Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

šlehačková bábovka
Zdroj: foto: Pixabay

Tradice nedělní bábovky je v našich končinách pevně zakořeněná a forma na ni se najde asi v každé domácnosti. Klasický recept od babičky si ovšem můžete ozvláštnit a upéct tak něco zcela neotřelého a moderního.

Odkud se k nám bábovka dostala?

Klasická třená bábovka má v českých domácnostech skutečně letitou tradici. Pekla se především jako zákusek po nedělním obědě v měšťanských rodinách, ale zmínky o ní lze dohledat už v 15. století, kde bývala součástí šlechtických hostin.

Oblíbená je nejen u nás, ale i u našich sousedů, především v Rakousku, Německu a na Slovensku. Podobné pečivo ale mají i ve Francii pod názvem „Baba au rhum“ a je dost možné, že právě tady lze dohledat i původ jejího zdánlivě českého názvu.

Kromě běžného tvaru formy se dnes prodávají i nejrůznější další méně obvyklé formy na bábovky a určitě není na škodu některý z nich vyzkoušet. Vaše pečení tak získá šarm moderní cukrařiny.

Jak na dobrou šlehačkovou bábovku?

Na přípravu šlehačkové bábovky budete potřebovat: 300 g polohrubé mouky, 140 ml smetany na šlehání (33 %), 140 g krupicové cukru, 40 g rozinek den předem namočených v dobrém rumu, 5 vajec, kůru nastrouhanou z půlky bio citronu, 150 g povoleného másla, ½ prášku do pečiva, 40 g nastrouhané bílé čokolády, moučkový cukr na posypání.

  1. Vejce, které jste nechali chvíli o pokojové teplotě, aby nebyla úplně studená, rozklepněte, oddělte žloutky od bílků a vyšlehejte je s cukrem do světlé pěny. Z bílků se špetkou soli vyšlehejte pevný sníh.
  2. Povolené máslo zašlehejte do žloutkové pěny, přidejte citronovou kůru, zašlehejte smetanu a poté začněte přisypávat prosetou mouku smíchanou s kypřícím práškem.
  3. Do těsta přidejte rozinky i s rumem a kousky nadrobno nalámané čokolády. Opatrně vmíchejte tuhý sníh.
  4. Těsto nalijte do připravené a vymazané formy a pečte asi 45 minut při 170 stupních. Propečenost vyzkoušejte špejlí.
  5. Horkou bábovku vyklopte a ihned posypte silnější vrstvou cukru.

Naše tipy:

Je důležité, aby všechny suroviny měly stejnou, tedy pokojovou, teplotu. Když bude máslo příliš tuhé, zůstanou v těstě jeho hrudky. Pokud se vám v těstě přesto vytvoří, vložte těsto na chvíli ještě před přidáním sněhu z bílků nad jen mírně teplou vodní lázeň (voda nesmí vřít) a dobře prošlehejte.

Bábovku můžete upéct také v obrácené variantě. Do těsta přidejte asi dvě lžíce kakaa, bílá čokoláda se na řezu pak hezky vyjímá. Nebo do světlého těsta zvolte hořkou a přidejte ještě o něco víc rumu nebo mandlového likéru.

Zdroj informací:
Wikipedie: Bábovka

Zkusit můžete i tuhle ořechovou bábovku: 

 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Aurius

12. 5. 2023 11:19

Nějak vám tam chybí počet vajec... Asi chyba v Matrixu. Jsem blbej chlap a bohužel netuším, koli se jich tam běžně dává.:-Q

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více