Borůvkové dobroty: Nejlepší jsou s lesními borůvkami, ale kanadské jsou také chutné
Borůvky jsou zdravé plody brusnice borůvky, malého zeleného keříku, který tvoří porost na slunných místech v lese. Borůvky mají modročernou barvu a výrazně fialovou šťávu, která je přírodním barvivem v mnoha pokrmech.
Léto znamená jahody, maliny, borůvky a mnoho dalších druhů ovoce. Drobné borůvky jsou nejchutnější právě natrhané v lese. Jiné druhy velkých a krásných borůvek slouží spíše na ozdobu, ale kvalit lesního ovoce nikdy nedosáhnou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké známe druhy borůvek
Základní druhy jsou tři a všechny hojně využíváme ve sladké kuchyni:
- Lesní borůvky jsou chutné a voňavé. Jejich nevýhodou je samosběr, do kterého už se nikomu příliš nechce.
- Kanadské borůvky se staly součástí českých zahrad. Mívají velké plody, které jsou k dispozici i bez procházky lesem.
- Zimolez kamčatský je keř, podobný vzhledem, chutí i vůní borůvkám. Jeho plody mají dlouhý a hranatý tvar.
Jsou i jiné druhy plodů, podobných chutí i vzhledem borůvkám - růžová, azorská, indiánská, sibiřská a mexická borůvka.
K čemu se používají borůvky
Záleží na množství ovoce, které máme k dispozici:
- Čerstvé borůvky mají jedinečnou chuť. Využijeme je jako náplň koláčů, k plnění knedlíků, do ovocných omáček a do piškotových těst a bublanin.
- Velké borůvky ze supermarketu nemají výraznou chuť, ale pro svou velikost jsou vhodné ke zdobení dortů, zákusků, řezů, pohárů a kaší.
- Zavařené borůvky jsou výborné do krémů, do koláčů a bublanin, k ochucení krémů, pudinků, kaší nebo k přípravě smoothie či likéru.
- Sušené borůvky můžeme namočit do vody nebo do rumu a použít je jako rozinky do piškotových těst a do bábovek. Připravíme z nich báječný čaj.
Využití mražených borůvek
Sladké drobečky
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře