Marmeláda z celého černého rybízu - nevařená

hosta Kuchařka: hosta

17 malých skleniček Zavařeniny 7 názorů

Suroviny

2 kg černého rybízu
1 kg třtinového cukru
1/2 kg medu
rum
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Rybíz odstopkujeme a propláchneme na sítě, necháme okapat. Pak v robotu (nebo klidně tyčovým mixerem v hlubší nádobě) mixujeme, přidáváme pomalu cukr, mixujeme, přidáváme med, mixujeme, mixujeme..... a nakonec zamixujeme asi tři lžíce rumu.

  2. Skleničky vypaříme horkou vodou, víčka v kastrůlku převaříme, osušíme a vytřeme ubrouskem, namočeným v rumu.

  3. Po naplnění okraje také otřeme rumovým ubrouskem, do každé skleničky dáme malou lžičku rumu a pevně zavřeme. Skladujeme v chladu.

  4. Černý rybíz má hodně pektinu, s cukrem rosoluje i syrový. Tahle zdravá marmeláda je dobrá na pečivo, na lívance, do jogurtu, do kaší, jen tak do pusy. Nebo můžete rozmíchat ve sklenici studené vody a máte rybízovou limonádu. Marmeláda by měla vydržet v chladu minimálně půl roku.

Poznámka

Citace:

"Černý rybíz je velice prospěšný pro lidský organismus. Mezi jeho vlastnosti zařazujeme i to. že má příznivý vliv na řadu metabolických procesů. Jeho plody jsou výjimečně bohaté na vitamín C, který je stabilní díky přítomnosti antokyanidů. Ale, kromě vitamínu C obsahuje černý rybíz ještě tyto další složky: karotenoidy, vitaminy skupiny B, minerály (fosfor, hořčík, draslík, vápník, železo, měď, zinek), flavonoidy (flavonol, glukosidy) a antokyanidy, pektiny, taniny, éterické oleje.

Černý rybíz je bohatým zdrojem gama-linoleové kyseliny (GLA) a dalších nenasycených mastných kyselin. Ty ovlivňují regulaci tělesné teploty, obnovu a ochranu tkání a tvorbu energie v organizmu. Tato kyselina je potřebná pro tvorbu prostaglandinů – látek podobných hormonům, jejichž funkce je v organizmu spojená např. s rozšiřováním cév, regulací tlaku v tepnách, s metabolizmem cholesterolu, s aktivací T-lymphocytů, s ochranou krevních destiček a s kontrolou správné tvorby buněk. "

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 9 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Marmeláda z celého černého rybízu - nevařená

  • casino casino

    hosta: Trpělivost?
    No, trpělivosti se lze naučiti:-D leč běhu času se mi zatím nedaří ovládnouti;-(:-)
    Samotné bobule češu jejich kolektivním strháváním ze střapců, čímž se mi daří čas ošálit a dostat ovoce z keře do kastrolu za poloviční dobu:-D Tento postup je praktický u dobře vyzrálého ovoce:yes: nutno ale podotknouti, že zvýšená zralost neprakticky snižuje želírovací schopnost rybízu:no:

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    hosta: Aha díky za radu..:-K

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    mika59: z červeného ti nebude syrové želírovat, ten musíš povařit, tohle dělá jen černý;-)

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    Zajímavé:-O, rybíz mám jen červený:-)vyzkouším.:yes:

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    casino: já taky napřed propláchla a pak obírala - něco ale už se otrhávalo bez stopek:-), je dost přezrálý. Sprchovat keře mne tedy vskutku nenapadlo:-D - na česání samotných bobulí nemám trpělivost, he?

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Zajímavé, jak se měněj chutě, já neměla v dětství vůbec černý rybíz ráda, jakoby mi páchnul, či co, no a pak později když jsme ho měli na chalupě, tak od té doby ho prostě miluju <3<3:-*:-*Marmeládu dělám stejně, jen holt to sbírání bylo občas pracné, ale pak ten výsledek ve skleničkách....:yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • casino casino

    "Marmeláda z celého černého rybízu - nevařená"
    A z jakého jiného, než z celého rybízu, se dělá mixovaná marmoška, he?:-D ...ale výstižnější název by se asi těžko hledal, že:-)
    ***
    Napřed peru, pak odstopkuju, šťávy se tak praním nezbavuju:-)
    Pokud vlastnoručně i sklízím, tak keře večer osprchuju (je-li to potřeba) a pak už češu přímo pouze bobule bez stopek:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: černý rybízový džem za studena nevařená marmeláda z černého rybízu marmeláda z černého rybízu za studena marmeláda z černého rybízu džem z černého rybízu za studena marmeláda z černého rybízu recept černý rybíz recepty černý rybízový džem recept rybízová marmeláda nevařená recepty z černého rybízu černy rybíz černý rybíz za studena nevařená marmeláda dzem z černého rybízu recept nevařená marmeláda z červeného rybízu nevařená marmeláda z černého rybízu za studena nevařená rybízová marmeláda ma cerny rybiz hodne pektinu ? syrový černý rybíz rybízová marmeláda za studena

Zapomněl/a jsem heslo