Hovězí svíčková na smetaně

Hovězí maso Doba přípravy: 120 minut 5 názorů

Hovězí maso Doba přípravy: 120 minut 5 názorů

Suroviny 6-7 porcí

1 kg hovězího zadního
100 g špeku
3-4 PL sádla
4 mrkve
1/2 celeru
2 petržele
3 cibule
1-2 lžíce plnotučné hořčice
3 bobkové listy
8 kuliček nového koření
15 kuliček pepře
silný hovězí vývar
2 lžíce hladké mouky
150-200 ml smetany na vaření
citron
kousek másla
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Špek nakrájíme na silnější špalíčky. Do masa ostrým nožem napícháme díry a špek do nich zasuneme (nakrájím na silnější hranolky a dám do mražáku, lépe se špikuje maso). Maso ze všech stran osolíme a opepříme. V kastrolu rozpustíme sádlo, orestujeme maso ze všech stran a dáme stranou

  2. Do výpeku přidáme divoké koření a na malé kousky nakrájenou či nahrubo nastrouhanou zeleninu a osmahneme dozlatova. Pak přidáme nakrájenou cibuli a znovu smažíme, podlijeme vývarem tak do půlky masa, zakryjeme a dáme do vyhřáté trouby na 200°C. Když je potřeba mírně maso podlijeme a sem tam otočíme, podle chuti přisolíme, připepříme, dáme hořčici.

  3. Pokud je maso měkké, dáme bokem, vyjmeme kuličky a bobkový list a omáčku rozmixujeme. Ve smetaně rozkvedláme mouku, pomalu za stálého míchání lijeme do omáčky a necháme asi 20 minut povařit. Na zjemnění kousek másla. Dochutíme solí, nastrouhanou citrónovou kůrou i šťávou (máme raději kyselkavou než sladkou)

Poznámka od kuchařky

Přidávám ještě 1 PL sójové omáčky.

Komentáře k receptu Hovězí svíčková na smetaně

  • krkovicka.x krkovicka.x (autor receptu)

    Maxmillian: Díky, poslední dobou dělám pasírovanou. Ohledně sójové omáčky, mám ji prostě rád, vím že tam nepatří, taky proto jsem ji napsal do poznámek a ne do receptu.

    Odpovědět

  • Maxmillian Maxmillian

    Konečně recept, který je správný a má šanci na dobrý výsledek. Správný postup, správné pořadí, ale jako vše i toto lze vylepšit.
    1. Jak někdo v komentářích píše, 33% smetana je lépe, spíše pak můžete říci, že je to na SMETANĚ ;-)
    2. Zkuste si alespoň část omáčky rozmixovat i s kořením, jen bez bobkového listu, ten určitě vyjmout a po propasírování tzv. „do sucha“ (v cedníku skoro nic nezbude, kromě téměř vysušených zbytků koření a možná zeleniny, chce to trochu silou) porovnejte s omáčkou zbavenou koření.
    3. Když na závěr zjemňujete a kyselíte, zkuste si těsně před ukončením varu přidejte cca 2dcl bílého vína a jen pár vteřin převařte - hotovo.

    Jinak jak správnost surovin, hlavně masa (je pro Boha né pravou svíčkovou!!) tak ostatní mi včetně obrázku a barvy omáčky (žádná utrápená "šedivka") napovídá, že si autor skutečně pochutná. :yes:
    :-)

    PS: k poznámce od "kuchařky" - Přidávám ještě 1 PL sójové omáčky. Sojová omáčka patří do české kuchyně asi tak, jako do vietnamské kynutý houskový knedlík, ledaže se jedná o hanojskou verzi. Ve svíčkové na smetaně jsou výhradně místní ingredience a to již několik set let zhruba stejné či obdobné, jak se místně liší zdroje, ale SOJA? 8-(

    Odpovědět

  • Vladas.. Vladas..

    Akorát bych dal smetanu na šlehání 33%. Ta na vaření je jak mléko a sráží se.

    Odpovědět

  • Focus2002 Focus2002

    Já se rád napapám, protože sem řádnej dělník.

    Odpovědět

  • mika59 mika59

Tématické fráze: hovězí svíčková na smetaně hovězí svíčková hovězí svíčková recepty hovězí svičkova- recepty hovězí svíčková na smetaně recepty hovezi svickova recept svickova hovězí svíčková z hoveziho svíčkova na smetaně z hověziho recepty hovězí svičkova hovězí svíčková omáčka hovězí na smetaně svíčkova na smetaně top recepty recept na hovezi svickovou recept hovězí svíčková svíčkova s hovezího hovězí svíčková na smetaně recept svíčková na smetaně hovězí svíčková na na smetane recept na svíčkovou