Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Beleše

yanull yanull
Beleše

Beleše jsou něco mezi bavorským vdolkem a maďarským langošem. Připravují se z jednoduchého a levného kynutého těsta. Dříve je babičky opékaly na suchých plátech kamen. Dnes se pečou na suché pánvi, potírají se rozpuštěným máslem nebo sádlem, podávají se zdobené zavařeninou a zakysanou smetanou, nebo na slano, např. jako příloha k polévkám.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Vinný kámen

Vinný kámen vzniká přirozenou chemickou reakcí na dně sudu nebo v láhvi vína. Na pečení ho už… Číst dál

Vinný ocet

Bílý a červený vinný ocet, každý se svou specifickou chutí, se hodí nejvíce do studené kuchyně jako… Číst dál

Višně

Višeň je ovocný strom z čeledi růžovitých, dorůstá až do výšky 10 m. Jsou tři skupiny višní, které… Číst dál

Višně

Vlašský salát

Vlašský salát je klasika z let minulých, kterou si dopřávají lidé i dnes, zejména k svačině. Salát… Číst dál

Vlašský salát

Vodní lázeň

Vodní lázeň je tepelná úprava, při které se jedna nádoba naplní do poloviny vodou, a do ní se vloží… Číst dál

Volské oko

Ze široké škály přípravy vajec je jednou z nich "volské oko". Je to vlastně smažené vejce na pánvi,… Číst dál

Volské oko

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Tequila

Tequila je silný alkoholický, mexický nápoj. Vyrábí se destilací z rostliny modrá agáve, což je… Číst dál

Čočka jedlá

Čočka jedlá je jednoletá rostlina dlouhého dne. U nás se moc nepěstuje, dováží se k nám hlavně z… Číst dál

Čočka jedlá

Zmrzlina

Kornout se zmrzlinou patří k letnímu osvěžení, ale tuto dobrotu si můžeme v obchodech koupit po… Číst dál

Beefsteak

Beefsteak je pokrm, který se připravuje výhradně ze střední části dobře vyzrálé hovězí svíčkové.… Číst dál

Beefsteak

Kdoule

Kdoule je kdysi tradiční, dnes vzácněji pěstované ovoce. Veliké a velmi aromatické plody jsou za… Číst dál

Kdoule

Ryzlink rýnský

Ryzlink rýnský je starobylá, velmi ceněná, moštová odrůda vinné révy. Pochází z údolí horního toku… Číst dál