Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Borůvky jsou zdravé plody brusnice borůvky, malého zeleného keříku, který tvoří porost na slunných místech v lese. Borůvky mají modročernou barvu a výrazně fialovou šťávu, která je přírodním barvivem v mnoha pokrmech.

Léto znamená jahody, maliny, borůvky a mnoho dalších druhů ovoce. Drobné borůvky jsou nejchutnější právě natrhané v lese. Jiné druhy velkých a krásných borůvek slouží spíše na ozdobu, ale kvalit lesního ovoce nikdy nedosáhnou.

Jaké známe druhy borůvek

Základní druhy jsou tři a všechny hojně využíváme ve sladké kuchyni:

  1. Lesní borůvky jsou chutné a voňavé. Jejich nevýhodou je samosběr, do kterého už se nikomu příliš nechce.
  2. Kanadské borůvky se staly součástí českých zahrad. Mívají velké plody, které jsou k dispozici i bez procházky lesem.
  3. Zimolez kamčatský je keř, podobný vzhledem, chutí i vůní borůvkám. Jeho plody mají dlouhý a hranatý tvar.

Jsou i jiné druhy plodů, podobných chutí i vzhledem borůvkám - růžová, azorská, indiánská, sibiřská a mexická borůvka. 

K čemu se používají borůvky

Záleží na množství ovoce, které máme k dispozici:

  • Čerstvé borůvky mají jedinečnou chuť. Využijeme je jako náplň koláčů, k plnění knedlíků, do ovocných omáček a do piškotových těst a bublanin.
  • Velké borůvky ze supermarketu nemají výraznou chuť, ale pro svou velikost jsou vhodné ke zdobení dortů, zákusků, řezů, pohárů a kaší.
  • Zavařené borůvky jsou výborné do krémů, do koláčů a bublanin, k ochucení krémů, pudinků, kaší nebo k přípravě smoothie či likéru.
  • Sušené borůvky můžeme namočit do vody nebo do rumu a použít je jako rozinky do piškotových těst a do bábovek. Připravíme z nich báječný čaj.

Využití mražených borůvek

Borůvky patří mezi druhy ovoce, které lze dobře mrazit. Hodí se pak na přípravu zmrzliny a ledových koktejlů nebo po rozmražení na ochucení krémů a kaší. Jak připravit borůvkový žahour, vám ukážeme v našem videu:

Sladké drobečky

Každý z nás mohl po snědení borůvek zjistit, že jejich šťáva barví - a to nejen jazyk a zuby, ale i oblečení. Využijme tuto vlastnost borůvek a zkusme modrofialovou šťávou obarvit nápoje, zmrzliny, těsta, krémy, polevu nebo mléko pro děti.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli