Polévková zelenina na zimu

Olina-preclik Kuchařka: Olina-preclik

Zavařeniny 13 názorů

Suroviny

4 mrkve (velké)
4 petržele (s natí)
1 celer (s natí)
1/2 kapusty (malé)
květák (menší)
4 cibule
pórek (menší)
palička česneku
tuk Omega
sůl
Recept si zatím oblíbilo 14 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Zeleninu očistíme. Mrkve, petržele a celer nastrouháme na nudličky, kapustu, pórek a květák nakrájíme na kousky. Také nakrájíme nadrobno natě.

  2. Do velkého kastrolu dáme rozehřát tuk a na něj všechnu zeleninu. Můžeme mírně osolit. Solí šetříme, je lépe pak dosolit polévku.

  3. Zeleninu dusíme, až se obsah zmenší asi o třetinu. Plníme do sklenic a sterilujeme asi 15 minut. Já ji nechám vychladnout, plním do krabiček a zmrazuji.

Poznámka

Vím, že tu už jedna zelenina je, ale já ji dělám jinak a nedávám do polévky rajčata ani papriky.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 998 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Polévková zelenina na zimu

  • iivetata iivetata

    Také dělám takto zeleninu,jen jí dávám do soli a nezavařuji,akorát dávám bez natě,přijde mi zbytečné je dlouho vařit, já je dávám do polévek až když polévku vypnu.A nat nasekám a dám taky do soli a v lednici mi vydrží celou zimu.

    Odpovědět

  • viking viking(neregistrovaný)

    My děláme zeleninu do polévek každý rok. Máme recept od moji
    babičky a moji kolegové když ho vyzkoušely, říkaly to nemá
    chybu.

    1 kg. mrkve
    0.5kg celeru i s natí
    0.5kg petržele
    0.5kg. cibule
    0.25kgčesneku
    25dkg. soli
    0.5dkg.vegety

    Odpovědět

  • finneta finneta

    ahoj Olčo. já to zavařila. víčka i skleničky jsem měla v pořádku a nové. netuším, kde se stala chyba. příště asi zkusím zamrazit. jinak s ty jahody - mě se vždycky zkazily tak 3 skleničky. sestra mi poradila recept, co dělá několik let a bez jediné újmy. ani ho nebudu psát. já to udělala přesně jako ona. a výsledek? zůstala mi JEDINÁ dobrá sklenička. :-D:-D

    Odpovědět

  • Finnetko, moc mě to mrzí, co vám stalo. Co jste s tím udělala po podušení? Sterilovala jste to, nebo dala zamrazit. Mně se osvědčilo to zamrazovat. Pokud se to jen steriluje, tak na to musejí být samo víčka na tuk. Ty mají červenou gumičku. (Na kompoty stačí s bílou gumičkou.) Mluvím o víčkách na sklenice, co jsou i v krámech např se zelím. Ale asi je fakt lepší to zmrazit. Nebuďte smutná, mně se každoročně zkazí asi polovina zavařených jahod, to je taky dost k zlosti, ale nevím co s tím. Tak hlavu vzhůru, příště bude určitě líp.

    Odpovědět

  • finneta finneta

    tak já zkusila a všechno se mi do týdne zkazilo. nevím, kde jsem udělala chybu, ale obrečela jsem to. takový práce, zeleniny a nic z toho;-(:-(

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Mně to připadá super a dávám bodík:yes:

    Odpovědět

  • Iriska Iriska

    Gábina, máslo a olej rychle žlukne.

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    :-8 no vždyť tady ten květák a kapusta je taky.Zase byla ruka rychlejší než hlava :-D

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    Gábino, já jsem dělávala podobnou zeleninu, byla určená do bramboračky a podobných polévek, dávala jsem i kedlubny, kapustu a květák a dusila jsem na másle a bylo to :yes:

    Odpovědět

  • Gábina Gábina(neregistrovaná)

    Nezkoušeli jste jiný tuk než Omega? Třeba máslo nebo olej? Já moc ztužené tuky nepoužívám

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    U nás sa zaváraninami nazýva všetko, čo sa zavára, takže nie iba sladké kompóty. Aj uhorky sa zavárajú, aj rôzne čalamády a šaláty, aj kompóty:-D

    Odpovědět

  • Olina-preclik Olina-preclik(autorka receptu)

    No, když mě přijde, že zavařeniny jsou sladké. Kdyby tu bylo "Kozervování", tak bych neváhala, ale takhle je to nejblíž té polévce, nebo ne?;-)

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    preclik tu by som pri vkladani receptu na tvojom mieste, ohromne vahala, ze do akej kategorii to vlastne zaradit. uz som to pisala aj gaguli prihttp://www.toprecepty.cz/recept/2978-zelenina-na-z...
    . volako mi nejde do rozumu, ze nieco co je nalozene v poharoch, nejde do zavaranin. aj jahodovy kompot nedavame do ovocia. u tej gaguli by som to stopro dala do zavaranin , ale tu pri tomto recepte som hotova, pretoze okrem toho , ze to sterilizujes, davas to aj do mraznicky. hm.....
    no a neviem co som tym chcela vlastne povedat...to si len tak brblem.

    Odpovědět

Tématické fráze: zavařená zelenina do polévky zelenina na zimu zamrazovani zeleniny zelenina do polévky zamražování květáku zavarena zelenina jak zamrazit zeleninu zamrazování mrkve jak zamrazit mrkev zelenína do polévky v soli jak zmrazit mrkev jak zamrazit květák jak zamrazit kapustu jak zmrazit zeleninu jak zmrazit kapustu jak zmrazit květák mrkev na zimu nakladana zelenina do polevky zelenina do polévky zavařená zelenina v tuku

Zapomněl/a jsem heslo