Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Časté chyby v přípravě karlovarského knedlíku: Mnoho mouky i nedobrý tvar
Zdroj: Toprecepty

Karlovarský knedlík se připravuje zpravidla ke slavnostním pokrmům. Jeho vzhled na talíři zaujme a chuť překvapí. Ačkoliv nemusí od pohledu vypadat zrovna nadýchaně, opak je pravdou - pokud je tedy správně připraven.

Krásná kostičková mozaika se objeví ihned, jakmile rozkrojíte šišku karlovarského knedlíku. Na atraktivitě mu taktéž přidává petrželová nať obsažená v těstě. Abyste si však pochutnali, je potřeba se vyvarovat těch nejčastějších chyb při jeho přípravě.

Časté chyby při přípravě karlovarského knedlíku

Zjistěte, proč se vám nedaří uvařit dokonalý karlovarský knedlík. Díky následujícím bodům budete vědět, v čem chybujete, případně čemu se včas vyhnout.

  1. Množství mouky je v tomto případě velmi ošemetné - nemusíte ji totiž použít vůbec. Pokud ji však máte v plánu přidat, mějte na paměti, že méně je v tomto případě opravdu více. Knedlík s nadbytečnou moukou je nedobře hutný.
  2. Čerstvé pečivo zhatí vaši snahu o dokonalý knedlík. Do toho karlovarského je totiž potřeba použít pečivo starší, protože to čerstvé by se při jeho přípravě hned rozmočilo. To čerstvé můžete nakrájet a následně nechat řádně oschnout.
  3. Víte, jak má vypadat správně vyšlehaný sníh z bílků? Při otočení mísou dnem vzhůru musí pevně držet - žádné sjíždění či odlepování se ode dna mísy. Jedině takový sníh lze použít k přípravě knedlíku, na kterém si pochutnáte.
  4. Zapomeňte na kypřidla. Právě dotuha vyšlehaný sníh z bílků zajišťuje dokonalou kyprost karlovarského knedlíku, bez níž by byl jen stěží poživatelný.
  5. Jestliže máte obavy z neforemného tvaru, použijte při přípravě knedlíku potravinářskou fólii, díky které vykouzlíte krásný válcovitý tvar.
  6. Tupým nožem rozhodně nenakrájíte horký nadýchaný knedlík, proto vsaďte na krájení knedlíku pomocí nitě - tuhle vychytávku používaly už naše babičky.
  7. Čerstvá petrželová nať je nezbytnou součástí tohoto druhu knedlíku. Proto zapomeňte na sušené bylinky a použijte ty čerstvé - pro chuť i výsledný efekt.

Vychladlé knedlíky krájejte pomocí ostrého nože. Karlovarský knedlík se skvěle hodí k pečeným masům se zelím, ale také ke klasickým českým omáčkám. K jakému pokrmu máte tento knedlík nejraději vy? Napište nám to dolů do komentářů.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli