Náš život s celiakií: Crinkles à la pracny jsou krásně vláčné uvnitř, křupavé na povrchu a perfektně drží tvar
21. 12. 2025 Vaření
Lidí, kteří se ve stravě vyhýbají lepku, v posledních letech přibývá. Jedním z nich je i moje, nyní již jedenáctiletá, dcera Anička. A já tak každý rok stojím před výzvou, jaké udělám vánoční cukroví, aby fungovalo i bez lepku. Letos to u nás s přehledem vyhrály tyto crinkles s příchutí medvědích tlapek.
Naše bezlepková Áňa
Někteří lidé se lepku vzdávají kvůli jeho intoleranci, jiní z vlastního přesvědčení. My jsme „vyhráli“ tu nejméně příjemnou variantu, celiakii – celoživotní autoimunitní onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku.
Tato nemoc vede k zánětu a poškození střeva, zhoršuje vstřebávání živin a projevuje se zažívacími potížemi. Jedinou léčbou je striktní dodržování bezlepkové diety. Naší dceři Aničce zjistili celiakii mezi první a druhou třídou a naši cestu – někdy i boj s touto nemocí – od počátku mapuji na Topreceptech v seriálu Máma a bezlepková Áňa.
Mohlo by vás zajímat
Jak se peče bezlepkově?
S bezlepkovou stravou jsme se za tu dobu už celkem sžily a některé bezlepkové pokrmy jíme celá rodina, neboť se mi úplně nevyplatí vařit a péct vše nadvakrát. Nejvíc to řeším právě na Vánoce. Áňa sama moc cukroví nesní a upéct vše ve dvou verzích není v mých silách a časových možnostech, a tak peču cukroví jen bezlepkové. Holky (Anička a její osmiletá sestra Dorka) striktně vyžadují perníčky, já si neodpustím rohlíčky, linecké a vosí hnízda.
Trochu jiné pracny
Každý rok ale chci vyzkoušet něco nového a speciálního. A tak jsem letos vymyslela crinkles s příchutí medvědích pracen. Toto tradiční české cukroví zase pro změnu miluje manžel. Roli v tom trochu sehrála časová tíseň, ale hlavně obavy, že mi bezlepkové pracny nepůjdou vyklepávat z formiček.
Bezlepkové cukroví totiž mívá tendenci se rozpadat. A protože mě crinkles baví pro jejich jednoduchou přípravu a efektní vzhled, spojila jsem příjemné s užitečným a společně s Áňou jsme upekly naše „pracnové“ crinkles. Chutnaly každému, a tak je možná zařadím do repertoáru na každý rok.
Bezlepkově se vaří už od 19. století, kdy byla objevena celiakie, tedy autoimunitního onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. V posledních letech nicméně na pultech obchodů přibývá stále více…
Crinkles s chutí koření
Použila jsem klasický recept na tyto oblíbené americké sušenky s typickým popraskaným povrchem. Ten vzniká tak, že se kuličky z těsta ještě před upečením obalí v moučkovém cukru, poté se lehce zmáčknou a při pečení vytvoří malé kopečky s popraskanou texturou – cukr se pak postará o mramorování.
Nejběžnější jsou čokoládové, já ale vybrala crinkles s vlašskými ořechy (klidně lze ale použít i mandle nebo lískové oříšky), které jsem navíc ochutila kořením typickým pro medvědí pracny – skořicí, hřebíčkem a novým kořením. Navíc jsem přidala kakao a samozřejmě použila bezlepkovou mouku – směs Jizerka.
S těstem šlo dobře pracovat, kuličky se koulely snadno a holky to bavilo. Hotové crinkles jsou vynikající a chutnají opravdu jako pracny. A jak tedy tyto bezlepkové crinkles à la pracny uděláte?
Budete potřebovat: 80 g másla, 100 g třtinového cukru, 1 vejce, ½ lžičky vanilkové esence, 2 lžíce tmavého rumu, 170 g bezlepkové směsi Jizerka, 1 lžičku kypřicího prášku, 1 lžičku jedlé sody, špetku soli, 1 lžičku mleté skořice, špetku mletého oříšku, špetku mletého nového koření, 100 g mletých vlašských ořechů a 20 g kakaa.
- V míse smíchejte suché ingredience – mouku, kakao, kypřicí prášek, jedlou sodu, sůl, koření a mleté ořechy. Cukr nechte na obalení těsta.
- V jiné misce vyšlehejte máslo s cukrem do pěny. Přidejte vejce, vanilkovou esenci a rum a opět prošlehejte.
- Do máslové směsi vmíchejte suché ingredience a vypracujte těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a uložte na 3–4 hodiny nebo ještě lépe přes noc do lednice.
- Z těsta tvarujte malé kuličky, obalte je v moučkovém cukru a v dostatečných rozestupech je dávejte na plech vyložený pečicím papírem. Pak kuličky lehce zmáčkněte.
- Plech vložte do trouby předehřáté na 180 °C a crinkles pečte asi 10 minut.
Náš tip: Klasické pracny můžete udělat podle našeho videoreceptu. Pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkovou mouku.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočka a vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér
Kapr a další tradiční pokrmy
Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.
Mohlo by vás zajímat:
Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více