Palačinky nebo lívance: Jaký je mezi nimi rozdíl? Vyzkoušejte oblíbené recepty
Palačinky i lívance v základní verzi připravujeme z mléka, hladké mouky, vajec a špetky soli. Jenže zatímco jsou palačinky tenké a velké přes celou pánev, lívance jsou menší, ale zato pěkně nadýchané, protože do těsta přidáváme kypřicí prostředek, buď droždí nebo kypřicí prášek.
Palačinky a lívance můžeme podávat naslano i nasladko. Pečeme je na pánvi, dají se připravovat bez tuku na teflonovém povrchu. Užitečným pomocníkem je palačinkovač, který nám pečení usnadní, navíc k tomu není potřeba tuk.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Palačinky
Palačinky jsou nejlepší co nejdříve po upečení.
- Připravujeme je z dobře propracovaného těsta, neměly by v něm zůstat žádné hrudky z mouky. S těstem nám pomůže tyčový mixér.
- Před pečením necháme těsto alespoň půlhodiny odležet, výsledek pak bude ještě lepší.
- Po upečení palačinky plníme marmeládou, čerstvým nebo dušeným ovocem, různými krémy a náplněmi (např. tvarohovou). Stočíme je a dozdobíme na talíři.
- Upečené palačinky můžeme zapékat v troubě.
- Velmi dobré jsou připravené naslano, plněné špenátem nebo houbovou náplní, a sypané strouhaným sýrem.
Lívance
Lívance moc dobře chutnají s jahodami nebo borůvkami, zdobené šlehačkou či zakysanou smetanou.
- Těsto necháme dobře vykynout, aby se jeho objem přibližně zdvojnásobil a hotové lívance byly pěkně kypré a lehké.
- Ke kypření používáme obvykle kvasnice, ale pokud nemáme čas čekat, než těsto nakyne, postačí kypřicí prášek.
- Na pečení se nám bude hodit lívanečník, lívance pak budou mít pěkný a stejnoměrný tvar.
- Lívance pečeme pomalu po obou stranách, aby se těsto dobře propeklo a lívance nezůstaly uvnitř syrové. Nejlepší je první kus roztrhnout a podívat se, jestli je dobře propečený.
- Lívance zdobíme podobně jako palačinky, chutné jsou např. potřené marmeládou nebo povidlím a posypané strouhaným tvarohem. Výborné jsou s tvarohovým krémem nebo dochucené skořicí.
Jak připravit kefírové lívance
Na závěr jsme vybrali recept na kefírové těsto, velmi jednoduché na přípravu. Není třeba čekat než vykyne, protože o kyprost se postará prášek do pečiva. Lívance jsou pevné a netrhají se. Chutnají nasladko i naslano posypané strouhaným sýrem a smaženou cibulkou.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Fit salát
Přidáno před 7 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 11 hodinami
Francouzský toust
Přidáno před 17 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 18 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno 23. 4. 2024 13:54
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno 23. 4. 2024 13:16
Komentáře