Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Beleše

yanull yanull
Beleše

Beleše jsou něco mezi bavorským vdolkem a maďarským langošem. Připravují se z jednoduchého a levného kynutého těsta. Dříve je babičky opékaly na suchých plátech kamen. Dnes se pečou na suché pánvi, potírají se rozpuštěným máslem nebo sádlem, podávají se zdobené zavařeninou a zakysanou smetanou, nebo na slano, např. jako příloha k polévkám.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Burek

Burek pochází z turecké kuchyně, velmi populární je v zemích bývalé Jugoslávie a na celém Balkánu.… Číst dál

Burek

Burrito

Burrito je charakteristické pro mexickou kuchyni, i také moderní kuchyni USA. Základem je tortilla,… Číst dál

Burrito

Bylinkové máslo

S máslem se dá různě čarovat, a díky tomu můžeme připravit i tuto jednoduchou delikatesu. Do… Číst dál

Bylinkové máslo

Canapé

Canapé, kanapka neboli jednohubka je malé jídlo, spíše předkrm. Podkladem je buď kousek chleba nebo… Číst dál

Canapé

Candát

Candát je sladkovodní, ušlechtilý druh ryby, obývající pomalu tekoucí vody, rybníky nebo zákoutí… Číst dál

Candát

Cappuccino

Cappuccino je původně italský kávový nápoj, který si našel své příznivce i u nás. Obsahuje 1/3… Číst dál

Cappuccino

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Bešamel

Bešamel je základní světlá omáčka, tradiční především ve francouzské kuchyni. Její příprava je… Číst dál

Bešamel

Boloňská omáčka

Boloňská omáčka je oblíbená omáčka, typická pro italské město Bologna. Základem je maso, dříve… Číst dál

Boloňská omáčka

Dip

Dip je omáčka, která se podává samostatně. Během konzumace se do ní namáčejí růžné pokrmy, např.… Číst dál

Dip

Guacamole

Guacamole bychom mohli nazvat avokádovou salsou. Je to naprosto geniální dip, omáčka nebo pomazánka… Číst dál

Guacamole

Kečup

Kečup je hustá rajčatová omáčka. Pochází z východní Asie a původně to byla omáčka k rybám. Pokud se… Číst dál

Kečup

Majonéza

Majonéza je velmi oblíbená, někdy se nazývá majolka. Jedná se o hustou tučnou omáčku, bílé nebo… Číst dál

Majonéza