Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Blanšírování

yanull yanull
Blanšírování

Blanšírování je ponoření potraviny do horké vody a její následné zchlazení. Díky tomu zůstane zelenině svěží barva a nedochází ke ztrátě vitamínů. Blanšírování pochází z francouzského blanchir "zbělit" - maso totiž po krátkém ponoření do horké vody zbělá, a zůstane šťavnatější i při dalším zpracování. Některé druhy zeleniny (špenát a jiné) získají blanšírováním lepší chuť. Blanšírování se používá i při zpracování hub. 

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Sůl

Sůl se v přírodě vyskytuje v podobě nerostu halitu, známého jako sůl kamenná. NaCl chlorid sodný je… Číst dál

Sůl

Sůl černá

Tato sůl se těží ze sopečných jezer. Černá nebo i narůžovělá barva je ovlivněna minerály. Sůl… Číst dál

Sůl černá

Sultánky

Sultánky jsou velmi sladké rozinky, sušené z velkých a bezsemenných bobulí hroznového vína.… Číst dál

Sultánky

Surimi tyčinky

Surimi tyčinky známe pod častějším názvem "krabí tyčinky". Ty však obsahují minimální množství… Číst dál

Surimi tyčinky

Sushi

Původ sushi je v Japonsku. Připravuje se ve tvaru rolek ze speciální ochucené rýže, mořské řasy,… Číst dál

Sushi

Svíčková omáčka

Svíčková omáčka  je královnou mezi českými omáčkami. Má mnoho možných způsobů přípravy, použitých… Číst dál

Svíčková omáčka

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Kari pasta

Kari pasta, aromatická asijská lahůdka, je základem asijských jídel. Nejpálivější pasta je z… Číst dál

Kari pasta

Bouillabaisse

Bouillabaisse je francouzská polévka z místních ryb a mořských plodů. Musí obsahovat nejméně 3… Číst dál

Bouillabaisse

Carpaccio

Carpaccio je naložené hovězí maso, případně tuňák nebo losos. Maso je nakrájené na plátky silné… Číst dál

Carpaccio

Cordon bleu

Původ cordon bleu bychom našli ve Francii. Připravuje se z kvalitního telecího masa, které se… Číst dál

Cordon bleu

Flank steak

Flank steak je steak z hovězího pupku, přesněji ze spodního šálu, a říká se mu zrcátko. Základem je… Číst dál

Flank steak

Mouka

Mouka se mele již od paleolitu. Je to rozmělněná vnitřní část obilného zrna a umlít lze z každé… Číst dál

Mouka

Naposledy jste si prohlédli