Nejlepší recepty s tvarohem

TVAROH patří do kategorie nejpoužívanějších surovin naší české kuchyně. Celkově má v Evropě dlouhou tradici, která sahá až do starověku. V období středověku se tvaroh stal součástí jídelníčku zejména mnichů a venkovského obyvatelstva, kteří si jej vyráběli z domácího mléka svých hospodářských zvířat. Dříve se tvaroh vyráběl hlavně v domácích podmínkách, jeho výroba není nikterak náročná. Je potřeba nechat zkysat mléko pomocí mléčných kultur a následně jej zahřát, což pak oddělí právě pevný tvaroh od tekuté syrovátky. V dnešní moderní době se tvaroh vyrábí ve velkém a průmyslově. Nese to však i výhody v podobě delší trvanlivosti a konzistentní kvality.
Jak použít tvaroh
A už dříve se také vědělo, že tvaroh je velice přínosný. Obsahuje velké množství bílkovin, vápníku a další minerálů podporující zdraví kostí a svalů. Zároveň obsahuje také probiotické kultury, jež prospívají našemu trávení. Kromě klasické kuchyně je tvaroh hojně využívaný i ve světě sportovním a mezi lidmi, kteří dbají na zdravý a vyvážený jídelníček.
A kde tento bílý mléčný dar můžeme využít? V klasické české gastronomii je oblíbencem zejména ve sladkých pokrmech. Najdeme jej jako náplň v buchtách, koláčích, bábovkách, závinech nebo jako hlavní surovinu tvarohových knedlíků či nepečených dortů. Na pólu slané kuchyně pak z tvarohu nejčastěji připravujeme pomazánky, dipy, noky a pečivo. Pro svoji výživnost je pak ve světě fitness používán jako základ proteinových dezertů.
Související články
Přečtěte si Zobrazit více