

Prajzské koláče - nekynuté
Suroviny asi 25 ks
- 50 dkg hladké mouky
- 2 kostky kvasnic
- trochu soli
- 9 dkg cukru
- 1,5 dcl oleje
- 2 dcl mléka
- 2 žloutky
- povidla
- Posypka:
- máslo
- polohrubá mouka
- cukr
- Nádivka:
- tvarohová či maková nebo i jablková
Postup přípravy receptu
Mouku promícháme s cukrem a solí, necháme vzejít kvasnice v troše teplého mléka s cukrem - vytvoříme kvásek.
Žloutky rozmícháme ve zbytku teplého mléka a vlijeme do mísy s moukou.
Přidáme olej a kvásek a dobře zpracujeme.
Těsto se nenechává kynout.
Zpracované těsto rozvalíme na hrubší plát, vykrojíme asi 25 koleček či čtverců, do kterých dáme nádivku.
Vytvarujeme z nich koláčky, dáváme pozor, ať jsou dobře utěsněné (na plech dáme spojem dolů).
Zmáčkneme, ať mají placatější tvar.
Nahoru dáme povidla, posypku a ihned dáváme do trouby (opět nekyne) asi na 180 stupňů a pečeme 10-12 minut.
Po upečení pocukrujeme.
Poznámka od kuchařky
Pečeno za asistence babičky.... :-)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Prajzské koláče - nekynuté
-
Jannnča:
-
recept jsem našla náhodou a moc se mi líbí, posílám bod a ukládám
)
-
to jsem moc ráda
-
Výborné!!!!! Všichni byli nadšeni :))
-
Jsem původně z Hlučína a prajzké koláče peče teta. Jen by měly mít ještě takovou velikou drobenku nahoře (mají tvar trojhranu a osazuje se jich tam asi 6, takže drobenka asi není to pravé označení
)
-
pekla jsem, byly opravdu moc dobre!! vsem doporucuji! (Tip - po vzoru sve babicky pridavam do testa sacek vanilkoveho pudingu, kolacky tak maji opravdu vynikajici chut!)
-
-
jestli maji neco spolecneho s prajzkou tak to jsou Prajzke kolace!!!
-
Prajzská -oblast od Opavy po Hlučín,takže nejen vesnice na Hlučínsku,ale i na Opavsku.
-
Byly moc dobré, také jim říkáme moravské, ale ty jsou kynuté.
-
Jo já vím, co je prajz.... tady se říká prajzáci skoro všem obyvatelům vesnic co jsou na jednu stranu od Opavy.... Dokonce i v Opavě je část Kateřinky, kde bydlíme a o těch už se taky říká, že patří k prajzké....
tak asi z toho
-
Prajz je označení části obyvatel Hlučínska. Pochází z německého Preussen - Prusové, tak možná od toho se odvozují prajské koláčky
-
Jééé, děkuji vám moc všem!
Přemýšlely jsme s babčou proč jsou prajské a nevíme
Jsme z Opavy a to je k prajské dost blízko, tak možná proto?! Babča je tak prostě zná a asi nad tím nikdy nějak nepřemýšlela .... Tak snad jsme nějakým pravým prajským koláčům neukradly název
-
Krásně vypadají a určitě jsou vynikající.Určitě vyzkouším.
-
Koláče jsou parádní
těsto děláme podobně, jen kynout je necháme a moravské koláče jim říkáme
Tobě za prima receptík a krásné koláčky 13.bodík posíláme