Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Míša Landová poradila, jak vytvořit skvělý marcipánový máslový krém.
Zdroj: se souhlasem Míši Landové, Toprecepty, koláž Toprecepty

Máslové krémy jsou při vánočním pečením jednou z jeho důležitých součástí. Mnoha druhům cukroví totiž dodávají jeho nezaměnitelnou chuť, jinde zase slouží jako dobré pojidlo. S Míšou Landovou jsme si povídali o jednom méně tradičním krému - marcipánovém. Známá cukrářka pro web Toprecepty.cz prozradila, jak ho správně připravit i na co si dát pozor.

Kam s marcipánovým krémem

I když se může zdát, že se tento druh máslového krému nehodí pro běžné použití při vánočním pečení, opak je pravdou. Míša Landová ho prvotně používala do svých vyhlášených makronek, protože tuto sladkou dobrotu dobře držel pohromadě. „Pak jsem ho vyzkoušela i do klasického cukroví, skvělý je třeba na linecké i ořechy,“ popisuje pro Toprecepty.cz oblíbená cukrářka a zároveň upozorňuje na to, že se nejedná o čistě máslový krém.

Mandlová chuť, kterou marcipán krému dodává, se podle Míši do pečených dobrot, kde chceme cítit ořechový nádech, hodí skvěle. Asi bych ho ale obecně nedala do dortu ani do rolády. Je to právě spíš takový hutnější krém, který je ideální do cukroví nebo do nějakých drobných sladkostí, říká porotkyně pořadu Peče celá země.

Domácí vs. kupovaný marcipán

U marcipánu, který budete k přípravě krému používat, máte dvě možnosti. Můžete si ho buď koupit v obchodě, nebo připravit doma. „Pokud budete používat ten kupovaný, což je nejjednodušší, musíte si nejprve uvědomit, že existuje mnoho druhů. Abychom ten výrobek mohli označovat za marcipán, tak by měl mít minimálně 20-25% mandlí,“ vysvětluje Landová.

Pokud si však budete chtít marcipán připravit doma, není to podle ní žádný problém. „Potřebujete vlastně jenom mandlovou mouku, což jsou loupané mleté mandle, moučkový cukr a nějaké pojidlo. Nejčastěji to bývá bílek, ale já třeba používám bílý rum, protože mi k tomu chuťově i vůní skvěle pasuje,“ říká cukrářka. „A v podstatě dělám marcipán jedna ku jedné, to znamená 50 % mandlí a 50 % cukru,“ dodává.

Jak předejít nechtěné sladkosti

Když se řekne marcipán, mnoho lidí si představí pro někoho až extrémní sladkost. Je tedy třeba s ní počítat i v krému a přizpůsobovat nějak cukroví, které budeme chtít tímto krémem slepovat? Sladkost si ovlivníte už u toho marcipánu. Při domácí výrobě právě tím, v jakém poměru dáte jednotlivé složky. Kdo má rád sladší, ten si samozřejmě ubere mandle a dá více cukru,“ popisuje Landová. 

Pokud zvolíte marcipán kupovaný, radí si dobře přečíst údaje na obalu, kde by mělo být uvedeno, kolik procent mandlí je ve výrobku obsaženo. „Čím je tam těch mandlí více, tím je ten marcipán méně sladký, protože na úkor těch mandlí tam bude méně cukru,“ vysvětluje cukrářka a jedna z tváří populární show Peče celá země

Marcipánový krém

Na přípravu tohoto jednoduchého máslového krému budete potřebovat: 100 g marcipánu (50% podíl mandlí), 100 g másla a rum.

Jak na to?

  1. Marcipán roztrhejte na menší kousky.
  2. Přidejte lehce změklé máslo, rum a utřete do hladkého krému. Skvěle to jde v robotu pomocí ploché (pádlové) metly.

Rady známé cukrářky:

  • Máslové krémy připravujte až těsně před použitím, kdy jsou našlehané a dobře tvarovatelné pomocí sáčku.
  • Pokud je krém po přípravě málo pevný, dejte ho zachladit a následně znovu našlehejte.
  • Pokud je naopak lehce sražený, část krému opatrně nahřejte a našlehejte se zbytkem.

Na práci Míši Landové se můžete podívat v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Cukrářka Míša Landová v nové kuchařce radí, jak se vyhnout chybám při pečení cukroví: Největší hřích je šidit suroviny

Ukázat 18 fotografií

Náš tip: Podle našeho videoreceptu si můžete připravit základní máslový krém na cukroví. 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli