Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co s přebytkem banánů? Připravte z nich smoothie či banánové pyré

Sladké a voňavé banány patří mezi ovoce, které při pokojové teplotě dozrává velmi rychle. Nikdy je neskladujeme v lednici.

Občas se jich doma sejde větší množství, pak je potřeba je sníst nebo zpracovat, aby nezhnědly. Jestliže se na slupce začnou objevovat a pak množit větší hnědé skvrnky, je potřeba si pospíšit - hnědnou docela rychle.

Tipy na zpracování banánů

  • nejlépe je zracovat ještě čerstvé. Buď klasicky jen tak sníst nabo přidat do některého ze sladkých či slaných jídel a nápojů.
  • Pěkné, světlé banány oloupejte a dobře zabalené uložte zmrazit. Bude-li vás pak kdykoliv honit mlsná, stačí vyndat půlku banánu a jen co po pár minutách lehce povolí, sníst ji jako nanuk (bez dřívka) - to je pravděpodobně ten nejjednodušší způsob mlsání zmraženého nanuku.
  • Můžete to udělat ještě jinak, zdobněji, pěkněji. Světlé banány oloupejte, rozpulte je a do každé půky zapíchněte nanukové dřívko. Takto připravené a dobře zabalené je uložte zmrazit. Tento dezert můžete po vytažení z mrazáku vylepšit namočením zmrzlého banánu do čokoládové polevy nebo jogurtu, popř. obalený banán posypat kousky sekaných mandlí či ořechů a podávat jako nanuk s polevou.

  • Oloupané a zabalené světlé banány můžeme zmrazit na zcela jednoduchou zmrzlinu - po vytažení z mrazáku banány pokrájíme na hrubší kolečka a povolené je krátce rozmixujeme s jiným měkkým ovocem (jahody, kiwi, borůvky) nebo s mletými ořechy či s kakaem, Nutellou, Pixaem, Jesenkou. Tuto bleskovou ovocnou zmrzlinu ihned podáváme.

  • Oloupané a zabalené světlé banány zmrazíme jako přídavek do domácí zmrzliny, která bude mít základ smetanový, jogurtový nebo pudinkový.

  • Takto zmrazené banány můžete nakrájet a rozmixovat do smothie.

  • Jindy si připravte bleskové banánové pyré. Zralý banán oloupejte, rozmačkejte vidličkou nebo rozmixujte ponorným mixérem. Hmotou pak naplníte tvořítka na led nebo nanuky a uložte zmrazit.

  • Zcela měkké banány využijte rozmačkané, jako základ do moučníků, oblíbených sladkých banánových chlebíčků - tyhle "banana bread " mají dokonce v Americe svůj vlastní svátek, připadající na 23.2.

  • Pěkné a světlé banány použijte do náplně moučníků (známý Krtkův dort a mnoho jiných), na krém nebo pod želatinové či pudinkové "sklo".

  • Chutná vám banánový džus? I ten si můžete doma připravit (uvařit i zavařit). A pokud banány promícháte s jablky, nebude tento džus tak finančně náročný, a stále v něm bude chuť banánů převažovat.

  • Banány jsou díky své struktuře velice vhodné jako základ těsta na palačinky (lívanečky), které můžeme usmažit bez přidání mouky.

  • Dobře vyzrálé banány, tedy ty, kterým se objevují hnědé flíčky na slupce, jsou ideální pro usušení v sušičce potravin. Správě usušené plátky banánů jsou pěkně tuhé a můžeme je využít třeba na mlsání nebo přidat do jogurtů či kaší.

  • Zralé banány dají v kombinaci s meruňkami úžasně dobrou marmeládu - však vyzkoušejte!

Drobné rady a vychytávky

  • Aby banány po oloupání brzo nehnědly, zakapejte je citronovou šťávou.

  • Zkuste po pikantním menu jako dezert nasrevírovat banán. Zjemní tak ostrou chuť předchozího pokrmu.

  • Rozmačkaný banán přidejte do domácí pleťové masky - pleť zvláční a dodá jí lesk.

  • Banán snězte, ale slupku nevyhazujte - přetřete jí lístky pokojovým rostlinám. Budou se krásně lesknout.

  • Banánová voda z namočených slupek dodá živiny našim květinám.

  • Slupka od banánu vyčistí i špinavé boty, jen je pak musíme ještě doleštit hadříkem.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více