Časté chyby při přípravě pesta z libečku: Víme, jak předejít plísni i zkvašení
Pesta jsou oblíbenou formou dochucování pokrmů. Běžně se můžete setkat s bazalkovým, výjimkou však nejsou ani pesta zeleninová. Libeček patří mezi velmi oblíbené bylinky, tak proč nezkusit bezchybné pesto právě z něj?
Během přípravy pesta můžete udělat vícero chyb. S našimi tipy však budete vědět, jak chybám snadno předejít a nenechat se jimi strhnout. Nemějte obavy a pusťte se do přípravy libečkového pesta, které je chuťově výrazné a nezaměnitelné.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Časté chyby při přípravě libečkového pesta
Pročtěte si nejčastější chyby během přípravy pesta z libečku, kterých se můžete (i nevědomky) dopustit. Díky následujícímu výčtu budete vědět, čeho se vyvarovat:
- Nepoužívejte celé natě libečku, ale pouze jeho listy - stonky by byly v pestu nevzhledné a také by vám při konzumaci vadily (pokud pesto nemixujete).
- Po omytí je potřeba libeček pečlivě osušit, v opačném případě začne pesto velmi brzy kvasit kvůli přítomnosti vody.
- Nemixujte pesto úplně dohladka, žádoucí je nahrubo pomletá struktura.
- Příliš řídké pesto můžete nastavit další várkou libečku nebo oříšků, naopak velmi husté pesto snadno naředíte troškou oleje.
- Jakékoliv pesto musí vždy pokrývat olejová vrstva, která zabraňuje přístupu vzduchu. Díky tomu předejdete jeho kvašení a plesnivění.
- Libečkové pesto nenechávejte na kuchyňské lince, je potřeba ho uchovávat v chladu a temnu, tedy ve spíži nebo ještě lépe v lednici
- Zapomeňte na dlouhodobé skladování - pesto je potřeba zpracovat zhruba do 2 týdnů. Jestliže toužíte po delší době jeho uskladnění, zamrazte ho. TIP: Jeho zamrazením ve formičkách na led získáte oddělené jednotlivé porce pesta.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Libečkové pesto můžete přidávat zeleninových salátů, skvěle se však hodí také do těstovin nebo ke smíchání s vařenými bramborami. Libeček využijete mimo jiné i k přípravě domácí vegety, která je nejen ochucovadlem, ale i krásným jedlým dárkem.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře