Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Stará veka? Zužitkujte ji do posledního drobku. Co třeba tvarohové smaženky nebo koláč z veky
Zdroj: Pixabay, congerdesign

Konec týdne a vy zjišťujete, že jediné pečivo, které doma zbylo, je postarší veka. Nemusíte proto hned utíkat do obchodu. Máme pro vás tipy, jak veku zužitkovat tak, že se ke spokojenosti nasytí celá rodina.

Zbylá starší veka, která již není nejměkčí. Co s ní? Strouhanku jako její využití si ponechejte až jako poslední možnost. Podle následujících tipů připravíte nejen skvělou večeři, ale také například přílohu k obědu.

Co si počít se starou vekou?

Pojďte si s námi zavzpomínat nejen na dětství i chvíle u babičky a zkuste si připravit některý pokrm z následujících tipů:

  1. K přípravě zapečené veky stačí smíchat vejce, strouhaný sýr, salám nakrájený na kostičky, sůl, pepř, zeleninu podle vašich preferencí nebo zkrátka to, co najdete v lednici. Vše smícháte, směsí potřete plátky veky a dáte zapéct do trouby.
  2. Tipem na extra rychlou večeři je veka ve vajíčku, kdy se obalí starší pečivo v osoleném, rozšlehaném vejci a pak se osmaží na oleji. Podávat se může pouze se zeleninou, ale také potřená hořčicí či kečupem spolu se sýrem a salámem.
  3. Úžasnou vzpomínkou na dětství je tvarohová smaženka. Mezi dva plátky veky natřete ochucený tvaroh, poté plátky přimáčknete k sobě, celek namočíte v rozšlehaném vejci a osmažíte. Nakonec celou smaženku obalíte ve skořicovém cukru. Podávat ji můžete jen tak, nebo se zakysanou smetanou. Smaženky se však dají připravit i naslano.
  4. Koláč z veky - tenkými plátky veky pokladete dno pekáče, v rozšlehaných vejcích smícháte vámi vybrané ingredience podle chuti (např. salám, sýr, koření, zelenina), směsí veku zalijete a dáte péct. Této přípravě se také říká pizza z veky.
  5. Do nádivky lze místo housek či rohlíků bez obav použít i veku.
  6. Stejně tak lze nahradit vekou rohlíky i v knedlících, ať už si zvolíte knedlíky špekové, karlovarské či houskové.
  7. Z veky také můžete udělat topinky či krutonky do polévky, chutím se meze nekladou. Krutonky připravíte naprosto jednoduše - nakrájenou veku rozprostřete na plech a pečete na 180 °C přibližně 10-15 minut, podle typu vaší trouby.
  8. To nejlepší nakonec: Z veky je naprosto skvělá žemlovka. Níže ve video-receptu vám ukážeme, jak na ni "krok za krokem".

Pokud vás žádná z výše uvedených možností nezaujala, využití v kuchyni rozhodně starší veka najde, můžete z ní konec konců udělat strouhanku. Máte nějaké oblíbené recepty se zpracováním starší veky, které tu nebyly uvedeny? Napište nám je do komentáře, rádi je vyzkoušíme.

Komentáře

Další tipy a triky