Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Beleše

yanull yanull
Beleše

Beleše jsou něco mezi bavorským vdolkem a maďarským langošem. Připravují se z jednoduchého a levného kynutého těsta. Dříve je babičky opékaly na suchých plátech kamen. Dnes se pečou na suché pánvi, potírají se rozpuštěným máslem nebo sádlem, podávají se zdobené zavařeninou a zakysanou smetanou, nebo na slano, např. jako příloha k polévkám.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Zásmažka

Zásmažka, na rozdíl od záklechtky, je jíška připravovaná z tuku a mouky. Kuchaři nejčastěji… Číst dál

Závin

Závin nebo také štrúdl je moučník pocházející z Rakouska, z 18. století. Těsto, ze kterého záviny… Číst dál

Zázvor lékařský

Zázvor lékařský pochází z Číny nebo z Indie. Je to rostlina z čeledi zázvorovitých, jako koření se… Číst dál

Zero waste

Bezodpadový život neboli Zero waste je moderní životní styl bez zbytečného odpadu. Jde o šetrný… Číst dál

Zero waste

Zimolez kamčatský

Zimolez kamčatský, říká se mu také kamčatská borůvka, ale borůvka to není. Je to nenáročná ovocná… Číst dál

Zlatý klas

Zlatý klas je originální krémový prášek s vanilkovou příchutí. Vyrábí se na Slovensku, je podobný… Číst dál

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Beefsteak

Beefsteak je pokrm, který se připravuje výhradně ze střední části dobře vyzrálé hovězí svíčkové.… Číst dál

Beefsteak

Zmrzlina

Kornout se zmrzlinou patří k letnímu osvěžení, ale tuto dobrotu si můžeme v obchodech koupit po… Číst dál

Celestýnské nudle

Celestýnské nudle patří mezi tradiční rakouské zavářky do polévky a své příznivce si našly i v… Číst dál

Celestýnské nudle

Crumble

Crumble je dezert pro milovníky ovoce. Jeho přípravu lehce zvládnou i začátečníci. Recept vznikl… Číst dál

Crumble

Kdoule

Kdoule je kdysi tradiční, dnes vzácněji pěstované ovoce. Veliké a velmi aromatické plody jsou za… Číst dál

Kdoule

Ryzlink rýnský

Ryzlink rýnský je starobylá, velmi ceněná, moštová odrůda vinné révy. Pochází z údolí horního toku… Číst dál