Nejlepší náplně do lineckého: Marmeláda je klasika, máslové krémy, povidla nebo nutella mu dodají šmrnc a výbornou chuť
5. 12. 2025 Vaření
Linecké nesmí na svátečním stole chybět. Kolečka, srdíčka, květinky či další tvary ze světlého těsta, v jejichž středu prosvítá červená zavařenina, se řadí k nejoblíbenějším. Existují ale i další možnosti, čím linecké cukroví naplnit.
Linecké lze upéct v předstihu
Linecké je hned po perníčcích jedním z prvních druhů cukroví, do jehož přípravy se v předvánočním čase pouštíme. S pečením se doporučuje začít asi tři týdny před svátky, ale jsou i hospodyňky, které mají již napečeno.
Samotné sušenky vydrží dlouho, tedy za podmínky, že jsou dobře uskladněné v chladu (při teplotách do 20 °C) a temnu a nejlépe třeba v plechové dóze bez přístupu vzduchu, aby se nezkazil tuk v těstě.
Mohlo by vás zajímat
Kdy plnit linecké cukroví?
To, co by se ale rozhodně nemělo uspěchat, je plnění cukroví. Na promazávání a spojování jednotlivých tvarů byste se měli vrhnout nejdříve týden před svátky. Pokud byste s plněním cukroví začali příliš brzy, hrozí, že linecké ztvrdne a zavařenina (pokud ji používáte) vyschne a získá gumovitou konzistenci. Na poslední chvíli to ale také úplně nenechávejte – cukroví potřebuje čas, aby se rozleželo a prolnuly se všechny chutě.
Jakou vybrat zavařeninu?
Nejklasičtější náplní do lineckého je červená zavařenina. Obvykle se doporučuje nějaká kyselejší a pikantnější, aby vyvážila sladkou a máslovou chuť křehkého těsta, z něhož se cukroví připravuje. Nejčastěji se volí zavařenina rybízová nebo višňová, které jsou příjemně nakyslé.
Klidně ale můžete sáhnout i po sladší a aromatičtější malinové nebo jahodové. Jen si u těchto druhů dejte pozor na zrníčka. Marmeláda na linecké by totiž měla být hezky hladká, jemná a hlavně snadno roztíratelná. Pokud má tedy zrníčka, je třeba ji propasírovat přes jemné sítko. Marmeláda by měla být i dostatečně hustá, aby nestékala z cukroví.
Ze stejného důvodu si dejte pozor i na to, kolik zavařeniny na kolečka natíráte. Stačí úplně tenoučká vrstva. Hodně hustou zavařeninu můžete případně naředit rumem. Pokud netrváte na barevném kontrastu světlého těsta a červené zavařeniny, můžete použít i jiný druh – třeba meruňkovou marmeládu nebo i povidla.
Další náplně do lineckého
Výhodou lineckého je, že můžete sušenky spojit i jinými náplněmi a místo jednoho tak udělat hned několik druhů cukroví. Jaké další náplně lze tedy na linecké použít?
- Druhou nejčastější náplní hned po marmeládě jsou máslové krémy. Použít můžete nejjednodušší máslový krém jen z másla a cukru, nejběžnější navíc s vejci, máslový s pudinkem nebo s rozehřátou čokoládou. Takové krémy můžete navíc vylepšit kokosem, mletými oříšky, karamelem, kávou nebo zavařeninou.
- Oblíbenou modernější náplní do lineckého je citronová pomazánka známá jako lemon curd, která se připravuje z vajec, citronové šťávy, cukru a másla a má příjemnou hladkou, až hedvábnou konzistenci a svěží chuť. Ta se báječně hodí do makového lineckého.
- Chcete-li si usnadnit práci, můžete k potření sušenek použít i nutellu nebo nějakou jinou čokoládovou pomazánku. Takové cukroví vypadá skvěle navíc přelité čokoládovou polevou a ozdobené oříškem. Vhodná jsou i ořechová másla (ta se vyrábějí i v různých příchutích), pistáciový krém nebo sušenkové pomazánky (např. ta z oblíbených lotusek).
Náš tip: Upečte si linecké cukroví podle našeho videoreceptu.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více