Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Časté chyby při přípravě pesta z libečku: Víme, jak předejít plísni i zkvašení
Zdroj: Toprecepty

Pesta jsou oblíbenou formou dochucování pokrmů. Běžně se můžete setkat s bazalkovým, výjimkou však nejsou ani pesta zeleninová. Libeček patří mezi velmi oblíbené bylinky, tak proč nezkusit bezchybné pesto právě z něj?

Během přípravy pesta můžete udělat vícero chyb. S našimi tipy však budete vědět, jak chybám snadno předejít a nenechat se jimi strhnout. Nemějte obavy a pusťte se do přípravy libečkového pesta, které je chuťově výrazné a nezaměnitelné.

Časté chyby při přípravě libečkového pesta

Pročtěte si nejčastější chyby během přípravy pesta z libečku, kterých se můžete (i nevědomky) dopustit. Díky následujícímu výčtu budete vědět, čeho se vyvarovat:

  1. Nepoužívejte celé natě libečku, ale pouze jeho listy - stonky by byly v pestu nevzhledné a také by vám při konzumaci vadily (pokud pesto nemixujete).
  2. Po omytí je potřeba libeček pečlivě osušit, v opačném případě začne pesto velmi brzy kvasit kvůli přítomnosti vody.
  3. Nemixujte pesto úplně dohladka, žádoucí je nahrubo pomletá struktura.
  4. Příliš řídké pesto můžete nastavit další várkou libečku nebo oříšků, naopak velmi husté pesto snadno naředíte troškou oleje.
  5. Jakékoliv pesto musí vždy pokrývat olejová vrstva, která zabraňuje přístupu vzduchu. Díky tomu předejdete jeho kvašení a plesnivění.
  6. Libečkové pesto nenechávejte na kuchyňské lince, je potřeba ho uchovávat v chladu a temnu, tedy ve spíži nebo ještě lépe v lednici
  7. Zapomeňte na dlouhodobé skladování - pesto je potřeba zpracovat zhruba do 2 týdnů. Jestliže toužíte po delší době jeho uskladnění, zamrazte ho. TIP: Jeho zamrazením ve formičkách na led získáte oddělené jednotlivé porce pesta.

Libečkové pesto můžete přidávat zeleninových salátů, skvěle se však hodí také do těstovin nebo ke smíchání s vařenými bramborami. Libeček využijete mimo jiné i k přípravě domácí vegety, která je nejen ochucovadlem, ale i krásným jedlým dárkem.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli