Výtečné banánové lívance: Víme, jak je snadno připravit, ale i chutně vylepšit
Lívance mají mnozí z nás spojené s dětstvím, kdy nám babička kynuté lívance s marmeládou připravovala jako snídani, oběd nebo svačinu. Dnes je moderní je připravovat nekynuté, zdravější verze, a to třeba s banánem.
Pokud jste ještě nikdy lívance z banánu nedělali, jste tu správně. Prozradíme vám nejen to, jak je udělat, ale i čím je vylepšit. Díky našim tipům připravíte nadýchané a voňavé banánové lívance pokaždé jinak. Tak s chutí do čtení a sbírání inspirace.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat banánové lívance
Přibližně 25 malých lívanečků připravíte ze 4 banánů, 130 g polohrubé mouky, 100 ml mléka, 2 vajec a 1 lžičky prášku do pečiva. Dále budete potřebovat olej na smažení a ingredience na dozdobení.
- Příprava je opravdu jednoduchá - v jedné míse promícháte suché ingredience a ve druhé rozmixujete ingredience mokré.
- Obsah obou misek spojíte dohromady a metlou řádně promícháte.
- Z těsta tvarujete na pánvi lívance a smažíte je z obou stran dozlatova.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak vylepšit banánové lívance
Ingredience na lívance je možné různě obměňovat a přidávat. Níže přinášíme několik tipů:
- Lívance snadno připravíte i pouze ze dvou surovin, a to z rozmačkaného banánu a vejce. Jedná se tak o skvěle zdravou snídani.
- Výživově hodnotnější budou lívance, do kterých místo klasického bílého cukru přidáte cukr třtinový. Nebo cukr úplně vynechte a použijte přírodní sladidla.
- Sladkost lívancům hravě dokáže dodat pouze banán. Když si navíc na lívance namažete džem nebo ochucený jogurt, další přidaný cukr je již zbytečný.
- Mléko je možné nahradit jak rostlinnými, tak i živočišnými alternativami. Z rostlinných to je například mléko sójové, z živočišných smetana smíchaná s vodou, jogurt nebo podmáslí.
- Místo mouky klasické můžete sáhnout po celozrnné, ale třeba i po rýžové nebo pohankové. Stejně tak lze do lívanců přidat jemně mleté ovesné vločky.
- Do těsta je možné přisypat pro vylepšení chuti jemně pomleté oříšky, strouhaná jablka, strouhanou mrkev, ale třeba i chia semínka.
- Nejen chuť, ale i vůni lívanců pozvedne koření. Nejčastěji se do těsta přidává skořice a vanilka, nebojte se ale přimíchat i perníkové koření.
Komentáře