Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Beleše

yanull yanull
Beleše

Beleše jsou něco mezi bavorským vdolkem a maďarským langošem. Připravují se z jednoduchého a levného kynutého těsta. Dříve je babičky opékaly na suchých plátech kamen. Dnes se pečou na suché pánvi, potírají se rozpuštěným máslem nebo sádlem, podávají se zdobené zavařeninou a zakysanou smetanou, nebo na slano, např. jako příloha k polévkám.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Yzop lékařský

Yzop lékařský se od starověku používá jako léčivá rostlina a koření. Volně roste v zemích kolem… Číst dál

Zabijačka

V dřívějších dobách probíhaly domácí zabijačky v mnoha domácnostech na vesnicích. Dělaly se… Číst dál

Záklechtka

Záklechtka je směs vody a hladké nebo polohrubé mouky, popřípadě obojí, která se používá k… Číst dál

Zálivka

Zálivka, jak již název napovídá, je něco, čím se zalívá. Skládá se z oleje, méně výrazného octa,… Číst dál

Zásmažka

Zásmažka, na rozdíl od záklechtky, je jíška připravovaná z tuku a mouky. Kuchaři nejčastěji… Číst dál

Závin

Závin nebo také štrúdl je moučník pocházející z Rakouska, z 18. století. Těsto, ze kterého záviny… Číst dál

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Demi sec

Demi sec je jemný polosuchý sekt se středně plnou květinovou vůní, obsahuje 33-50 g zbytkového… Číst dál

Džus

Džus je šťáva, kterou získáme vylisováním ovoce nebo zeleniny. Připravit si ji můžeme doma z… Číst dál

Džus

Líčka

Líčka jsou část žvýkacích svalů, které se nachází na vnějších tvářích skotu nebo vepřů. Je v nich… Číst dál

Líčka

Sekt

Sekt neboli šumivé víno je označení oblíbeného alkoholického nápoje. Vyrábí se primárním nebo… Číst dál

Sekt

Kari pasta

Kari pasta, aromatická asijská lahůdka, je základem asijských jídel. Nejpálivější pasta je z… Číst dál

Kari pasta

Bouillabaisse

Bouillabaisse je francouzská polévka z místních ryb a mořských plodů. Musí obsahovat nejméně 3… Číst dál

Bouillabaisse

Naposledy jste si prohlédli