Aronii je potřeba zpracovat správným způsobem, pak si na ní pochutnáme
Aronii začínáme sklízet v srpnu, ale plody postupně sládnou a získávají ještě lepší chuť. Později však začínají ztrácet šťavnatost a pomalu sesychají. Vhodná doba sklizně se odvíjí od způsobu plánovaného využití, nicméně vždy je potřeba počítat s tím, že nás mohou předběhnout ptáci.
Aronie černá (černý jeřáb, temnoplodec) je pěknou dřevinou našich zahrad. Kromě toho, že působí od jara až do podzimu okrasně, přináší ještě bohatý užitek. Pěstuje se buď v keřové nebo stromkové formě, přičemž ani stromky nebývají příliš vysoké. Aronii se daří na slunečném stanovišti s výživnou půdou a dostatkem vláhy. Suché a zastíněné stanoviště se projeví nižší úrodou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co s plody aronie
Možná jste plody aronie ochutnali a připadali vám trpké, přesto je doporučujeme ke zpracování a využití. Při volbě vhodného postupu si na aronii pochutnáte a oceníte její cenné vlastnosti.
- Plody sklízejte teprve tehdy, když jsou dobře vyzrálé. Pokud je hned zpracujete, můžete je sklízet po kuličkách, ale jinak raději sklízejte celé kranečky, které postupně oberete. Zpracování moc neodkládejte, aby se plody nezačaly kazit a plesnivět.
- Včas sklizené plody jsou plné šťávy a výtečně se hodí na výrobu sirupů. Můžeme vám doporučit přípravu sirupu zastudena, takto připravený si zachová ty nejlepší vlastnosti aronie v co nejvyšší možné míře.
- Šťavnaté plody oceníte jako součást pečeného čaje, výborně se hodí také k zavařování a použití do moučníků. Krátkodobě skladovat v chladu (několik týdnů) můžete plody aronie smíchané s cukrem, podobně jako černý rybíz.
- Plody aronie se hodí na výrobu marmelád a džemů, třeba i v kombinaci s dalším ovocem, připravují se z nich likéry.
- Právě sklizené plody můžete jednoduše propláchnout vodou a zmrazit v mikrotenových sáčcích. Využití je snadné, plody se hodí do koláčů, ale především je báječně využijete jako přídavek do koktejlů a smoothie. Po umixování je spotřebujte co nejdříve, dokud má nápoj krásnou barvu.
- Již trochu seschlé plody snadno usušíte v sušičce, využijete je pak jako součást ovocných čajů nebo k přidání do litého perníkového těsta (podobně jako hrozinky).
Báječné smoothie z aronie
Máte ještě další tipy na využití aronie? Napište nám o nich.
Komentáře