Šéfkuchař Pražského hradu prozradil originální recept na Masarykovo cukroví: Je lahodné a snadné, zvládne ho každý, říká
17. 12. 2025 Vaření
Vánoce se týkají úplně každého z nás. Dokazuje to i šéfkuchař Pražského hradu Jakub Nesládek, který v současných dnech připravuje nejen pro hlavu státu třeba i cukroví. Na sociálních sítích se podělil o recept na to nejoblíbenější cukroví Tomáše Garrigua Masaryka.
Původ a název
Masarykovo cukroví se začalo objevovat především v období první republiky, kdy bylo běžné pojmenovávat pokrmy po významných osobnostech. Tomáš Garrigue Masaryk byl vnímán jako symbol střídmosti, pracovitosti a občanské odpovědnosti, což se promítlo i do charakteru tohoto cukroví.
Nejde o luxusní dezert s bohatými krémy nebo polevami, ale o jednoduché suché pečivo založené na základních surovinách. Zároveň se traduje, že právě tento druh cukroví měl první prezident naší republiky v oblibě. I díky názvu tak recept zakořenil v domácnostech i kuchařkách jako součást národní tradice.
Mohlo by vás zajímat
Typické složení
Základem Masarykova cukroví jsou celé nebo částečně nakrájené ořechy, typicky lískové, cukr, žloutek a často kakao. Cukroví se peče jen krátce, jeho příprava je nenáročná a obejde se bez složitých postupů i nedostupných surovin. „Knoflíky“, které se z těsta tvarují, se nakonec ještě obalí v moučkovém nebo vanilkovém cukru.
Masarykovo cukroví se často připravuje s předstihem, protože odležením získává vláčnost a výraznější chuť. I týden před Vánoci je však stále ideální čas na jeho přípravu.
Současný Pražský hrad
Na popularitu Masarykova cukroví navazuje i současný šéfkuchař hradní kuchyně Jakub Nesládek. Na instagramovém profilu Pražského hradu ukázal, jak jednoduché je si tohle vánoční pečivo připravit. Recept, který využil, poskytlo Muzeum TGM, takže můžeme předpokládat, že se nejvíce podobá tomu, který se na Hradě používal za první republiky.
Masarykovo cukroví
Na přípravu zhruba 60 kusů oblíbeného cukroví TGM budete potřebovat: 200 g másla, 100 g cukru moučka, 1 žloutek, 300 g hladké mouky, 170 g pražených lískových ořechů.
Jak na to?
- Máslo dobře utřete s cukrem, následně přidejte žloutek a mouku.
- Do hotového těsta vmíchejte lehce nadrcené pražené lískové ořechy, dobře prohněťte a utvořte válečky o průměru asi 5 cm.
- Válečky zabalte do potravinové fólie a dejte do lednice, nejlépe přes noc.
- Poté válečky nakrájejte na plátky o síle asi půl centimetru.
- Poklaďte je na pečicí papír a dejte do trouby předehřáté na 175 stupňů a pečte dorůžova.
- Ještě horké obalte v moučkovém cukru.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočka a vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér
Kapr a další tradiční pokrmy
Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.
Mohlo by vás zajímat:
Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více