Květákový nákyp se sýrem
Květák je doslova zeleninovým pokladem, který pomáhá s hubnutím a obsahuje spoustu prospěšných látek. Nabízí i spoustu možností, co z něj připravit. Například tento sytý nákyp s křupavě orestovanou anglickou slaninou a sýrovým bešamelem.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 5 129 kJ / 1 226 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 58,39 g |
Tuky | 90,72 g |
Vláknina | 6,08 g |
Cholesterol | 644 mg |
Sodík | 2,51 g |
Sůl | 6,19 g |
Sacharidy | 42,48 g |
Postup přípravy
Krok 1: Zapékací misku vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Cibuli oloupeme a nakrájíme společně se slaninou na kostičky. Stroužek česneku oloupeme a nasekáme nadrobno. Sušená rajčata nakrájíme nadrobno.
Krok 2: Květák rozebraný na větší růžičky povaříme cca 15 minut v osolené vodě, necháme lehce vychladnout a okapat. Po chvíli rozmačkáme na hrubo mačkadlem na brambory.
Krok 3: Na polovině tuku orestujeme anglickou slaninu a cibuli, zmírníme plamen, česnek, sušená rajčata, lehce osmahneme a vmícháme do rozmačkaného květáku.
Krok 4: Na zbylém oleji připravíme z mouky jíšku, zalijeme mlékem, provaříme cca 5 minut a do chladnoucího vsypeme nastrouhaný, nakrájený, či nadrobený sýr. Necháme povolit a přimícháme sýrový bešamel. Směs vlijeme ke květáku s cibulí a slaninou.
Krok 5: Dvě celá vejce ušleháme do pěny a lehce vmícháme ke květáku. Dochutíme solí a pepřem, případně bylinkami (libeček, petrželka) a celou směs vlijeme do zapékací misky.
Krok 6: Pečeme asi 30 minut na 180°C. Chutná i studené s kyselou okurkou nebo zeleninovým salátem.
Zveřejněno 22. 5. 2015 17:21
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Květákový nákyp se sýrem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pPZ1
Nejnovější recepty
Krůtí žaludky na zelenině
Přidáno před 21 minutami
Pomalu pečená krkovička
Přidáno před 34 minutami
Vinná klobása s jablky
Přidáno před 12 hodinami
Pečené kuřecí stehno a zeleninové pyré (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 14 hodinami
Dýňové rizoto se žampiony
Přidáno před 14 hodinami
Kuřecí prsní maso zapečené s bramborami
Přidáno před 22 hodinami
Články s tímto receptem
Nejnovější články
Havelské posvícení provoní ořechové cukroví. Staročeský recept je snadný a připomene nám kuchyni babiček
Vyzkoušeli jsme knedlíky z pražského Knedlína. Jeden stojí 69 Kč a kromě sladké klasiky nabízejí i s krevetami
Kachní stehna na zelí: Šťavnaté masíčko a kyselá zelenina jsou báječnou kombinací, kterou zvládne i začátečník
Velký test pražských jídelen: Na Žižkově je k mání skvělý řízek s bramborami za 120 Kč, nezklamala ani Havelská koruna
Halušky se zelím: Základem je výběr správných brambor i mouky a jejich poměr, dušené zelí dodá nový rozměr chuti
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Výborná buchta s jablkovým rosolem
Noumik před 13 minutami
Bábovka s jablkem a Margotkou
daniela1262 před 1 hodinou
Slaný hruškový koláč s gorgonzolou a ořechy
Swarofka před 8 hodinami
Bramboračka č. 3
IvanaK před 11 hodinami
Králík na česneku a hořčici
Danna před 12 hodinami
Nejlepší vyprošťovací česnečka
Zaneta24 před 13 hodinami
Babiččina rychlá kulajda
xmirex před 13 hodinami
Turecké kynuté koláče
danava před 14 hodinami
Škvarkové uzlíky s karamelovou cibulkou
danava před 14 hodinami
Zelné placky se škvarky
Brumaire před 14 hodinami
Komentáře (1)