Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Brambory se jako příloha dělají na nespočet způsobů. Hodí se však i na přípravu polévek, hlavních chodů či dezertů. Skvěle chutnají plněné kečupem či rajčaty, sypané slaninou a sýrem. Na recept můžete použít i uvařené brambory, které zbyly z večeře.

Efektně vypadající pokrm uděláte pouze při použití čtyř surovin, koření a formiček na muffiny. Nejideálnější jsou pak brambory tak malé, aby se vešly právě do otvorů na formičkách. Pokud takové neseženete, můžete větší brambory přeříznout na půl

Recept na bramborové muffiny

Na 12 kousků muffinů si připravte: 12 malých brambor, 100 g anglické slaniny, 120 g tvrdého sýra, kečup, olej, sůl a pepř.

  • Brambory řádně omyjte a i se slupkou dejte vařit do osolené vody. Jakmile jsou brambory hotové (zhruba po 15–20 minutách), sceďte je a nechte mírně vychladnout.
  • Mezitím nakrájejte slaninu na kostičky a opečte na pánvi dozlatova. Místo slaniny můžete použít i šunku.
  • Připravte si formu na muffiny. Do každého důlku vložte jednu bramboru. Pokapejte olejem, osolte, opepřete. Podle chuti lze přidat oregano nebo prolisovaný česnek.
  • Brambory ve formičkách rozmáčkněte dnem úzké skleničky, možná ještě lepší bude panák. Na postup  se můžete podívat ve videoreceptu na bramborové muffiny
  • Do vzniklého důlku dejte kečup. Ten můžete zaměnit za rajčatovou passatu, rajčata z konzervy, nebo dokonce i čerstvá pokrájená rajčata.
  • Zasypte opečenou slaninou nebo šunkou a strouhaným sýrem. Dejte zapéct do rozehřáté trouby na 200 °C na zhruba čtvrt hodiny.
Bramborové muffiny můžete podávat jen tak samotné, nebo jako přílohu k masu. Skvěle však budou chutnat se zakysanou smetanou posypanou čerstvými bylinkami.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli