Retro okénko: Rumové pralinky stály v minulosti jen 5 Kčs. Víte, kolik v nich skutečně bylo rumu?
21. 6. 2022 Historie a zajímavosti
Rumové pralinky jsou pro mnohé až kultovní cukrovinkou. Čokoládové bonbony s cukrovou krustou, po jejímž rozkousnutí se vám v ústech rozlije lahodná rumová náplň, zbožňuje již několik generací. Opravdu chutnají jinak než v minulosti? A kolik byste jich museli sníst, abyste se po nich opili?
Je v rumových pralinkách rum?
Rumové pralinky patří k nejslavnějším českým čokoládovým bonbonům. Bonbony se stejnou náplní nikde jinde nenajdete, vždyť chuť jim dodává česká specialita mezi rumy – starý dobrý „tuzemák“. Možná i proto jsou pralinky oblíbenou sladkostí mezi muži, a to i přesto, že rum samotný v nich téměř není.
I když by si to někteří možná přáli, nebo v to stále ve skrytu duše doufají, rumové pralinky opravdu nejsou naplněné čistým rumem, ale jen cukrovým roztokem ochuceným rumovou trestí s kapičkou rumu. Rum celkově tvoří méně než 1 % v celkovém složení pralinek. Proto ani nemusí být na etiketě uveden. Po jejich konzumaci tak můžete klidně s čistým svědomím usednout za volant, i kdybyste snědli celou krabičku.
Mohlo by vás zajímat
Příběh slavné cukrovinky
Historie pralinek je spojována se slavnou českou továrnou na čokoládu Orion, která vznikla na pražských Vinohradech a sahá až do konce 19. století. Pralinky jsou ovšem mnohem mladší. S jejich výrobou se ani nezačalo v Praze, ale na Moravě, v závodě Zora Olomouc, kde se vyrábějí dodnes. První zmínky o pralinkách pocházejí z roku 1965, i když podobné bonbony možná existovaly dříve.
Možná si z dob socialismu pamatujete i na likérové lahvičky obsahující brandy, slivovici, apricot, sherry a vodku. Tyto luxusní „bonbošky“ se často dávaly jako dárek při výjimečných příležitostech. To pralinky byly víc určené k běžnému mlsání. Zatímco dnes stojí mezi 30-40 Kč, v osmdesátých letech jste si je mohli koupit za pouhých 5 Kčs.
Mohlo by vás zajímat
Jak drží rum v pralinkách?
Pokud jste někdy přemýšleli, jak je možné, že rumová náplň v čokoládové vrstvě vydrží a nevyteče ven, je to právě díky cukrové vrstvě. Cukrový roztok s rumovou příchutí se nejprve nalije do škrobových forem ve tvaru pralinek a jeho povrch se popráší vrstvičkou škrobu, aby tekutina držela potřebný tvar. Tekutina pak pomalu zraje, čímž krystalizuje, takže se vytváří sladká křupavá krusta.
Během krystalizace se musí ještě tekuté jádro pralinek několikrát otočit, aby byla krusta na jejich povrchu všude stejně silná. Tento proces trvá zhruba čtyřiadvacet hodin, k otáčení dochází asi jednou za šest hodin. Hotové cukrové pralinky se pak už jen máčí v čokoládě.
Mohlo by vás zajímat
A co takhle místo rumu slivovice?
Mnoho pamětníků říká, že původní pralinky se s těmi dnešními nedají vůbec srovnávat. V minulosti prý byla náplň mnohem lepší, nebyly prý tak přeslazené a chuť rumu byla mnohem intenzívnější. Dokonce prý i samotný rum obsahovaly. Dnes si je ale můžeme vychutnat i s příchutí naší další typické lihoviny, tentokrát moravské slivovice. Máte-li ale rádi retro, podívejte se do naší galerie pod hlavní fotkou a zavzpomínejte na to, jak pralinky vypadaly dříve.
Zdroje informací:
server Vitalia.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Silvestrovské tipy
Oslava příchodu nového roku není pouze o bilancování, co se nám za uplynulý rok nepovedlo a na co jsme naopak hrdí, ale je to hlavně o oslavě,… Číst více
Odměna pro TOP autory receptů
Všichni se už těšíme ven, na čas strávený s přáteli, třeba u dobrého jídla z grilu. Na Topreceptech jsme moc rádi za každého z vás, kdo své… Číst více
Pivo je lék a Češi ho mají nejlepší na světě. Jak se "tekuté zlato" vlastně vaří?
Belgičané si s ním umí vyhrát, Angličané ho pijí… Číst více
Jak uchovat a zpracovat brokolici. Bez zmražení dlouho nevydrží
Brokolice je velice oblíbená zdravá zelenina zajímavého tvaru, příbuzná květáku nebo také kapustě. Pěstuje se a prodává v zelené (nebo sytě fialové)… Číst více
Jak založit žitný kvásek. Stačí k tomu jen dvě suroviny
Kvásek většinou zakládáme z žitné celozrnné mouky. Ta obsahuje části obalů zrna, na kterých je největší výskyt spících spor potřebných mikroorganismů… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře (2)