykle se doporučuje nějaká kyselejší a pikantnější, aby vyvážila sladkou a máslovou chuť křehkého těsta, z něhož se cukroví připravuje. Nejčastěji se volí zavařenina rybízová nebo višňová, které jsou příjemně nakyslé.

Klidně ale můžete sáhnout i po sladší a aromatičtější malinové nebo jahodové. Jen si u těchto druhů dejte pozor na zrníčka. Marmeláda na linecké by totiž měla být hezky hladká, jemná a hlavně snadno roztíratelná. Pokud má tedy zrníčka, je třeba ji propasírovat přes jemné sítko. Marmeláda by měla být i dostatečně hustá, aby nestékala z cukroví.

Ze stejného důvodu si dejte pozor i na to, kolik zavařeniny na kolečka natíráte. Stačí úplně tenoučká vrstva. Hodně hustou zavařeninu můžete případně naředit rumem. Pokud netrváte na barevném kontrastu světlého těsta a červené zavařeniny, můžete použít i jiný druh – třeba meruňkovou marmeládu nebo i povidla.

Další náplně do lineckého 

Výhodou lineckého je, že můžete sušenky spojit i jinými náplněmi a místo jednoho tak udělat hned několik druhů cukroví. Jaké další náplně lze tedy na linecké použít? 

  • Druhou nejčastější náplní hned po marmeládě jsou máslové krémy. Použít můžete nejjednodušší máslový krém jen z másla a cukru, nejběžnější navíc s vejci, máslový s pudinkem nebo s rozehřátou čokoládou. Takové krémy můžete navíc vylepšit kokosem, mletými oříšky, karamelem, kávou nebo zavařeninou
  • Oblíbenou modernější náplní do lineckého je citronová pomazánka známá jako lemon curd, která se připravuje z vajec, citronové šťávy, cukru a másla a má příjemnou hladkou, až hedvábnou konzistenci a svěží chuť. Ta se báječně hodí do makového lineckého. 
  • Chcete-li si usnadnit práci, můžete k potření sušenek použít i nutellu nebo nějakou jinou čokoládovou pomazánku. Takové cukroví vypadá skvěle navíc přelité čokoládovou polevou a ozdobené oříškem. Vhodná jsou i ořechová másla (ta se vyrábějí i v různých příchutích), pistáciový krém nebo sušenkové pomazánky (např. ta z oblíbených lotusek). 

Náš tip: Upečte si linecké cukroví podle našeho videoreceptu. 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli