Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na letošní Vánoce se moc těší i Aleš Cibulka a Michal Jagelka. Moderátorsko-herecký pár sice už pár let tráví svátky trochu nevšedně, pro Toprecepty.cz ovšem pánové prozradili, jak dříve připravovali Michalovy speciální řízky, i jak vypadal jejich bramborový salát.

Zrušené Vánoce?

O vánočních svátcích jsme si s Michalem Jagelkou a Alešem Cibulkou povídali na křtu nového kalendáře, který populární moderátor každoročně vydává. Podle Michala by měl být příjemným zastavením v hektické době, která o svátcích běžně přichází. U známé dvojice to je však zcela opačně.

„My se tomuhle absolutně programově vyhýbáme, takže my už jsme si před lety přestali dávat dárky. To je u nás zakázané slovo, takový dárek. Postupem času jsme zrušili stromeček, koledy a pohádky. Všichni nás mají za blázny,“ směje se herec a dabér Michal Jagelka. Jak se blíží Štědrý den, dvojice se „sebere“ a společně se psem Tobiášem vyrazí na chalupu, kde si zatopí v kamnech a odpočívá.

Šedesát řízků běžnou praxí

To však neznamená, že by se rušila i štědrovečerní večeře. „Tu jsme ponechali, protože jsme samozřejmě mlsní a dobře se rádi najíme,“ přiznává pro Toprecepty.cz Michal. Ambice připravovat domácí bramborový salát a speciálně obalované řízky už ovšem zmizela. „Je fakt, že my jsme těch ohromných Vánoc, když ještě žili i tatínkové, babičky, dědečkové a všichni se potkávali u nás doma, slavili hodně,“ vzpomíná Aleš. „Je tedy pravda, že jsme dříve, okolo roku 2001, 2002, pravidelně létali na Štědrý den a na Silvestra za naší kamarádkou do Dominikánské republiky. Takže jsme Vánoce mívali třeba 18.–20. prosince a to jsme opravdu svého času smažili i šedesát řízků,“ dodává.

Dnes je podle Jagelky vše jinak. „Kousek od naší chaloupky je skvělá hospůdka, kde perfektně vaří. Tam si vždycky objednáme deset řízků a dvě kila bramborového salátu,“ popisuje herec, který propůjčuje v českém znění hlas například Leonardu DiCapriovi. „Hned vedle je skvělá cukrárna, tak tam si koupíme třeba pět kilo cukroví a při cestě z Prahy to tam jen vyzvedneme,“ dodává.

Speciální štědrovečerní menu

Dokud se ovšem dvojice pouštěla do příprav velkých oslav vánočních svátků, byly role rozděleny zcela jasně. Michal měl na starosti řízky a Aleš bramborový salát. Každý z pánů měl rodinný recept na svou část večeře a společně se skvěle doplňovali. Řízek zásadně vepřový, dobře rozklepaný a dvakrát obalovaný. Tak to dělal můj tatínek, ta strouhanka je potom luxusní. Důležité je také neobalovat řízky dlouho dopředu,“ popisuje Jagelka.

Cibulka s ním naprosto souhlasí. Je to úžasné v tom, že strouhanka neodpadává, navíc je pak řízek větší, což je pochopitelně praktické,“ směje se moderátor rozhlasového Toboganu, který letos oslavil již 35 let v éteru. 

Hádky o bramborový salát

Zatímco Michal připravoval řízky, měl dlouhá léta Aleš na starost salát. Ten je podle něj tématem mnoha rodinných debat. „Každému chutná ten jeho právě proto, že ho dělá podle receptu svých rodičů a je na něj zvyklý z domova,“ myslí si Cibulka. „Kdysi jsme v rádiu vyhlásili takovou anketu o pravý český bramborový salát, co v něm má být a co ne. A to bylo málem celonárodní povstání, protože lidi se prostě neshodli už v tom, jestli tam má být uzenina nebo ne, jestli do něj patří jogurt nebo majonéza, zda přidávat hrášek či celer nebo ne,“ říká pro Toprecepty.cz s úsměvem oblíbený moderátor.

Podle Michala býval ten jejich docela „obyčejný“ a v ničem se výrazně neodlišoval od standardu. „Já to smím Alešovi jen pomáhat zamíchat, ale řekl bych, že je to úplně ten klasický. Jsou tam okurky, mrkev, celer, brambory, majonéza,“ popisuje Jagelka pro Toprecepty.cz. „V posledních letech jsme majonézu nahrazovali bílým jogurtem. Nedáváme tam lák z okurek, ani rybičky, ani šunku, žádnou uzeninu. Je to čistě takhle bramborový salát,“ dodává.

Náš tip: Připravte si letos bramborový salát tak, jak to dělal Karel Gott. Jak na to, zjistíte v našem videoreceptu.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Recepty k tomuto článku