

Domácí sekaná
Suroviny 2 porce
- 1/2 kg mletého masa
- 1 rohlík
- 2 vejce
- 2-3 stroužky česneku
- majoránka
- koření do mletého masa
- pepř
- sůl
- 6 hrstí strouhanky
- cibule
- 1 syrová brambora
- olej na potření
Postup přípravy receptu
Smícháme mleté maso, rohlík (který nakrájíme na kolečka a namočíme ho v mléce, pokud nemáme mléko tak ve vlažné vodě), vejce, česnek, koření, sůl, strouhanku (přidáváme podle tuhosti), cibuli najemno nakrájenou, bramboru nastrouhanou na jemném struhadle.
Z těsta vytvarujeme 2 šišky a vložíme do pekáče, který sme potřeli olejem a dáme péct.
Po 10 min přiléváme trochu vody a sekanou na povrchu lehce potřeme olejem a přikryjeme alobalem a dáme znova péct. Pečeme asi 30 min. Během pečení kontrolujeme a přiléváme vodu.
Poznámka od kuchařky
Recept na sekanou mám od maminky.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Domácí sekaná
-
Jediný recept, který na obrázku vypadá jako po upečení. A výborný. Mňam.
-
Hrst je myšlena v 1 dlani. Každý ať si jí ochutí a zahustí podle sebe. Každý recept se dá upravit podle vlastních potřeb. Nebo je i plno jiných receptů na domácí sekanou. Nám ta sekaná chutná takhle.
-
Mne stále nejde do hlavy 6 hrstí strúhanky...(mám asi dosť veľké ruky) keď si to predstavím a vedľa kôpka mäsa - pol kila...
Pre mňa "podle potřeby" sú asi 2 PL strúhanky na pol kila mäsa...Mám rada chuť mäsa aj v prípade sekanej. -
ivulinka:
No jo, no...
A že mě to nedovtipu nenapadlo, že jste to prve jenom blbě napsala, že -
Zapomela jsem do sveho komentare napsat, ze s kazdym pridanym mnotstvim strouhanky pridavam do mlete hmoty i vodu a tim padem je konzistence ridsi a hotova sekana neni ani tvrda ci sucha
casino: strouhankou sekanou v zadnem pripade nezahustuji, mame ji radi stavnatou. Srazek by mi doma nikdo nejedl, mozna sousedovic psi
-
No, on se jeden občas nevyhne strouhankou sekanou zahustit, že
ale přijde mi, že magdalenka: má recht.
Asi by stačilo v surovinách nekonkretizovat množství strouhanky...
Mně se zdá sekaná šťavnatější díky máčeným rohlíkům a naopak díky přidané strouhance je to spíše jako srazek podobný tomu, co se zhusta v obchodech prodává jako "sekaná" -
ivulinka: taky dělám tak, mám pocit, že do rohlíku se vsákne šťáva z masa, která se jinak vypeče. Strouhánku ale nedávám. Bez toho pečiva mi sekaná připadá taková "troupelnatá"
-
magdalenka: dělám téměř totožně, množství strouhanky u mě souhlasí, dělala to tak moje babička i maminka a určitě to nebylo z důvodu nahradit maso co nejvíce strouhankou, aby se maso nadstavilo a bylo více sekané. Mám pocit, že díky strouhance je sekaná více šťavnatá.
Já pro změnu zase nikdy nedávala syrovou bramboru.
-
magdalenka: nemyslím. Šla jsem za sousedy, já už jsem taková!
Sousedka vedle mne, 80 let, velmi čilá, dává 1 housku a strouhanky, jak říká podle potřeby. Soused Mirek, 59 let dává rohlík, strouhanku podle potřeby. Takže si myslím, že to není překlep, že to tak nějak lidi dávají
-
Jana Remkova: práve...dám pol kila mäsa, 1 rohlík, 6 hrstí strúhanky, 1 zemiak...potom mi to mäso príde zbytočné, že to už beztak celé ako mäso chutiť nebude.
Ale asi je to preklep.
-
magdalenka: Já dnes už nedávám ani rohlík, ani strouhanku, ale když jsem ji dávala, tak taky 1 rohlík a strouhanku, neměřila jsem kolik
-
Neviem, či nedošlo k nejakému "preklepu"? Na 500 g mäsa 1 rohlík a ešte 6 hrstí strúhanky?
-
František: pokud chcete vyjádřit nesouhlas s receptem, jen slušnou formou, prosím!
-
Tekutý Hydrolyzát:
Nevim, co se tak divite? :D Nektere pekace se s poklopem neprodavaji. Mam doma jak s poklopem, i bez poklopu. Pouziji pak podle velikosti a hloubky. A pokud sahnu potom bez poklopu, tak to take resim alobalem. Tak jako i treba sefkuchari, kdybyste se zajimal o vareni ... -
Nakolik to pečete a jak dlouho?