Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

červen
24

Den pralinek


Den pralinek
Zdroj: Pixabay

Národní den

Pralinky patří k těm vůbec luxusním laskominám. Jedná se o ideální dárek k jakékoliv příležitosti. A nejde jen o to, že se k přípravě používá kvalitní čokoláda, ale především o náplň jí obklopenou. Často v ní bývá alkohol, ale může skrývat karamel, ořechy či mandle. V kalendáři najdete den pralinek pod datem 24. června. Nejlépe jej oslavíte pralinkou pěkně doma vyrobenou.

Připravit kvalitní pralinky je docela kumšt. Bonbonek by měl být na povrchu lesklý a při kousnutí bz měla čokoláda křupnout. Nejjednodušší způsob je rozpustit ve vodní lázní čokoládu a pak ji natřeme do formy na pralinky a necháme ztuhnout. Dále nalijeme/vložíme náplň, a nakonec pralinku uzavřeme další vrstvou čokolády. Takovýto výtvor je však určen k rychlé spotřebě. Neboť čokoláda bude postupně ztrácet svou chuť. Kdo chce, aby pralinky vydržely dlouho krásné i chutné, musí čokoládu temperovat. Jen správně vytemperovaná čokoláda dobře ztuhne, vydrží vám při pokojové teplotě, nebude se snadno rozpouštět a bude mít ten správný lesk.

Čím naplnit pralinky

Pralinky můžete naplnit různými náplněmi, záleží jen na vašem gustu. Mezi nejčastěji používané náplně patří ganache, kterou lze vyrobit smícháním rozpuštěné čokolády s horkou smetanou a případně dalšími přísadami jako jsou oříšky, káva, koňak či vanilka. Další možností jsou krémy z máslového krému, karamelu, ovocných pyré či alkoholických náplní jako je likér, rum nebo whiskey. Pokud máte rádi oříšky nebo sušené ovoce, můžete je nasekat a přidat přímo do čokolády. Je důležité dbát na to, aby náplň byla dostatečně hustá a nemohla z pralinky uniknout.

Kdo by neměl promeškat Den pralinek?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie

Po Út St Čt So Ne

    Marie

    Náhodný recept Zobrazit více

    Nejnovější recepty Více