Časté chyby při přípravě kávy: Nesprávně skladovaná káva vám nezpříjemní relax
Kávou začíná každé ráno mnoha z nás. Je však potřeba ji připravit tak, aby nám chutnala a zároveň si zachovala všechny žádoucí vlastnosti. Podívejte se s námi, jakých chyb se během přípravy kávy můžete dopustit.
Nad tím, že lze připravit kávu chybně, mnozí mávnou rukou. Vždyť co je těžkého na zalití kávy horkou vodou? Nejeden se podiví, kolika chyb se lze dopustit na zdánlivě banální přípravě tohoto horkého nápoje. Víte, jaké nejčastější chyby to jsou?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Časté chyby v přípravě kávy
Ušetřete se zklamání a podívejte se, jakých chyb se můžete dopouštět a především, jak jim velmi snadno předejít. Buďte tím nejlepším domácím baristou.
- Dbejte na kvalitní a čerstvou kávu. Stará káva ztrácí chuť i aroma, takže si na ní jen stěží pochutnáte.
- Špatným skladováním taktéž přijdete o chutný požitek z tohoto nápoje. Kávu proto uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v chladu a temnu.
- I nesprávné mletí (hrubost mletí) se může podepsat na chuti výsledné kávy. Melte ji na mlýnku přímo k tomu určenému a hrubost volte podle typu přípravy kávy. V opačném případě může být káva příliš hořká nebo naopak slabá.
- Zaléváte kávu horkou vodou? Správná teplota vody by měla být v rozmezí 90–95 °C. Teplejší voda kávu spálí, ve studenější se zase plně nerozvine její chuť.
- Věděli jste, že se káva do hrnku nedává "od oka"? Jedině správná gramáž zajistí ten nejlepší chuťový zážitek.
- Nežádoucí změnu chuti kávy způsobuje tvrdá nebo příliš chlorovaná voda. Nejlepší vodou (nejen) k přípravě kávy je ta filtrovaná.
Komentáře