Suroviny
Porce: 4-5
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 2 962 kJ / 708 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 14,00 g |
Tuky | 8,00 g |
Vláknina | 46,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 81 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 122,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: 1 kg citrónů důkladně omyjeme, abychom je zbavili veškerých nečistot. Na jemném struhadle z každého citrónu ostrouháme pouze žlutou kůru! (Nikoliv bílou, jelikož je hořká.).
Krok 2: Když máme ostrouháno, přendáme kůru do hrnce, nalijeme k ní 100-150 ml vody a přidáme 500 g třtinového cukru. Nechte vařit, dokud se cukr zcela nerozpustí. Horký rozvar necháme zchladnout.
Krok 3: Přejdeme zpět k citrónům, ze kterých jsme ostrouhali kůru, rozkrájíme je na poloviny, 1 citrón a polovinu pomeranče odložíme stranou. Ze zbylých citrónů a pomerančů vymačkáme šťávu přes klasicky lis na citrusy či elektrický. Šťávu přendáme do uzavíratelné nádoby.
Krok 4: Zchladlý rozvar přecedíme, kůru pečlivě v cedítku protřeme tak, aby z ní vyteklo co nejvíce sirupu, klidně přecedíme i vícekrát, aby byl rozvar čirý a nezbyla v něm kůra, tu poté vyhodíme.
Krok 5: Do džbánku nakrájíme na plátky zbylý citrón s pomerančem, přidáme rozvar (přibližně 100 ml) a šťávu z vymačkaných citrónů, zalijeme perlivou vodou, tím se chuť zvýrazní, přidáme kostky ledu a podle chuti buď přisladíme rozvarem, nebo okyselíme šťávou.
Na závěr můžeme přidat lístky máty.
Na závěr můžeme přidat lístky máty.
Zveřejněno 17. 7. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Letní citronáda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/L3OD
Moje poznámka
Letní citronáda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/L3OD
Nejnovější recepty
Pizza košíčky
Přidáno před 1 hodinou
Švestková povidla s kořením
Přidáno před 15 hodinami
Krémové rizoto s houbami a slaninou
Přidáno před 15 hodinami
Kuřecí s pórkem a rajčaty
Přidáno před 15 hodinami
Lilkové placičky s mozzarellou
Přidáno před 20 hodinami
Cuketová pomazánka
Přidáno 22. 8. 2025 11:01:01
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
Ivyjg před 40 minutami
Čína, jakou svět neviděl
Veronika_1 před 43 minutami
Vepřový guláš a domácí nočky
Blazenka před 49 minutami
Bábovka BBB - báječná banánová bábovka
Fulda před 52 minutami
Hrnkový koláč se žmolenkou (litý)
Pechule před 58 minutami
Majonézové kynuté buchty
LenaCiz před 1 hodinou
Pikantní kuřecí stripsy
katkasar@seznam.cz před 1 hodinou
Domácí mátový sirup
petasek000 před 2 hodinami
Banánové lívance
VeruH. před 2 hodinami
Křehký koláč s mákem, tvarohem a švestkami
Jajav před 2 hodinami
Suroviny:
citron,
pomeranče,
voda,
cukr třtinový,
citron,
led,
voda perlivá,
máta
Komentáře (3)
Ale - není to jen cukrový rozvar s vodou a citronem nebo jen voda + cukr + citron...Je to sice pracné ( a objevit citrony u kterých je možné ostrouhat žlutou kůru není až tak jednoduché), ale bude to moc dobré