Jako v peřince: Savojský řízek je šťavnatý a měkoučký díky speciálnímu obalování. S bramborovým salátem nemá chybu
30. 8. 2022 Vaření
I obyčejný řízek může být přímo delikatesou. Ten vídeňský zná každý, už jste ale ochutnali savojský? Na rozdíl od toho běžného není křupavý, ale naopak krásně měkký a nadýchaný a působí dojmem, jako by byl zabalený v nějaké načechrané peřince. A i když je trochu pracnější, jeho příprava se vyplatí.
Řízek ze Savojska?
Savojský řízek patří vedle toho vídeňského, holandského nebo řízku Cordon Bleu k nejpopulárnějším řízkům vůbec a co se týče chuti se tomu nejbližšímu vídeňskému plně vyrovná. Zatímco původ vídeňského řízku je známý a připraví vám jej pod tímto názvem v každé typické vídeňské restauraci, s tím savojským to tak jednoduché není. Jak již jeho název napovídá, pravděpodobně má nějakou souvislost se Savojskem, což byl historický region, který je nyní rozdělen mezi Francii, Itálii a Švýcarsko.
V savojském řízku se tak ukrývá něco z kuchyní těchto zemí, příběh jeho vzniku však znám není. Jisté je jen to, že samotný obalovaný řízek pochází z Itálie, odkud se pak dostal do Rakouska a dalších zemí. Vzhledem k tomu, že řízek s přívlastkem savojský na žádných zahraničních webech nenajdete, zřejmě jde jen o český název pro specialitu inspirovanou recepty ze zmiňovaných zemí.
Mohlo by vás zajímat
Z telecího nebo vepřového
V případě savojského řízku není přesně dán druh masa, z něhož se má připravovat. Zatímco pravý vídeňský řízek je telecí, savojský může být z jakéhokoliv druhu masa. Nejčastěji ale stejně bývá vepřový, nejlépe z panenky. Klidně jej ale můžete udělat i z krkovičky, kuřecího nebo stejně jako vídeňský z telecí kýty. Telecí maso je krásně jemné a řízek z něj je přímo delikatesa. Na rozdíl od vídeňského řízku se maso také nevyklepává úplně do tenka, naklepe se jen lehce. Cílem není udělat tenoučký řízek přes celý talíř, maso by naopak mělo být silnější, aby bylo krásně šťavnaté.
Nadýchaný řízek v těstíčku
Výjimečnost savojského řízku však hlavně tkví v těstíčku, do kterého se obaluje. Maso se totiž nesmaží jen v klasickém trojobalu, ale navíc se pak ještě obalený řízek máčí do našlehaného vajíčka nebo jen do samotných prošlehaných bílků. Ty pak na řízku vytváří onu krásnou nadýchanou až obláčkovou vrstvu, která trochu připomíná vaječnou omeletu.
Řízek tak není obalený v křupavé strouhance, ale spíš v jakémsi jemném těstíčku, které je krásně vláčné. Chuť samotného těstíčka můžete navíc ozvláštnit kapkou vína (červeného nebo bílého), pokud vám nevadí pikantnější chutě, můžete navíc řízek potřít trochou hořčice (samozřejmě dijonské, abychom se drželi francouzských chutí).
Jak správně smažit řízek?
Stejně jako jiné druhy řízky je třeba i ten savojský smažit v dostatečné vrstvě oleje. Nejlepší je smažení ve fritéze, s dostatečným množstvím tuku to ale jde i na pánvi. Pokud bude tuku hodně, řízek ho překvapivě do sebe vsákne mnohem méně, než kdybyste smažili na tenké vrstvičce. Do oleje můžete přidat také trochu másla, řízek bude mít pak mnohem lepší chuť. Řízky také vkládejte do dostatečně vyhřátého tuku. Jeho teplota by měla být aspoň 180 °C. Do rozpáleného oleje se ihned vkládají ve vajíčku obalené řízky a smaží se jen krásně dozlatova. Hotové řízky pak nezapomeňte nechat okapat na ubrousku, do kterého se vsákne přebytečný tuk.
Zkuste k řízku rýži
A s čím savojský řízek podávat? Přílohy mohou být stejné jako u klasického řízku. Klasicky se řízek podává s bramborovýám salátem, ale výborné jsou k němu obyčejné vařené brambory, bramborová kaše i hranolky, někteří k němu ale doporučují i vařenou rýži. Ať už se rozhodnete jakkoliv, příloha tak důležitá není, nejlepší je totiž už samotný řízek.
Náš tip: Pokud jste na savojský řízek dostali chuť, připravte si ho třeba podle našeho ověřeného receptu.
Zdroje informací:
Vienna.at
Rizky.cz
Zahnhausen, R.: Das Wiener Schnitzel. Struktur und Geschichte einer alltäglichen Speise
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak dlouho vydrží maggi z libečku? Trvanlivost přírodního maggi vás jistě překvapí
Libeček bývá také často obsažen v bylinných čajových směsích, kde se využívá jeho močopudných vlastností či pozitivního vlivu na trávení. Protože je… Číst více
Jak se dělá maggi z libečku? Jednoduchý postup vám vysvětlíme krok za krokem
Není nic snazšího, než si udělat zásoby. Listy libečku snadno usušíme nebo zamrazíme a tak je budeme mít k dispozici vždy, když budou potřeba. Můžeme… Číst více
Jak udělat maggi z libečku? Do polévkového ochucovadla využijete i další natě
Kdo by odolal dokřupava usmaženému řízku a pořádně máslem omaštěným bramborám posypaným čerstvě nasekaným libečkem? Asi jen málokdo. Libeček dodává… Číst více
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
Iva Trhoňová je známá autorka kuchařek a… Číst více
Jak udělat maggi z libečku? Vyzkoušejte jednoduché a výborné dochucovadlo
Libeček je velmi často označován jako "zelené maggi", a to především pro svou intenzivní kořeněnou vůni a chuť. Zároveň je libeček bylinkou s mnoha… Číst více
Jak na domácí „maggi“ z libečku: Je zdravé, levné a na jeho přípravu stačí pouhé tři ingredience
Kdo by neznal Maggi? Tradiční tmavé tekuté… Číst více
Dagmar Pecková se podělila o recept na skvělého králíka a říká: Na sociálních sítích baví lidi víc můj „žvanec“, než má tvorba
Dagmar Pecková patří mezi naše nejvýznamnější… Číst více
Moderátor Aleš Háma preferuje českou kuchyni: Dokážu si pochutnat i na vlašáku z papíru s rohlíkem, říká
Aleš Háma patří mezi naše nejvýraznější a… Číst více
Reportáž ze školní jídelny, kde mají salátové bary a pečou si vlastní chleba. Nástupní plat kuchaře byl přitom 18 000 hrubého
Tři čtvrtiny škol a tím pádem i školních jídelen… Číst více
Krmila hady, teď peče bláznivé dorty. S tímhle hororovým vyhrála jihočeská cukrářka Lucie mezinárodní soutěž
Chtěla být kadeřnicí. Maminka si přála, aby byla… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře (3)